Dental Tribune Serbia & Montenegro
News
Loša oralna higijena može uticati na tačnost SARS-CoV-2 testova

September 17, 2020 | News

TOKIO, Japan: Studija sprovedena u bolnici u Tokiju otkrila je da loša oralna higijena može dovesti do produženog virusnog osipanja kod pacijenata sa COVID-19. U studiji je primećeno da su pacijenti sa neadekvatnom oralnom higijenom imali ponovljene pozitivne rezultate u PCR testovima na virus dugo nakon njihovog kliničkog oporavka, što je navelo istraživače da pretpostave da oralna higijena može uticati na tačnost testiranja na virus.

Najbolje rangirani stomatološki fakulteti u svetu

September 15, 2020 | News

LONDON, Velika Britanija: Visokoškolski istraživački centar Quacquarelli Symonds (QS) objavio je deseto izdanje svoje rang liste tabele svetskih univerziteta, a King's College iz Londona je na vrhu ovogodišnje liste za stomatologiju. Na listi se nalazi više od 1300 fakulteta koja se "takmiče" po kvalitetu izvođenja njihovih programa kroz 48 predmeta, a iza Kings koledža slede Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam u Holandiji (Akademski centar za stomatologiju Amsterdam) i Univerzitet Mičigen-Ann Arbor u SAD-u. Kako su prošli drugi stomatološki fakulteti i što nam ova rang lista govori o razvoju trendova u visokom obrazovanju?

advertisement
Svetska zdravstvena organizacija apeluje na odlaganje neurgentnih stomatoloških intervencija

September 8, 2020 | News

ŽENEVA, Švajcarska: Svetska zdravstvena organizacija (WHO The World Health Organization) upozorila je da stomatološke intervencije mogu predstavljati još veći rizik za širenje SARS-CoV-2 nego što se ranije mislilo, zbog prenošenja virusa kroz mikročestice u vazduhu. Rečeno je da rutinske stomatološke preglede treba odložiti kako bi se zaštitili stomatološki pacijenti i osoblje; međutim, stomatološka udruženja se ne slažu sa tim smernicama.

Mentalno zdravlje u stomatološkoj profesiji tokom pandemije COVID-19

August 10, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Iako milioni ljudi na svetu pate od anksioznosti i depresije, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, psihijatrijski poremećaji često ostaju nedovoljno prepoznati i nedovoljno dijagnostikovani. Postojeća stigma oko pitanja mentalnog zdravlja pogoršava problem, jer oni koji imaju tu vrstu problema osećaju sram i krivicu zbog postojećeg stanja i zato ne mogu da potraže odgovarajuću pomoć. Zbog hroničnog stresa povezanog sa njihovom profesijom, stomatolozi su posebno skloni profesionalnom preopterećenju i izgaranju, kao i depresiji, što dokazuju i naučne studije na tu temu. Sa širenjem SARS-CoV-2, dolazi do još većeg fizičkog i psihičkog opterećenja među stomatološkim radnicima.

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

August 6, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Kada se počela primenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao. Stomatologija nije bila izuzetak i većina stomatoloških ordinacija je u potpunosti isključila ili je pružala stomatološku negu samo u hitnim situacijama. Iako je dobar broj ordinacija otpočeo sa radom nakon ublažavanja ograničenja, ostaje nejasno koliko je stomatoloških profesionalaca moralo ranije da završi karijeru.

advertisement
Stomatologija suočena sa gubicima zbog COVID-19

August 5, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Pandemija SARS-CoV-2 uzrokovala je značajne poremećaje u pružanju stomatoloških usluga širom sveta. Broj pacijenata smanjen je za čak 80 procenata u aprilu, a finansijske posledice za stomatologe bile su značajne. Krajem drugog kvartala ove godine, najveće svetske stomatološke kompanije počele su da javno govore o svojoj finansijskoj situaciji.

