Dental Tribune Serbia & Montenegro

EODC v3.0 – Evropski onlajn dentalni kongres 2021

By Dental Tribune Serbia&Montenegro
September 19, 2021

Intervju sa Dejanom Ivoševićem

Dejan Ivošević je baveći se inovativnim proizvodima i  procedurama u stomatologiji, pre nekoliko godina započeo partnerstvo sa kolegama iz SAD koji pružaju usluge kontinuirane edukacije bazirane na upotrebi inovativnih tehnologija. Pored živog emitovanja edukativnih sadržaja (kroz webinare i prenose kongresa), pružaju usluge projektovanja i realizacije kompletnih sistema „Dental Streaming Studio“ (prema Implant compare konceptu) koji omogućavaju stomatolozima da video sistemom beleže sve svoje intervencije, a te snimke mogu kasnije koristiti za pripremu edukativnih sadržaja, ili čak mogu uživo da emituju svoje intervencije i tako prenose svoja znanja i iskustva  kolegama širom sveta.

DT: Od kad postoji Kongres i kako ste došli na ideju da ga organizujete?
Dejan Ivošević: Krajem marta 2020, želeći da, u potpuno novim okolnostima izazvanim epidemijom virusom COVID-19, pružimo nadu i mogućnost da se neočekivano slobodno vreme ispuni kvalitetnim edukativnim sadržajima, u saradnji sa partnerima iz Amerike, došao sam na ideju da organizujemo EODC – European Online Dental Congress 8. i 9. aprila 2020. Za septembar 2020 smo, moji partneri iz SAD i ja,  planirali da organizujemo Prvi Svetski Online Stomatološki Kongres, međutim nas je situacija sa pandemijom preduhitrila. Usled inflacije webinara, od kojih su mnogi bili čisto komercijalni ili vrlo sumnjivog kvaliteta, odlučili smo da pokrenemo EODC – European Online Dental Congress kao online kongres koji će pružiti kvalitetne edukativne sadržaje lako dostupne stoamtolozima bez obzira gde se nalaze.

DT: Koja je ideja i vizija EODC kongresa?
Dejan Ivošević: EODC je zamišljen kao isključivo kao ONLINE kongres, pošto u tom trenutku nije bilo moguće organizovati dolazak predavača iz različitih krajeva zemlje i sveta, kao ni okupljanje većeg broja ljudi (zatvorene granice, zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, višednevnoograničenje kretanja i slično). Želeli smo i da pokažemo kako socijalno distanciranje i ograničene mogućnosti za kretanje, nisu i ne smeju biti prepreka kvalitetnom stručnom usavršavanju. Naprotiv, trudili smo se da posetiocima Kongresa pružimo neke dodatne kvalitete tokom praćenja predavanja, kao što su lakše praćenje slajdova i video prikaza predavača, konstantan kvalitet zvuka, mogućnost direktne komunikaciie sa predavačem tokom njegovog izlaganja (kroz chat, pošto su sva predavanja bila unapred snimljena, a predavači su bili prisutni u chatu u terminu njihovog predavanja), mogućnost praćenja predavanja u vremenu koje odgovara gledaocu i tome slično.

DT: EODC 2020 godine je bio veoma uspešan, iako je kompletan kongres organizovan u veoma kratkom roku i pod vrlo stresnim okolnostima. Kakvi su rezultati i uspomene na prošlogodišnju manifestaciju?
Dejan Ivošević: Impozantan spisak predavača iz celog sveta, kao i teme kojima su se bavili, su privukli veliki broj gledalaca iz čitavog sveta! I pored toga što je kompletan kongres organizovan u samo 10 dana, gotovo bez ikakve promocije samog događaja, predavanja na EODC je gledalo preko 1850 gledalaca iz svih krajeva sveta. Statistika pregleda nam pokazuje da smo imali gledaoce iz SAD, Velike Britanije, Italije, Španije, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Moldavije, Indije, Meksika, Saudijske Arabije, Makedonije, Albanije, Kanade, Čilea, Mongolije, Poljske, Turske, Australije, Kipra, Kazahstana, Holandije, Rusije i drugih zemalja. EODC je organizovan u svega desetak dana, od strane tročlanog tima koji su, pored mene, činili i moji saradnici Uroš Jandrić i Jelena Popović. Ovim putem im se zahvaljujem na angažovanju i uloženom trudu! Posebnu zahvalnost dugujemo predavačima, koji su u vrlo stresnim okolnostima uložili veliki napor i pripremili vrlo kvalitetna predavanja u izuzetno kratkom roku!

DT: Naredno izdanje kongresa EODC v2.0 održano je na jesen prošle godine?
Dejan Ivošević: Nakon velikog uspeha postignutog sa EODC, primili smo mnogo zahteva stomatologa iz različitih krajeva sveta koji traže da organizujemo novi kongres u sličnom formatu. Trudeći se da izađemo u susret našim gledaocima, odlučili smo da organizujemo EODC v2.0, koji je održan 9. – 11.10.2020. na kome su učestvovali neki od najpoznatijih svetskih predavača! EODC v2.0 je bio akreditona u SAD preko ADA CERP (American Dental Association) čime je stvorena  mogućnost da i stomatološke komore u različitim državama svojim članovima boduju prisustvo našem kongresu, kao međunarodnoj edukaciji. Treći dan EODC v2.0 je bio postkongresni simpozijum pod nazivom Future of Dentistry – Dentistry’s Future posvećen studentima osnovnih i postdiplomskih studija iz čitavog sveta gde je studentima bilo omogućeno da predstave svoje ideje i projekte vezane za budućnost stomatologije.

DT: I evo nas sad nadomak ovogodišnjeg EODC kongresa…
Dejan Ivošević: Ove godine organizujemo EODC v3.0 u periodu 2. do 3. oktobra. Sa ponosom mogu da istaknem nekoliko činjenica:

  • EODC v3.0 će predstaviti 20 svetski poznatih predavača iz raznih oblasti stomatologije. Kompletan spisak predavača i tema možete pogledati na linku https://ic-europe.com/eodc-speakers/
  • EODC v3.0 je akreditovan u Sjedinjenim Američkim Državama sa 13 bodova za kontinuiranu edukaciju, verifikovnih od strane ADA CERP
  • EODC je akreditovan kod Zdravstvenog Saveta Srbije kao međunarodni kongres i zajedno sa 20-im Kongresom stomatologa Srbije obezbeđuje 20 bodova za kontinuranu edukaciju svim učesnicima

DT: Kao organizator EODC nastavljate sa podrškom studenata stomatologije i ove godine?
Dejan Ivošević: Učešće na EODC v3.0 će biti BESPLATNO za sve studente, pa ih ovim putem pozivam da nam se pridruže preko linka https://ic-europe.com/student-application/

DT: A mislili ste i na čitaoce Dental Tribune i obezbedili popust za sve koji nas prate i čitaju.
Dejan Ivošević: Vašim čitaocima i pratiocima smo obezbedili promo kupon EARLY21 , pomoću koga ostvaruju popust na kotizaciju! Unosom ovog koda priliko poručivanja u polje “apply coupon” obezbeđena je cena od 6000 din. Ovim putem vas sve pozivam da nam se pridružite na EODC v3.0, zajedno sa kolegama iz čitavog sveta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International