DT News - Serbia & Montenegro - DENTALNI TURIZAM - Brojevi od kojih se zavrti u glavi

Search Dental Tribune

DENTALNI TURIZAM - Brojevi od kojih se zavrti u glavi

Image by Allexxandar on Freepik
Prof Damjanka Djurić Kostić, Srbija

Prof Damjanka Djurić Kostić, Srbija

pon. 8 januar 2024

Sačuvaj

Dentalni turizam u Srbiji ne predstavlja nov pojam. Već godinama se privatne stomatološke ordinacije trude da svoj brend pozicioniraju na pravi način i privuku inostrane pacijente – turiste. Vlasnici ulažu značajna sredstva u marketing, društvene mreže, oglašavanja, u kreiranje privlačnog brenda kvalitetom i uslugom.

Globalizacija i ubrzani razvoj civilizacije na svim nivoima, kao i pozitivne kampanje o Srbiji kao turističkoj destinaciji idu im na ruku. Plus, ključni faktor predstavljaju vrhunski sportisti i vreme, koje Srbiju spašava zaboravom iz negativnog višedecenijskog konteksta. Nakon pandemije kovida su se, nasuprot očekivanjima i brojnih prognoza svetski poznatih analitičara, putovanja udvostručila. Samo se domaći avio prevoznik hvali da se broj letova povećao 2,5 puta, uz turskog avio prevoznika, što je takodje značajan podatak za naše stomatologe, da razmišljaju ko im je buduća jaka konkurencija. Treba se dobro pripremiti i naoružati svim mogućim sredstvima, jer je konkurent jak, mnogo jak i iskusan. Ali o tome neki drugi put.

Finansije su od presudnog značaja za svaki biznis, a pošto stomatološku ordinaciju moramo posmatrati na taj način, važno je shvatiti da smo i mi u Srbiji deo jednog ogromnog kolača i poslušati stručnjake iz te oblasti. Fortune Business Insights*, istraživački gigant i lider, kaže da je globalno stomatološko tržište iznosilo 36,08 milijardi dolara u 2022. godini i da se predviđa da će dostići 65,23 milijarde dolara do 2030. godine.

Veličina globalnog tržišta stomatološkog turizma procenjena je na 5,7 milijardi dolara u 2022. i očekuje se da će dostići 10,9 milijardi dolara do kraja 2023 godine.

TOP DESTINACIJE za stomatološke turiste su Tajland, Meksiko, Turska, Indija i Mađarska. Meksiko čini 25% od svih destinacija stomatoloških turista u svetu. Mađarska pruža usluge pacijentima iz Evrope, dok Indija leči pretežno pacijente iz Azije i američke državljane. U Evropi zemlje koje se dodatno godinama ističu su Italija,  Španija, Poljska i Češka.

Evropu očekuje sledeći veliki rast. Očekuje se da će region Evrope imati najbrži CAGR** rast tokom perioda prognoze. Vrednost stomatološkog tržišta u EU 2022. godine bila je 6,81 milijardi dolara. Projektovani rast do 2030. godine je više nego duplo! Stoga je ovo pravi momenat da se Srbija pozicionira pravilno, za stabilnu budućnost i razvoj.

Pri tom, treba sagledati glavne faktore koji podstiču rast dentalne industrije, razumeti mane i probleme i pretvoriti ih u prednosti.

  • Primetna je sve veća pojava stomatoloških abnormalnosti i sve veća potražnja za estetskom stomatologijom širom sveta.
  • Duži su periodi čekanja na stomatološku negu u matičnoj zemlji.
  • Post COVID period doneo je uzročno posledične stomatološke probleme.
  • Starosna granica rapidno napreduje u korist starijih 65+.

Predviđa se da će potražnja za dentalnim turizmom rasti globalno, posebno usled visokih cena stomatoloških usluga u razvijenim zemljama. Niži troškovi lečenja i vrhunska usluga u Srbiji će pokrenuti ekspanziju industrije tokom predviđenog perioda.

Srbija se izdvaja po pristupačnim cenama i evropskom kvalitetu usluga. Analiza cena pokazuje da troškovi stomatoloških procedura kod nas mogu biti i do 70% niži nego u zapadnim zemljama.

Ekonomska korist za lokalnu privredu će se manifestovati kroz povećanu potražnju za smeštajem i restoranima, što će direktno uticati na turističku industriju. Dentalni turizam može da stimuliše ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta, čineći dentalni turizam važnim faktorom regionalnog razvoja. Najtraženije usluge su dentalni implanti, ortodoncija, estetska stomatologija!

U perspektivi imamo priliku da se Srbija pozicionira kao lider u regionu i privuče sve veći broj pacijenata. Srbija ima potencijal da postane istaknuta tačka na mapi dentalnog turizma.

 

 

Napomena uredništva:

* Fortune Business Insights – korporacija za istraživanje tržišta i konsalting

**CAGR – Compound annual growth rate – instrument merenja godišnjeg rasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement