Hipomineralizacija gleđi: Istraživanje ukazuje na antiinflamatorne lekove koji se obično koriste kod dece

Search Dental Tribune

Hipomineralizacija gleđi: Istraživanje ukazuje na antiinflamatorne lekove koji se obično koriste kod dece

Procenjuje se da čak 20% dece širom sveta pati od oštećenja zubne gleđi, što je slabo shvaćeno stanje za koje istraživači u Brazilu misle da bi moglo biti povezano sa antiinflamatornim lekovima. (Fotografija: BeautifulPicture/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

Jeremy Booth, Dental Tribune International

ned. 8 januar 2023

save

SAO PAULO, Brazil: Procenjuje se da defekti zubne gleđi pogađaju oko 20% dece širom sveta, a slučajevi kao što su lom dečijih zuba kao rezultat žvakanja su veliki problem za kliničare. Nedavno istraživanje koje su sproveli istraživači sa Univerziteta u Sao Paulu otkrilo je da antiinflamatorni lekovi koji se obično prepisuju deci mogu biti povezani sa ovim slabo shvaćenim stanjem.

Istraživači sa Stomatološkog fakulteta Ribeirao Preto i Fakulteta farmaceutskih nauka na Univerzitetu proučavali su efekte nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) na biomineralizaciju gleđi kod mužjaka miševa. Utvrđeno je da su ekstrahovani zubi koji su tretirani nesterodnim antiinflamatornim lekovima celecoxib  i indomethacin u periodu od 28 dana imali smanjen nivo kalcijuma i fosfata i manju mineralnu gustinu, te su se lakše lomili. Ono što je najvažnije, istraživači su otkrili promene u zubima u proteinima koji su važni za biomineralizaciju gleđi i diferencijaciju ćelija. Nalazi su, kako su napisali istraživači, aludirali na mogućnost da NSAID mogu imati uzročno dejstvo u razvoju defekata zubne gleđi.

„Do sada smo bili u potpunom mraku“ – Dr Francisco Paula-Silva, Univerzitet u Sao Paulu

U članku Fondacije za istraživanje Sao Paula o ovom istraživanju je navedeno da je radoznalost istraživača bila podstaknuta činjenicom da se defekti zubne gleđi javljaju u prvim godinama života, kada su bolesti i visoke temperature česte. „Ove bolesti se obično leče NSAID, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima koji inhibiraju aktivnost ciklooksigenaze i smanjuju proizvodnju prostaglandina“, rekao je za fondaciju autor dr Francisco Paula-Silva, vanredni profesor pedijatrijske stomatologije na Univerzitetu. „Međutim, poznato je da su ciklooksigenaze i prostaglandini fiziološke materije za zubnu gleđ, pa smo se zapitali da li se ovi lekovi mešaju u normalno formiranje gleđne strukture“, dodao je autor.

„Trenutno nam studija barem nudi trag o identitetu novog “igrača” koji bi mogao biti uključen u razvoj defekata zubne gleđi. Do sada smo bili potpuno u mraku", rekla je dr Paula-Silva.

Istraživači sada planiraju da sprovedu i kliničku studiju kako bi potvrdili ove rezultate. „Analizićemo istoriju bolesti dece sa defektima zubne gleđi i njihovu upotrebu NSAID lekova, i postavićemo kliničku studiju koja će povezati dva skupa podataka da vidimo da li se ista stvar dešava i kod ljudi. Ako je tako, možemo dati preporuke o tome koje lekove ne treba koristiti za koje pacijente. Takođe možemo pomoći u izradi odgovarajućeg protokola lečenja u budućnosti“, rekao je dr Paula-Silva.

Ovo istraživanje pod nazivom “Enamel biomineralization under the effects of indomethacin and celecoxib non-steroidal anti-inflammatory drugs” objavljena je u onlajn izdanju časopisa Scientific Reports 22. septembra 2022, uoči objavljivanja u štampanom izdanju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement