Dental Tribune Serbia & Montenegro
3D štampanje omogućava stomatološkim stručnjacima da budu u toku sa najnovijom tehnologijom i zubnim materijalima, a dragoceno je i za stomatološke klinike i laboratorije. (Fotografija: Juan1023/Shutterstock)

3D štampanje u stomatologiji: Tehnologija otporna na budućnost?

By Iveta Ramonaite, Dental Tribune International
October 04, 2021

LOS ANDJELES, SAD: Tehnološki napredak u stomatologiji je poput motorne sile koja pokreće inovacije i rast. Ovo važi za digitalnu stomatologiju. Digitalna tehnologija nastavlja da napreduje u stomatologiji, i iako nisu svi prihvatili ovu tehnološku evoluciju, većina stomatoloških stručnjaka složila bi se da je digitala put budušćnosti. Kao prvo, prednosti 3D štampanja u stomatologiji su brojne. Omogućava stomatološkim stručnjacima da budu u toku i ekonomičniji je u poređenju sa analognim metodama. Postoje stalna ažuriranja softvera, česta lansiranja novih stomatoloških materijala i brzo se razvijaju aplikacije u stomatologiji.

VarseoSmile Crown plus - hibridni materijal punjen keramikom za 3D štampanje trajnih restauracija. (Fotografija: BEGO)

Većina stručnjaka u stomatologijui već danas koristi tehnologiju budućnosti. 3D štampanje može značajno da poboljša tok rada u bilo kojoj stomatološkoj ordinaciji ili laboratoriji i može drastično da smanji vreme koje pacijent provodi u ordinaciji. Nudi fleksibilnost u prilagođavanju proizvoda i vrhunski kvalitet i tačnost u modelima zuba sa 3D štampom. Iako je to nekada bilo nezamislivo, zubni stručnjaci sada mogu u ordinaciji  da naprave okluzijske splintovee i druge zubne modele. Ovo ne samo da pomaže u stvaranju profita, već i olakšava stomatološki tretman.

„Sve više stomatoloških ordinacija i laboratorija ulaže u 3D štampač jer je pristupačan i povoljan. To je vrsta alata koji osposobljava stomatološke stručnjake i čini ih sigurnijima u rešavanju njihovih svakodnevnih izazova “, rekao je za Dental Tribune International Rudi Labor, stručnjak za prodaju i primenu ortodoncije u SprintRay, tehnološkoj kompaniji koja gradi “end-to-end” ekosisteme za 3D štampanje za stomatologe.

Sa 3D štampanjem uvek postoji mogućnost za kontinuirani razvoj. Svako izdanje ili ažuriranje softvera poboljšava hardver i nudi nove i uzbudljive funkcije. Postoje stalne inovacije u materijalima za 3D štampanje kako bi se korisnicima pružila sve veća lista indikacija, a 3D štampanje se može lako integrisati u tok rada bilo koje stomatološke ordinacije ili laboratorije.

Raspravljajući o tome kako je 3D štampanje budućnost stomatologije, Labor je istakao značajnu ulogu onih koji rade “iza scene” kako bi 3D štampanje učinili vodećom tehnologijom. On je izjavio: „Ono što 3D štampanje čini tehnologijom budućnosti je posvećenost profesionalaca koji neumorno rade na poboljšanju i razradi postojećih tehnika štampanja i istraživanju i iskorišćavanju novih mogućnosti. Što se tiče SprintRay kompanije, 3D štampanje će biti otporno na budućnost. "

Primena 3D štampanja u stomatologiji

Neke od tehnologija 3D štampanja koje su trenutno dostupne i koriste se u stomatološkoj industriji uključuju digitalnu obradu svetlosti, selektivno lasersko topljenje, stereolitografiju i modeliranje taloženjem. Sve oblasti stomatologije pokrivene su 3D štampanjem, uključujući štampane modele studija, hirurške vodiče, metalne okvire, zubne proteze, privremene krunice i mostove, trajne nadoknade, okluzivne splintove, alajnere (aligner) i mobilne proteze.

Profesor Markus Blatz, koji je predsedavajući Odeljenja za preventivne i restorativne nauke i pomoćnik dekana za digitalne inovacije i profesionalni razvoj na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Pensilvanija u Filadelfiji, SAD, ranije je rekao za DTI da veruje da je 3D štampanje budućnost proizvodnje zubnih nadoknada u tehnologiji zubnih laboratorija i da će se verovatno koristiti za sve vrste materijala i restauracija.

U nedavnom intervjuu za DTI, protetičar dr Rajan C. Luis (Rayan C. Lewis) je primetio: „3D štampanje je promenilo način na koji proizvodimo hirurške vodiče. 3D štampači postali su toliko precizni i jeftini da svaki stomatolog sada može da ga priuštiti  i da ga ima u svojoj ordinaciji i štampa hirurške vodiče, kao i odlivke za dijagnostičke svrhe ili aligner-e po relativno niskim troškovima. On je dodao da bi povratak tradicionalnoj stomatologiji imao značajan uticaj na troškove, efikasnost, kvalitet rada i sposobnost komunikacije sa hirurzima i zubnim tehničarima.

Prednosti 3D štampanja u odnosu na CAD/CAM tehnologiju

SprintRay-ov 3D štampani providni aligner. (Fotografija: SprintRay)

3D štampanje ili tzv. aditivna proizvodnja sastoji se od dodavanja materijala. Nasuprot tome, glodanje je metoda koja uključuje oduzimanje materijala. Labor je za DTI rekao da je aditivna proizvodnja isplativija od oduzimajuće kompjuterski podržane proizvodnje i objasnio da se tako proizvodi manje otpada. Osim toga, 3D štampanje je izuzetno precizno, brže za mnoge indikacije i nudi povećanu efikasnost proizvodnje jer korisnik može proizvesti obimna rešenja za štampanje.

Na kraju, Labor je izjavio da se 3D štampa kao aditivna proizvodnja može pohvaliti doslednošću, koja je ključna za uspešnu proizvodnju proizvoda. Objasnio je: „Tehnologija 3D štampanja pokazala se tačnijom i doslednijom u repliciranju konzistentnosti pri masovnoj proizvodnji. Kada koristite analogni način izrade zubnih nadoknada, nikada ne možete ponoviti proces sa istom tačnošću, a svi znamo koliko je doslednost važna u proizvodnji."

Ulaganje u novu tehnologiju način je dostizanja i uspostavljanja visokih standarda brige o pacijentima. Patrik Turm (Patrick Thurm), generalni direktor za Evropu u kompaniji SprintRay istakao je da stomatolozi i zubne laboratorije trenutno traže efikasna rešenja za svoju praksu i svoje pacijente nakon pandemije, a 3D štampač, poput onog SprintRay kompanije, mogao bi biti velika prednost za stomatološke ordinacije, zubne tehnike i pacijente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International