DT News - Serbia & Montenegro - Prototip uređaja koji prigušuje zvukove zubne bušilice u ustima

Search Dental Tribune

Prototip uređaja koji prigušuje zvukove zubne bušilice u ustima

S leva na desno: članovi projekta Conor Allan, Elizabeth Dolan, Daniel Shenkelman i David Paik. (Fotografija: Will Kirk/Johns Hopkins University)

BALTIMOR, SAD: Studenti inženjerstva na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru sarađivali su sa stomatologom sa Floride kako bi razvili prototip uređaja koji smanjuje zvuk zubne bušilice koja se koristi u ustima. Zasnovan na tehnologiji poništavanja buke, uređaj smanjuje vibracije koje se javljaju u ustima i ima za cilj da pacijentima bude ugodnije tokom stomatološke intervencije.

Našavši se u ulozi pacijenta u stomatološkoj stolici, stomatolog iz Talahasija dr Džordan Rigsbi bio je iznenađen koliko moderne zubne bušilice mogu biti glasne za pacijente. On je u saopštenju za štampu sa Univerziteta Džons Hopkins rekao: „Bilo je stvarno uznemirujuće. Naše zubne bušilice su ovih dana veoma tihe, ali provođenje zvuka od kosti do uha dovodi do toga da je zvuk za mnoge pacijente prilično glasan. To me je navelo da razumem zašto su se pacijenti plašili tog zvuka skoro isto koliko i zbog bola tokom stomatoloških zahvata."

Dr Rigsbi je napravio eksperimentalni model koji je koristio principe poništavanja buke i kontaktirao univerzitetski viši dizajnerski program da vidi da li studenti mogu da pomognu u njegovom usavršavanju. U saopštenju za štampu je objašnjeno da su inženjeri mašinstva Konor Alan, Elizabet Dolan, Dejvid Paik i Danijel Šenkelman dalje razvili ideju dr Rigsbija koristeći model lobanje i sopstvena usta kao provodnike zvuka.

„Ovo je teško rešiv problem i ne postoji komercijalno dostupno rešenje.” – Daniel Šenkelman, student inženjerstva

Šenkelman je izjavio na univerzitetu: „Uređaj hvata vibracije i proizvodi talas protiv buke koji je sušta suprotnost buke koju ne želimo. Objasnio je da se buka i anti-šum međusobno poništavaju, „kao dodavanje -1 na 1, jednako nuli“.

Univerzitet je saopštio da se prototip uređaja razlikuje od slušalica, tehnologije koja se najviše povezuje sa poništavanjem buke, po tome što slušalice hvataju vibracije iz vazduha, a prototip uređaja prigušuje vibracije koje se javljaju u ustima.

„Ovo je problem koji se teško rešava i ne postoji komercijalno dostupno rešenje“, dodao je Šenkelman.

Uređaj koji je ovaj tim napravio predstavljen je na godišnjem danu dizajna inženjerske škole 1. maja 2024.godine i korišćen je u stomatološkoj klinici dr Rigsbija.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement