Dental Tribune Serbia & Montenegro
Privremene smernice SZO izdate u avgustu mnogi stomatolozi i stomatološki pacijenti pogrešno su shvatili zbog medijskih izveštaja. (Slika: TippaPatt / Shutterstock)

SZO i stomatologija: dezinformacije u medijima

By
December 11, 2020

ŽENEVA, Švajcarska: Rešavanje globalne pandemije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) donelo joj je više kritika nego pohvala, a stomatolozi su među onima koji su osudili smernice za javno zdravlje iz agencije UN. Prema stomatološkim udruženjima koja su kontaktirala Dental Tribune International (DTI), SZO je bila predmet neuravnotežene medijske pokrivenosti u vezi sa smernicama o stomatološkoj praksi.

Velik deo kritika upućenih SZO tokom pandemije SARS-CoV-2 reagovao je na smernice poput nošenja maski u javnosti i potrebe za smanjenjem socijalnog kontakta. Stomatolozi širom sveta reagovali su odbrambeno kada je agencija u privremenim smernicama izdatim 3. avgusta (videti na https://www.who.int/publications/i/item/who-2019-nCoV-oral-health-2020.1) zatražila odlaganje rutinske stomatološke nege, mnogi su se bojali da bi dalje odlaganje naštetilo oralnom zdravlju i donelo štetu koja je već naneta njihovom poslu tokom prvog talasa pandemije. Neki stomatolozi su smatrali da je to napad na efikasnost mera prevencije infekcije u stomatologiji.

Stomatolog sa Floride dr Greg Prior rekao je za ABC Action News krajem avgusta da preporuke SZO nisu imale smisla, jer je stomatolozima u državi bilo dozvoljeno da nastave sa pružanjem oralne nege u aprilu. Otkako su u martu u državi uspostavljene hitne mere, Prior je u svojoj stomatološkoj ordinaciji primenio još veće mere kontrole infekcije, uključujući ugradnju pročistača vazduha i filtera za vazduh. "Stomatologija je toliko važna za celokupno zdravlje ljudi", rekao je Prior za novinsku agenciju. „Čini se neblagovremenim da bi [dali tu preporuku], posebno jer se svi vraćamo na posao i svi postavljamo protokole.“ Američko stomatološko udruženje (ADA) reklo je sredinom avgusta da se „s poštovanjem, ali se u potpunosti ne slaže“ sa smernicama SZO.

Dugačka lista novinskih agencija izveštavala je o preporukama SZO, a pokrivali su je i izdavači iz štampe stomatološke industrije, uključujući DTI. U e-poruci stomatološkim udruženjima 13. avgusta, dr Benoit Varenne, službenik SZO zadužen za stomatologiju, izrazio je zabrinutost zbog načina na koji su smernice tumačene u medijima. „Nažalost, brojni naslovi u medijima namerno ili ne - kada se pozivaju na smernice SZO, nisu spomenuli da se preporuka za odlaganje rutinske oralne zdravstvene zaštite predlaže samo u intenzivnom nekontrolisanom scenariju prenosa u okruženju“, napisala je Varenne. Zatražio je od stomatoloških lidera da budu svesni nepotpunog izveštavanja i činjenice da to može da poveća zabrinutost koju su mnogi pacijenti već imali u vezi sa posetama svojoj stomatološkoj ordinaciji tokom pandemije.

Prema Britanskom stomatološkom udruženju (BDA), nepotpuno izveštavanje medija o smernicama SZO izazvalo je zabunu oko preporuka agencije u oblasti oralne zdravstvene zaštite.

Portparol BDA rekao je za DTI: „Suprotno medijskim izveštajima, smernice nisu kategorično rekle da se svi nehitni tretmani trebaju odložiti, već su predložili da se neki tretmani odlažu sve dok se ne postigne dovoljno smanjenje stope prenosa SARS-CoV-2 . Takođe je navedeno da „odgovarajuća ventilacija u oralnim zdravstvenim ustanovama smanjuje rizik od prenosa u zatvorenim uslovima“. Ovaj princip je preuzela struka kako bi se omogućilo više pregleda pacijenata. “ Portparol je dodao da SZO „ne može nužno pružiti jednoznačno rešenje, i smatralo se neprimerenim primenjivanjem ovog saveta u trenutnom kontekstu Ujedinjenog Kraljevstva, gde stomatolozi već imaju izuzetno visok nivo prevencije i kontrole infekcije. ”

„Preporučuje se samo odlaganje stomatoloških poseta u nekontrolisanom scenariju prenosa [od strane SZO]“ - Nemačko stomatološko udruženje

Nemačko stomatološko udruženje (Bundeszahnärztekammer BZÄK) izjavilo je za DTI da takođe smatra da je izveštavanje u medijima dovelo do pogrešnog razumevanja privremenih smernica SZO. „Preporuka SZO je u osnovi ista kao i preporuke BZÄK. Preporučuje se samo odlaganje stomatoloških poseta u nekontrolisanom scenariju prenosa, a u suprotnom bi se trebalo pridržavati zvaničnih preporuka zdravstvene politike na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou “, rekli su iz udruženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International