IDS 2021: Organizatori o merama bezbednosti za COVID-19

July 24, 2020 | News

KELN, Nemačka: Za održavanje sajmova neophodna je komunikacija direktnim kontaktom, licem u lice. Organizatori Međunarodnog stomatološkog sajma (IDS) uvereni su da će se manifestacija sledeće godine moći održati i objavili su osnovne principe koji stoje iza niza mera za koje kažu da će omogućiti da umrežavanje i lična interakcija na događaju biti bezbedna i što je moguće uspešnija.

Mešavina cink-oksida i propolisa pokazuje obećavajuće rezultate

July 20, 2020 | News

ANDRA PRADEŠ, Indija: Uspeh pulpektomije zavisi od eliminacije bakterija iz kanala korena zuba. Istraživači su sada eksperimentisali sa novom mešavinom koja se sastoji od propolisa, prirodnog proizvoda sa dokazanim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima, i praška cink-oksida kao materijala za punjenje kanala korena mlečnih zuba.

advertisement
Da li je lična zaštitna oprema novo zlato i ko će to da plati?

July 15, 2020 | News

HOLIRIDŽ, SAD: Nedavna poređenja vrednosti lične zaštitne opreme i vrednosti zlata na tržištu pokrenula su nekoliko zanimljivih pitanja, poput toga da li je pandemija SARS-CoV-2 naterala ljude da cene svoje zdravlje više nego što vrednuju retke minerale ili statusne simbole. Monetarna vrednost lične zaštitne opreme naravno još uvek nije ni blizu zlata, ali pružanje osnovnih usluga, poput stomatologije, sada zavisi od mogućnosti nabavke i cene lične zaštitne opreme. Mnogi stomatolozi apsorbuju te dodatne troškove kako bi zadržali promet i broj pacijenata, ali o čijem trošku?

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu među najbolje rangiranim na Šangajskoj listi

July 10, 2020 | News

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 12 oblasti, a jedna od najbolje rangiranih oblasti je stomatologija koja je između 151. i 200. mesta od 1000.

SARS-CoV-2: Stomatologija je na vrhu najopasnijih zanimanja

July 10, 2020 | News

Prema analizi Udruženja radnika u Alberti, USA koja se zasnivala na dve varijable: prvo, nivo fizičke blizine prema trećim licima kojoj su izloženi radnici na svojim radnim mestima i, drugo, ukupna učestalost izloženosti zaraznim bolestima i infekcijama na radu. AFL je identifikovao potencijalni rizik od izloženosti SARS-CoV-2 u stotinama različitih zanimanja i stvorio listu od 100 radnih mesta u za koje je rizik od infekcije bio najveći.

Intervju: Saradnja sa lokalnom zajednicom putem dentalnog marketinga na socijalnim mrežama

July 6, 2020 | Interviews

LEHI, Juta, SAD: U današnjem digitalnom svetu firme moraju da imaju snažno prisustvo na mreži kako bi olakšali komunikaciju sa kupcima i podstakli rast svog poslovanja. U slučaju stomatoloških ordinacija, aktivno prisustvo na socijalnim mrežama doprinosi uspehu u marketingu i pomaže stomatolozima da neguju odnose s lokalnom zajednicom. Da bi saznali kako stomatološke prakse mogu privući potencijalne pacijente putem društvenih medija, Dental Tribune International razgovarao je sa Natali Marinos, specijalistom za marketing u Mi Social Practice, kompaniji koja pruža marketinške sadržaje, strategiju i podršku stomatološkim ordinacijama širom sveta.

advertisement
Istraživači planiraju da razviju senzor za pametni telefon kako bi otkrili bol u zubima

July 2, 2020 | News

MENSFILD, Kontektikat, SAD: U nadi da će pronaći bolji način za otkrivanje zubne boli, tim naučnika sa Univerziteta u Konektikatu trenutno razmišlja da na nov način kvantifikuje zubobolju i razviju za pacijente prilagođen pametni senzor za merenje. Istraživači, sa Klinike za endodontologiju i Odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Konektikat nedavno su dobili sredstva koja podržavaju ovo istraživanje. Dr I-Ping Chen, vanredni profesor za oralno zdravlje i dijagnostičke nauke, i dr Ki Chon, profesor i šef odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo, sarađivali su na ovom projektu koji je privukao 462.964 USD donacije od Nacionalnog instituta za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja. Kao endodont, dr Chen se brine za pacijente kojima je potrebna endodontska terapija. Međutim, ona i drugi stomatolozi se u velikoj meri oslanjaju na pacijentovo subjektivno mišljenje da bi procenili nivo pacijentovog bola.

