Dental Tribune Serbia & Montenegro
News
Uticaj klimatskih promena na zdravlje ljudi

November 20, 2021 | News

BOSTON, SAD/ KIGALI, Ruanda: Stručnjaci već godinama upozoravaju na posledice klimatskih promena, a svake godineje situacija još lošija i te posledice je stoga sve teže promeniti. Sadašnja stopa globalnog zagrevanja povezana je s većim rizicima od štetnih zdravstvenih ishoda, a oni su danas merljivi.

Otkazan beogradski sajam Medident 2021

November 15, 2021 | News

Međunarodni sajam medicine i stomatologije (Medident), koji je trebalo da se održi od 9. do 11. decembra u Beogradu je otkazan.

advertisement
Smanjenje štete od duvana osnovni element parodontalne terapije

November 11, 2021 | News

FRANKFURT NA MAJNI, Nemačka: Stručnjaci pozivaju na integraciju strategija smanjenja štete od upotrebe duvana i duvanskih proizvoda (THR) u stomatološku terapiju i prevenciju. Prof. Dirk Ziebolz, glavni lekar Medicinskog centra Univerziteta u Lajpcigu u Nemačkoj, kaže da su stomatolozi u EU u poziciji da informišu svoje pacijente o THR-u, ali trenutno nemaju znanja o ovoj temi. Kada je u pitanju regulatorna podrška, zdravstvene vlasti u SAD su mnogo naprednije u smislu usvajanja THR stretegija, dok donošenje stretegija u EU pokazuje neuspeh i nedostatak inovacija i hrabrosti što dovodi do njihovog izostavljanja prilikom kreiranja politike.

Profesionalni rizik stomatologa ispitan u novoj studiji

November 4, 2021 | News

OSLO, Norveška: Široka dostupnost vakcina u razvijenim zemljama značajno je promenila rizik da se stomatolozi zaraze SARS-CoV-2 na radnom mestu. Pre toga, međutim, verovalo se da su zubari i drugi radnici u drugim zanimanjima koja obično uključuju bliski kontakt bili izloženi relativno visokom riziku od razvoja COVID-19. Nova studija iz Norveške pokušala je da dodatno ispita ovu ideju upoređujući kako se ovaj rizik razlikovao među zanimanjima između dva talasa COVID-19 u 2020.godini.

Zadovoljstvo poslom: Stomatolozi zadovoljni izborom karijere

October 28, 2021 | News

DŽEONDŽU, Južna Koreja: Iako je stomatologija generalno visoko plaćena profesija, stresori kao što su finansijski pritisak i visok nivo odgovornosti mogu ga učiniti izazovnim izborom karijere. U novom sistematskom pregledu i meta-analizi, istraživači su pokušali da izmere nivo zadovoljstva stomatologa svojim poslom. Njihovi nalazi ukazuju, između ostalog, da stomatolozi imaju veće zadovoljstvo poslom od lekara opšte prakse.

advertisement
Pad zarade stomatologa u 2020.godini

October 11, 2021 | News

ČIKAGO, SAD: Novo istraživanje Instituta za zdravstvenu politiku (HPI) Američkog udruženja stomatologa (ADA) pokazuje da je prosečna neto zarada stomatologa opšte prakse (GP) u SAD -u pala za 17,9% u 2020. u odnosu na 2019. Na nedavnom vebinaru , dr Marko Vujičić, glavni ekonomista i potpredsednik HPI -a, objasnio je da je pad neto prihoda bio znatno veći kod žena i starijih stomatologa.

3D štampanje u stomatologiji: Tehnologija otporna na budućnost?

October 4, 2021 | News

LOS ANDJELES, SAD: Tehnološki napredak u stomatologiji je poput motorne sile koja pokreće inovacije i rast. Ovo važi za digitalnu stomatologiju. Digitalna tehnologija nastavlja da napreduje u stomatologiji, i iako nisu svi prihvatili ovu tehnološku evoluciju, većina stomatoloških stručnjaka složila bi se da je digitala put budušćnosti. Kao prvo, prednosti 3D štampanja u stomatologiji su brojne. Omogućava stomatološkim stručnjacima da budu u toku i ekonomičniji je u poređenju sa analognim metodama. Postoje stalna ažuriranja softvera, česta lansiranja novih stomatoloških materijala i brzo se razvijaju aplikacije u stomatologiji.

IDS 2021 prisustvovalo 23.000 posetilaca iz 114 zemalja

September 30, 2021 | News

KELN, Nemačka: Od 22. do 25. septembra 2021.godine održan je IDS 2021, šest meseci kasnije nego obično zbog pandemije COVID-19. Ovaj IDS 2021 je stomatološkoj industriji i stomatološkim stručnjacima ponudio priliku da proizvode dožive uživo, a pre svega da se međusobno lično druže. Ovaj IDS je prvi put održan u hibridnom formatu, tako da su posetioci koji nisu mogli da putuju zbog ograničenja mogli da učestvuju digitalno.

advertisement
EODC v3.0 – Evropski onlajn dentalni kongres 2021

September 19, 2021 | News

Dejan Ivošević je baveći se inovativnim proizvodima i procedurama u stomatologiji, pre nekoliko godina započeo partnerstvo sa kolegama iz SAD koji pružaju usluge kontinuirane edukacije bazirane na upotrebi inovativnih tehnologija. Pored živog emitovanja edukativnih sadržaja (kroz webinare i prenose kongresa), pružaju usluge projektovanja i realizacije kompletnih sistema „Dental Streaming Studio“ (prema Implant compare konceptu) koji omogućavaju stomatolozima da video sistemom beleže sve svoje intervencije, a te snimke mogu kasnije koristiti za pripremu edukativnih sadržaja, ili čak mogu uživo da emituju svoje intervencije i tako prenose svoja znanja i iskustva kolegama širom sveta.

