Dental Tribune Serbia & Montenegro
Studija o oralnom zdravstvenom ponašanju kod sportista otkrila je da je 93% učesnika bilo motivisano da promeni navike održavanja oralnog zdravlja kako bi izbegli upale u telu izazvane lošim oralnim zdravljem. (Fotografija: Pavel1964 / Shutterstock)

Program oralnog zdravlja za sportiste utiče na poboljšanje sportskih performansi

By Dental Tribune International
October 17, 2020

LONDON, Velika Britanija: Postoji nekoliko razloga zbog kojih je verovatnije da sportisti imaju loše oralno zdravlje - pored fizičke aktivnosti koja izaziva suva usta, povećavajući dugoročni rizik od karijesa i gingivitisa, ulogu igra redovan unos šećera iz energetskih suplemenata. Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) osmislili su program promena ponašanja za sportiste i otkrili da su oni koji su usvojili jednostavne mere oralnog zdravlja izvestili o smanjenim negativnim efektima na njihov sportski učinak.

Loše oralno zdravlje je uobičajeno među sportistima, a njegovo povezivanje sa negativnim performansama nije novi uvid. „Međutim, u poređenju sa drugim pritiscima na zdravlje i treninge, oralna zdravstvena zaštita nije glavni prioritet u elitnom sportu“, rekla je vodeća autorka dr Džuli Galager (Dr. Julie Gallagher) sa Stomatološkog instituta UCL Eastman u saopštenju za javnost. Nastojeći da to promeni, Svetska stomatološka federacija FDI uticala je na elitne i amaterske sportiste da im potrebe za oralnim zdravljem postave kao glavni prioritet.

U prethodnoj studiji na UCL, istraživači su otkrili da gotovo svaki drugi elitni britanski sportista ima problema sa oralnim zdravstvenim stanjem, poput zubnog karijesa i gingivitisa, što negativno utiče na njihovo blagostanje i sportske performanse. Da bi pomogli u rešavanju ovog problema, istraživači iz Centra za oralno zdravlje sa sedištem na Stomatološkom stomatološkom institutu, osmislili su program promena ponašanja usmeren na bolju edukaciju elitnih sportista o oralnom zdravlju. „Želeli smo […] da razvijemo program koji je usklađen sa postojećom kulturom sportista i njihovih timova visokih performansi“, izjavila je dr Galager.

Povećanje znanja i veština oralnog zdravlja

Za studiju su regrutovani sportisti iz dve olimpijske ekipe Velike Britanije, veslači i biciklisti, i jednog Premiership ragbi kluba, Gloucester Rugby. Oni i njihovi timovi za podršku zamoljeni su da pogledaju kratke prezentacije koje su se fokusirale na izgradnju motivacije za poboljšanje oralnog zdravlja i na povećanje znanja i veština oralnog zdravlja.

Pored toga, svaki sportista je dobio skrining oralnog zdravlja radi provere postojanja stanja kao što su karijes i gingivitis. Potom su dobili prilagođeni izveštaj o praćenju sa prilagođenim savetima i pribor za oralno zdravlje koji su sadržavali ručnu četkicu za zube, pastu za zube na recept sa fluorom i kolutove zubnog konca. Kao minimum, traženo je od njih da peru zube po 2 minuta dva puta dnevno.

Od ukupno 62 sportista, 89% je završilo četvoromesečno istraživanje. Po završetku, zamoljeni su da popune upitnik o znanju o oralnom zdravlju, podvrgnu se naknadnoj proceni stanja gingive i procene pribora za oralno zdravlje.