Održiva stomatologija: Podsticanje ekološke svesti u stomatološkoj praksi

June 24, 2020 | News

MELBURN, Australija: Sve veći broj stomatoloških stručnjaka naglašava potrebu da se krene ka ekološkoj stomatologiji kako bi se smanjio otpad, smanjilo zagađenje i sačuvala energija. Zelena stomatologija je put napred i verovatno će oblikovati budućnost oralnog zdravlja. Da bi saznali više o ovoj temi i specifičnim ciljevima održivog razvoja koji mogu umanjiti negtivan uticaj stomatoloških ordinacija na životnu sredinu, Dental Tribune International razgovarao je sa dr Robertom Panjkovim, osnivačem stomatološke ordinacije sa sedištem u Melburnu koja je nagrađivana kao „zelena ordinacija“.

Digital Dental Show: virtuelni izložbeni štand kompanije Amann Girrbach pruža dodatnu vrednost

June 22, 2020 | Advertorial

S obzirom na to da su poslovni sajmovi i kongresi širom sveta zaustavljeni zbog krize izaz-vane korona virusom, kompanija Amann Girrbach je uspostavila Digital Dental Show (DDS), virtualni izložbeni štand sa mnoštvom posebnih ponuda za posetioce. Na virtuelnom izložbe-nom štandu izloženi su svi noviteti i najvažniji proizvodi kompanije.

Uputstva Svetske stomatološke federacije FDI za COVID-19

June 15, 2020 | News

ŽENEVA, Švajcarska: Epidemija SARS-CoV-2 prouzrokovala je značajne poremećaje u stomatološkoj struci širom sveta. Stručnjaci za oralno zdravlje, stomatološka udruženja i regulatorna tela su suočeni sa različitim izazovima u pružanju stomatološke nege i promociji oralnog zdravlja stanovništvu, istovremeno štiteći pacijente i stomatološku struku od zdravstvenih pretnji koje predstavlja SARS-CoV-2. Savet FDI Svetske stomatološke federacije objavio je saopštenje o stomatologiji i oralnom zdravlju tokom pandemije.

Stomatološke ordinacije se ponovo otvaraju širom sveta

June 10, 2020 | News

LAJPCIG, Nemačka: Mnoge vlade su počele sa ublažavanjem ograničenja pružanju usluga javnog zdravlja, rekavši da su njihove zemlje pobedile prvi talas virusa SARS-CoV-2. Stomatološke ordinacije su počele ponovo da se otvaraju širom Evrope, Kanade, SAD-a, Indije, a osoblje i pacijenti moraju da se prilagode novim pravilima u pružanju oralne nege. Zdravstvene mere predostrožnosti razlikuju se na različitim stomatološkim tržištima, ali sa sigurnošću se može reći da odlazak kod stomatologa nije ono što je bilo u februaru.

Testiranje stomatoloških pacijenata na SARS-CoV-2

May 14, 2020 | News

LENSING, Mičigen, USA: Ukoliko bi stomatolozima bilo dozvoljeno testiranje njihovih pacijenata na virus SARS-CoV-2 mogao bi se značajno smanjiti rizik od prenošenja ovog virusa u stomatološkim ordinacijama. U nekim američkim državama stomatolozima čak nije dozvoljeno ni da primene elektivni tretman ukoliko nemaju potvrdu da je pacijent negativan na testiranje na virus. Dental Tribune International (DTI) razgovarao je sa naučnikom sa Univerziteta Mičigen (Michigan State University -MSU) koji je napravio komplet za testiranje na virus koji bi bio pogodan za primenu u stomatološkim ordinacijama.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International