Analiza preživljavanja zuba nakon endodontske terapije u populaciji SAD

Search Dental Tribune

Analiza preživljavanja zuba nakon endodontske terapije u populaciji SAD

Nova američka studija je otkrila da je ukupno srednje vreme preživljavanja zuba nakon terapije kanala korena 11,1 godina. (Fotografija: VanoVasaio/Shutterstock)
Brendan Day, DTI

By Brendan Day, DTI

čet. 16 jun 2022

save

INDIANAPOLIS, SAD: Iako je bilo mnogo studija o stopi preživljavanja endodontski lečenih zuba, samo relativno mali deo njih je analizirao ove ishode van akademskog kliničkog okruženja. Koristeći podatke iz velike grupe opštih stomatoloških ordinacija širom SAD, istraživači su uspeli da steknu dublji uvid u to koliko dugo zubi imaju tendenciju da prežive nakon što su podvrgnuie terapiji kanala korena zuba, kao i u to koji su  prediktori tog vremena preživljavanja.

Studiju je sproveo tim koji je predvodio dr Thankam Thivalikakath, naučnik na Institutu Regenstrief i direktor stomatološke informatike na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Indijana. Tim je koristio deidentifikovane podatke* o 46.702 pacijenta koji su primili terapiju korenskih kanala od članova Nacionalne istraživačke mreže zasnovane na stomatološkoj praksi, konzorcijuma stomatoloških ordinacija i organizacija širom SAD. Prema istraživačima, ova studija je prva te vrste u SAD koja analizira takve zapise pacijenata u stomatološkim ordinacijama.

Analizom podataka utvrđeno je da je ukupno srednje vreme preživljavanja zuba nakon terapije kanala korena bilo 11,1 godina i da je 26% zuba preživelo više od 20 godina. Istraživači su takođe pokazali da se ova vremena preživljavanja razlikuju u zavisnosti od naknadnih tretmana i drugih faktora. Zubi koji su primili terapiju kanala korena uz naknadno punjenje i krunicu imali su srednje vreme preživljavanja od 20,1 godina, dok su oni koji nisu imali dodatni restaurativni rad nakon terapije preživeli u proseku samo 6,5 godina.

Još jedan značajan prediktor vremena preživljavanja zuba nakon terapije kanala korena je prisustvo zubnog osiguranja u bilo kom trenutku tokom stomatološke nege. U saopštenju za štampu, dr Thivalikakath je napomenuo da bi ovi nalazi mogli „da informišu o pokriću stomatološkog osiguranja tako što će pokazati vrednost krunica i opcija trajne restauracije“.

„Oralno zdravlje je pitanje javnog zdravlja koje značajno utiče na opšte zdravlje ljudi. Korišćenje stomatološke dokumentacije može nam pomoći da bolje razumemo načine za poboljšanje lečenja, identifikujemo uzročne veze i održimo zdravlje zuba i desni“, dodala je ona.

Studija pod nazivom “Root canal treatment survival analysis in National Dental PBRN practices” objavljena je u onlajn izdanju časopisa Journal of Dental Research 12. maja 2022, pre uključivanja u štampano izdanje.

Editorial note:

* Deidentifikacija znači da identitet osobe nije očigledan ili se ne može tačno utvrditi iz informacija ili podataka. Deidentifikovane informacije su informacije iz kojih su identifikatori osobe trajno uklonjeni ili gde identifikatori nikada nisu uključeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement