Dental Tribune Serbia & Montenegro
Clinical
advertisement
Nove tehnologije i dentalni tim – partneri u uspehu

November 19, 2020

„Ako su naši pacijenti zadovoljni, onda bi i mi kao tim (stomatolog i zubni tehničar), takođe trebalo da budemo zadovoljni.“ Lično sam dugo smatrao da ova rečenica predstavlja izgovor za protetske nadoknade koje nisu u potpunosti adekvatne. Šta ako smo mi zadovoljni, a pacijent nije ili ako mi kao tim nismo u potpunosti zadovoljni, a, sa druge strane, pacijent je oduševljen? Da li postoji samo crno ili belo ? Kako to danas u praksi izgleda?

Biodentin „Jedan za sve“ -korak napred

May 24, 2015

Nekoliko godina aktivnog i saradničkog istraživanja između nekoliko univerziteta dovelo je do stvaranja nove kalcijum-silikatne formulacije koja je pogodna kao zamena za dentin, naročito u slučajevima ekstenzivnih oštećenja krunice zuba. Pored već postojećeg endodontski reparatornog materijala mineral-trioksidnog agregata (MTA) sličnog hemijskog sastava (Ca3SiO5/voda) koji ima visoku biokompatibilnost, istraživanjem se dolazi do materijala unapređenih fizičko-hemijskih svojstava kraće vreme vezivanja i bolje mehaniče karakteristike. Ova svojstva učinila su trikalcijum-silikatni cement klinički jednostavnim za rukovanje u odnosu na MTA i kompatibilnim, ne samo za klasične endodontske procedure, nego i za restauraciju vitalnih zuba.

DIAGNOcam – nova, laserska metoda aproksimalne dijagnostike karijesa sa mogućnošću snimanja

December 24, 2013

PROMOTIVNI TEKST PREUZET IZ: KaVo VISION POLSKA 2013 Rendgenski snimci zuba, takozvani BiteWings, trenutno predstavljaju „Zlatni standard“ aproksimalne dijagnostike karijesa. Njihov nedostatak je pak to što što zahtevaju izlaganje rentgenskim zracima. Iako je doza zračenja uz pomoć moderne digitalne tehnologije izuzetno mala, njihovo redovno korišćenje, koje je potrebno radi kontrole karijesa kod pacijenata, sve se više kritikuje.

advertisement
Korak dalje – lokalna anestezija ili paraformaldehid?

September 6, 2012

Dilema koja danas zaokuplja stručnu i naučnu javnost jeste činjenica u kojoj je meri moguće obezbediti adekvatan, bezbolan i bezbedan endodontski rad na vitalnoj pulpi korena zuba. Dobro je poznato da su standardi koji su se do sada koristili u endodonciji bili zasnovani na dva načina uklanjanja sadržaja zubne pulpe, i to u vidu mortalne ili vitalne ekstirpacije kruničnog i kanalnog sadržaja. Međutim, usled postojanja značajnih neželjenih efekata primene paraformaldehida, kao preparata namenjenog za devitalizaciju pulpe zuba i njeno bezbolno vađenje (mortalna ekstirpacija), njegova namena je u velikoj meri potisnuta iz svakodnevne stomatološke prakse.

Podignite nivo vaše kozmetičke stomatološke prakse korišćenjem injektabilnih implantata za lice

April 27, 2012

Minimalno invazivne kozmetičke procedure lica veoma brzo postale su najinteresantnija, ali i najkontroverznija tema u oblasti estetske stomatologije. Po mom mišljenju ne postoji kompetentniji kliničar, kad je reč o sposobnosti i kvalifikacijama za sprovođenje ove procedure, od stomatologa.

Ugroženo zdravlje pacijenata sa protezom usled povećanog broja mikroba

October 12, 2011

Naučnici iz Velike Britanije upozoravaju da su proteze potencijalni izvor zaraze opasnim mikrobima ukoliko se ne obezbedi njihovo pravilno čišćenje.

advertisement

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International