Stomatološki zahvati predstavljaju mali rizik za prenos virusa SARS-CoV-2 preko aerosola

September 14, 2021 | News

BRISTOL, UK: Najveća studija do sada koja se bavila merenjem stvaranja aerosola u stomatološkim ordinacijama otkrila je da su mnogi uobičajeni postupci proizveli zanemarljive količine aerosola. Studiju tek treba preispitati; međutim, prema autorima, nalazi podržavaju aktuelne smernice koje smatraju da mnogi stomatološki zahvati predstavljaju mali rizik za prenos SARS-CoV-2 i sugerišu da bi se stepen rizika povezan s upotrebom ultrazvučnih instrumenata mogao smanjiti.

Zašto je emocionalna inteligencija u stomatologiji neophodna veština

September 2, 2021 | News

LAJPCIG, Nemačka: Emocionalna inteligencija (EI) odnosi se na načine na koje pojedinac može da razume i upravlja svojim potrebama, da prepozna i bavi se potrebama drugih, kao i da ima sposobnosti za to. Za stomatološkog profesionalca, ovo su važne veštine koje morate imati jer svaka aktivnost tokom procesa lečenja zahteva emocionalno povezivanje sa pacijentima, a oni koji mogu efikasno primeniti svoju EI u praksi biće dugoročno uspešniji.

Oko 830 izlagača iz 56 zemalja učestvuju na IDS 2021

August 22, 2021 | News

KELN, Nemačka: Međunarodni stomatološki sajam (IDS) otvoriće svoja vrata po 39. put od 22. do 25. Septembra ove godine. Zbog tekuće globalne pandemije SARS-CoV-2, zbog koje su organizatori odgodili događaj od marta do septembra, ovogodišnje izdanje odvijaće se pod vanrednim okolnostima. Iako znatan broj kompanija neće izlagati na IDS -u, oko 830 kompanija je već potvrdilo svoje učešće.

advertisement
Kako bruksizam utiče na zubne nadoknade?

August 16, 2021 | News

MALME, Švedska: Istraživanja su pokazala da bruksizam ne samo da uzrokuje oštećenje zuba, već može dovesti i do gubitka implantata. Da bi dodatno istražili ovo pitanje, istraživači sa Univerziteta Malmö pokušavaju da ispitaju kako bruksizam utiče na dugovečnost zubnih nadoknada procenjujući komplikacije koje bruksizam može izazvati nakon implantološke terapije. Planirano je da se studija da informacije kojim može da se smanji gubitak vremena i troškovi povezani sa ponovljenim stomatološkim tretmanom.

Kanabinoidi u vodici za ispiranje usta su efikasni protiv plaka kao i hlorheksidin

August 9, 2021 | News

MORTSEL, Belgija: Nakon dve decenije bavljenja stomatologijom, dr Veronica Stahl postala je frustrirana jer na tržištu nije bilo proizvoda koji se efikasno bore protiv zubnog plaka. Nakon što se upoznavala s kanabinoidima proizvedenim iz konoplje tokom kursa o medicinskom kanabisu, dr Stahl je sprovela sopstveno istraživanje koje je dokazalo da se kanabinoidi jednako efikasno bore s plakom kao i hlorheksidin u vodici za ispiranje usta. Stoga je lansirala STOP asortiman proizvoda za negu usne šupljine za stomatologe i krajnje korisnike i time poručila da materije u prirodi imaju ogroman neiskorišten potencijal i u stomatologiji.

11.MEĐUNARODNI KONGRES STOMATOLOGA VOJVODINE online 3-4.09.2021.

August 1, 2021 | News

Intervju sa dr Zoranom Marjanovićem, predsednikom Stomatološke sekcije SLD/DLV

Muškarci čine više od 60% predavača na stomatološkim konferencijama u UK

July 20, 2021 | News

LIDS, UK: Istraživači sa Univerziteta u Lidsu i Univerziteta u Liverpulu ispitivali su rodnu ravnotežu pozvanih predavača na stomatološkim konferencijama koje su održane u Velikoj Britaniji tokom dvogodišnjeg perioda. Studija objavljena u junu otkrila je da je rodna ravnopravnost prihvatljivo uravnotežena na samo 21,4% konferencija i zaključila je da bi organizatori konferencija trebali proaktivno raditi na tome da njihovi programi postanu reprezentativniji za stomatološku radnu populaciju.

Nova istraživanja o oralnom zdravlju, ovaj put u svemiru

July 15, 2021 | News

NJUJORK, SAD: Kao što se kaže, nebo je granica. Ovo važi za naučnike koji sprovode prvi oralni zdravstveni eksperiment u svemiru kako bi istražili rast i odgovor oralnih bakterija na sredstva za lečenje u nultoj gravitaciji. Projekat, koji sponzoriše Američka nacionalna laboratorija Međunarodne svemirske stanice, a sprovodi se u saradnji sa NASA i Colgate-Palmolive, trajaće dva meseca i delimično je usmeren na poboljšanje oralnog lečenja na Zemlji.

Pušenje u vezi sa razvojem parodontalnog džepa

July 8, 2021 | News

KUOPIO, Finska: Naučna studija istraživača iz Finske i Velike Britanije otkrila je da su svakodnevni pušači (koji su se sami tako deklarisali) imali veću učestalost produbljenih parodontalnih džepova od onih koji nikada nisu pušili. Studija je takođe istražila povezanost tako što je kod osoba koje su se deklarisale kao pušači procenjujući nivoe kotinina u serumu i utvrdila pozitivnu povezanost između ovih nivoa i razvoja parodontalnih džepova.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International