Atletske performanse kao motivacija za promenu ponašanja u oralnom zdravlju

Studija je otkrila da je model promene ponašanja povezan sa smanjenjem negativnih uticaja na performanse i poboljšanjima u oralnom zdravstvenom ponašanju. Broj sportista koji su koristili fluoridnu zubnu pastu povećao se sa 8 (12,9%) na 45 (80,4%), a onih koji su koristili interdentalna sredstva za čišćenje najmanje dva do tri puta nedeljno povećao se sa 10 (16,2%) na 21 ( 34,0%). Međutim, indeks gingivalnog krvarenja je ostao nepromenjen. Želju da se izbegne upala u telu koja je posledica lošeg oralnog zdravlja 93% učesnika navodi kao ključni motiv za uvođenje promena u svoju oralnu zdravstvenu rutinu.
Dr Galager je prokomentarisala: „Kroz naša prethodna istraživanja i sesije sa fokus grupama utvrdili smo da su motivacija sportista za učešće u studiji bili i izgled i atletske performanse, pri čemu su mnogi nastojali da izbegnu upale desni koje utiču na druge delove tela, što se može dogoditi u ozbiljnijim slučajevima “.
Poboljšanja u sportskim performansama izmerena su pomoću Upitnika za istraživanje povrede od preterane upotrebe (OSTRC-O) Centra za istraživanje sportske traume u Oslu, razvijenog za praćenje bolesti i povreda kod elitnih sportista. Istraživački tim prilagodio je upitnik fokusu na oralno zdravlje, istražujući u kojoj meri su problemi sa oralnim zdravljem uticali na sportsko učešće, obim treninga i sportske performanse i u kojoj meri je pojedinac iskusio oralne bolove.

Kao rezultat programa promene ponašanja, srednji OSTRC-O rezultat za sportiste smanjio se sa 8,73 (od 100) na 2,73. Smanjenje ukazuje na statistički značajno smanjenje negativnih uticaja na sportske performanse povezane sa oralnim zdravstvenim problemima.

„Uz toliko drugih konkurentskih interesa, kao što su trening, ishrana, spavanje i mentalno zdravlje, izuzetno je videti tako velike stope pridržavanja novih rutina u okruženju visokih performansi“, rekao je koautor dr Jan Nidlman (Dr. Ian Needleman), profesor restorativne stomatologije i zdravstvene zaštite zasnovane na dokazima na Stomatološkom zubnom institutu.

Pored toga, broj sportista koji su prijavili nulti rezultat, što znači da nisu imali negativan sportski uticaj zbog stanja oralnog zdravlja, povećao se sa 32 (51,6%) na početku na 54 (98,2%) na kraju studije.Dr Najdžel Džons (Dr. Nigel Jones), šef medicinskih službi u biciklističkom timu Velike Britanije rekao je: „Moja uloga u biciklističkom timu je da osiguram holističku dobrobit naših biciklista, a kako oralno zdravlje može imati veliki uticaj na imunološku funkciju, osim što je važno samo po sebi, želeo sam da podržim ovaj projekat. Ono što su naučili iz studije je neprocenjiva i biće preneseno celom timu dok budemo imali pripreme za Olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju sledeće godine.“

Stomatolog dr Zak Li-Grin (Dr. Zak Lee-Green), bivši član veslačkog tima Velike Britanije, sa kojim je Dental Tribune International prošle godine razgovarao o stomatološkoj medicini i sportu, rekao je: „Kao sportisti izuzetno smo svesni graničnih dobitaka potrebnih za postizanje vrhunskih performansi. Održavanje dobrog oralnog zdravlja je glavni primer područja koja se često previđa. Ovaj program je otišao korak dalje od pokazivanja pozitivnog efekta odličnog oralnog zdravlja na svakodnevni život i pokazao potencijalne koristi za poboljšane performanse, pomažući nam da dostignemo najviše sportske nivoe. Korak u pravom smeru može biti samo ako sportski uzori sadašnjosti i budućnosti upravljaju oralnim zdravljem na isti način kaošto su posvećeni vrhunskom treningu."
Studija pod naslovom “Implementation of a behavioural change intervention to enhance oral health behaviours in elite athletes: A feasibility study” objavljena je 18. juna 2020. u onlajn izdanju BMJ Open Sport and Exercise Medicine.
Napomena uredništva: Ovaj članak je objavljen u prevention―international magazine for oral health  Vol. 4, broj 2/2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International