Search Dental Tribune

Pušenje u vezi sa razvojem parodontalnog džepa

Studija naučnika iz Finske i Velike Britanije otkrila je da je razvoj parodontalnih džepova verovatniji kod muškaraca koji su manje obrazovani i koji svakodnevno puše cigarete. (Fotografija: Nopphon_1987 / Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

By Jeremy Booth, Dental Tribune International

čet. 8 jul 2021

save

KUOPIO, Finska: Naučna studija istraživača iz Finske i Velike Britanije otkrila je da su svakodnevni pušači (koji su se sami tako deklarisali) imali veću učestalost produbljenih parodontalnih džepova od onih koji nikada nisu pušili. Studija je takođe istražila povezanost tako što je kod osoba koje su se deklarisale kao pušači procenjujući nivoe kotinina u serumu i utvrdila pozitivnu povezanost između ovih nivoa i razvoja parodontalnih džepova.

Poznato je da pušenje duvana uzročno deluje na napredovanje parodontalne bolesti. Prema studiji istraživača na Univerzitetu Istočne Finske u Kuopiju, Univerzitetskoj bolnici Oulu u Finskoj i King’s College London u Velikoj Britaniji, samoprijavljivanje je najčešći metod procene upotrebe duvana kod pojedinca; međutim, netačno otkrivanje pušačkog statusa i nivoa potrošnje duvana mogu dovesti do nepreciznih podataka u studijama koje ispituju efekte upotrebe duvana. Zajedno sa incidencijom produbljenih parodontalnih džepova, istraživači su stoga procenjivali i nivo serumskog nivoa kotininina u serumu. Kotinin u serumu je primarni metabolit u nikotinu i meri se pouzdanim kvantitativnim biomarkerom za izlaganje duvanskim proizvodima koji sadrže nikotin.

U analizu su bila uključena ukupno 294 učesnika, a status pušača procenjen je putem ličnih intervjua, što je rezultiralo kategorizacijom učesnika u sledeće grupe: svakodnevni pušači, povremeni pušači, ljudi koji ne puše i koji nikada nisu pušili. Nivoi serumskog kotinina mereni su metodom radioimunoanalize u tečnoj fazi i izvršen je naknadni klinički oralni pregled, gde je dubina parodontalnih džepova procenjena pomoću parodontalne sonde SZO.

Procenjene su kovarijante, uključujući socio-demografske faktore učesnika - poput obrazovanja - i ponašanje prema oralnom zdravlju i oralnu higijenu.

„Učesnici kod kojih su se razvili parodontalni džepovi nakon četiri godine bili su češće muškarci, manje obrazovani, svakodnevni pušači i imali su nivo serumskog kotinina ≥ 42,0 µg / L od onih bez parodontalnog džepa nakon četiri godine“, otkrili su istraživači. Nakon prilagođavanja faktorima kojui su ometali tačnost rezultata, zabeležen je odnos stope incidencije (IRR) od 1,59 kod svakodnevnih pušača u poređenju sa nepušačima. Za povremene pušače i osobe koje su prestale sa pušenjem nije pronađen gotovo uopšte povišen rizik za razvoj parodontalnog džepa.

Utvrđeno je da je količina pušenja povezana sa razvojem produbljenih parodontalnih džepova na način zavisan od izloženosti. „IRR-ovi za najvišu kategoriju (20+ cigara / dan) varirali su od 2,03 do 2,41. U potpuno prilagođenom modelu, 1–9 cigareta dnevno nije bilo povezano sa razvojem parodontalnog džepa “, navodi se u studiji.

U proceni tačnosti izjava učesnika o statusu pušenja koji su sami prijavili, istraživači su pronašli snažnu korelaciju kod pušača koji puše svakodnevno između nivoa kotinina u serumu i prijavljenog broja popušenih cigareta. „Ova studija otkriva da je pušenje povezano sa pogoršanjem parodontalnog zdravlja, bez obzira na to da li se merenje pušenja zasniva na samoprijavljivanju ili nivou kotinina u serumu“, napisali su istraživači, napominjući da je pušenje koje je prijavljeno samostalno prijavljeno u skladu sa nivoom kotinina u serumu pronađenog kod učesnika studije.

Ovo istraživanje pod naslovom “Effect of smoking on periodontal health and validation of self-reported smoking status with serum cotinine levels” objavljeno je onlajn 8. maja 2021. godina u Acta Odontologica Scandinavica, pre objavljivanja u štampanom izdanju.

Naučno istraživanje Parodontalni dzep Pusenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-