DT News - Serbia & Montenegro - Naučno istraživanje o efektivnosti fluoridnih lakova kod dece predškolskog uzrasta

Search Dental Tribune

Naučno istraživanje o efektivnosti fluoridnih lakova kod dece predškolskog uzrasta

I pored njihove široke primene fluoridni lakovi 8imaju veoma mali efekat u prevenciji karijesa kod dece predškolskog uzrasta, kako je pokazalo naučno istraživanje (Fotografije: Oksana Kuzmina/Shutterstock)

pon. 30 septembar 2019

Sačuvaj

SIJETL, SAD: Fluoridni lakovi zahvaljujući njihovoj jednostavnoj primeni, povoljnoj ceni i niskom riziku od gutanja spadaju u najpopularnije metode prevencije karijesa kod dece. Naučno istraživanje Univerziteta Vašington iz Sijetla istraživalo je efektivnost fluoridnih zaštitnih lakova u redukciji pojave karijesa kod dece predškolskog uzrasta. Rezultati istraživanja pokazala su da fluoridni lakovi imaju veoma mali efekat u prevenciji karijesa i stoga naučnici zaključuju da je neophodno sprovesti obimnije istraživanje u cilju dokazivanja isplativosti primene ove tehnike prevencije karijesa u stomatologiji.

Ovo istraživanje se sastojalo od sistematske analize 20 kliničkih istraživanja fluoridnih lakova koja su rašena u 13 država. Klinička istraživanja koja su obuhvaćena ovom studijom su ispitivala samostalnu primenu fluoridnih lakova ili njihovu primenu kao jedne metode u sklopu preventivnog programa za unapređenje oralnog zdravlja. Rezultati primene fluoridnih zaštitnih lakova upoređivano je sa rezultatima primene placeba, kao i sa standardnom negom zuba ili bez ikakvog tretmana. “Koliko god mi želimo da verujemo u efektivnost fluoridnih lakova, dokazi dobijeni kliničkim istraživanjima ne podržavaju uopšteno mišljenje o dobrobitima njihove primene kod male dece,” izjavila je dr Džoana Kunha-Kruz (Dr. Joana Cunha-Cruz), vanredni profesor Univerziteta koja se bavi istraživanjima na katedri za Nauku o oralnom zdravlju. Naučnici su naglasili da su fluoridni lakovi namenjeni za primenu najviše kod dece kod kojih postoji visok rizik od pojave karijesa i to u sklopu primene drugih tehnika tretmana fluorom kao što su paste zube i fluorisana voda. Ipak, neophodno je sprovođenje dodatnih istraživanja zaštitnog efekta aplikovanih fluoridnih lakova kod grupa dece sa niskim i visokim rizikom od pojave karijesa.

Ovo istraživanje nije u potpunosti odbacilo efektivnost primene fluoridnih lakova jer je dokazano da se rizik od razvoja novog karijesa smanjuje za 12 procenata kod dece kod koje je aplikovan fluoridni lak u odnosu na decu kod koje nije aplikovan. Iako dobrobiti fluoridnih lakova nisu dovoljne, bar ne u meri u kojoj se pretpostavljalo, oni se ipak mogu koristiti kao jeftinija alternativa.

Koncentracija fluorida varira među različitim vrstama lakova. U slučajevima kada je neophodna topična primena visoko efektivnih metoda, dr Kunha-Kruz preporučuje upotrebu materijala za zalivanje, posebno onih na bazi glas-jonomera, ili fluorida na bazi srebro-diamina. “Dokazi i dalje podržavaju upotrebu pasti za zube sa fluorom čija je primena takože jednostavna i jeftina, i zato se paste za zube preporučuju za svakodnevnu primenu fluorida u usnoj duplji.”

Tim naučnika uključenih u ovo istraživanje pozvalo je stručnu javnost da se posveti daljem istraživanju finansijske isplativosti primene fluoridnih lakova kod različitih populacija i kod različitih načina primene, uz istovremenu preporuku za smanjenje unosa šećera u cilju smanjenja karijesa.

Ovo istraživanje, pod nazivomFluoride varnish and dental caries in preschoolers: A systematic review and meta-analysis,” objavljeno je 20.juna 2019.godine u onlajn izdanju Caries Research.

Oznake:
advertisement
advertisement