Istraživanje o efektima različitih terapija protiv raka na oralno zdravlje

Search Dental Tribune

Istraživanje o efektima različitih terapija protiv raka na oralno zdravlje

Istraživači su otkrili da kombinovana hemoterapija i radioterapija, a posebno zračenje područja glave i vrata, povećava rizik od pojave anomalija razvoja osoba kod onih koji su preživeli rak u detinjstvu. (Fotografija: Palchik Kseniya/Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

By Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

sre. 1 jun 2022

save

JERUSALIM, Izrael: Ranije je utvrđeno da odrasli koji su bili podvrgnuti lečenju raka mogu imati zubne anomalije. Međutim, nijedno dosadašnje istraživanje nije ispitalo efekte bilo koje vrste lečenja raka na zdravlje zuba. Popunjavajući ovu prazninu svojom nedavnom studijom, istraživači iz Izraela su otkrili da se anomalije razvoja zuba (DDA) razlikuju kod onih koji su preživeli rak u detinjstvu u zavisnosti od vrste onkološkog tretmana koji se primenjuje. Nalazi bi mogli da pomognu u identifikaciji dece koja su lečena od raka i koja imaju povećan rizik od razvoja zubnih problema.

U ovom istraživanju istraživači su pregledali stalnu denticiju 121 osobe koja je primala terapiju protiv raka pre 18 godine života. Svi učesnici su imali opšte godišnje preglede, uključujući pregled usne duplje, između 2017. i 2019. Istraživači su procenili učesnike. prevalencu DDA prema tipovima lečenja—to jest, hemoterapiji, radioterapiji i hirurgiji—tip bolesti i uzrast tokom lečenja.

DDA su primećeni kod 46% učesnika i ukupno 9% zuba. Abnormalnosti su uključivale hipodonciju i mikrodonciju, oštećenje razvoj korena zuba i strukture gleđi, prekomerno zadržavanje mlečnih zuba, impakciju, preuranjenu erupciju, smanjenu pokretljivost temporomandibularnog zgloba, nemogućnost otvaranja usta i deformitete vilice i lica.

Među učesnicima, deca koja su primala hemoterapiju bez zračenja imala su 43% prevalenciju DDA, oni koji su primali radioterapiju imali su 52% prevalenciju DDA, a oni koji su primali radioterapiju glave i vrata imali su neverovatnih 60% prevalencije. Studija je takođe izvestila da su učesnice ženskog roda imale veću incidencu mikrodoncije, dok su muškarci imali više karoiznih zuba.

Pored toga, broj malformisanih zuba bio je veći kod pacijenata koji su primali samo hemoterapiju u dobi od 6 godina ili mlađe. Istraživači nisu pronašli nikakav specifičan agens za hemoterapiju koji bi mogao biti povezan sa povećanim rizikom od nuspojava kod zuba.

FOTKA Istraživanje dr Elinor Halperson se fokusira na oralne manifestacije raka i izazove u lečenju raka kod pedijatrijskih pacijenata i uticaj različitih modaliteta lečenja na razvoj usne duplje onkoloških pacijenata. (Fotografija: Elinor Halperson)

„Lečenje raka u detinjstvu je uspešna priča savremene medicine“, rekla je u saopštenju za štampu glavni autor dr Elinor Halperson, istraživač na Hebrejskom univerzitetu-Hadassah School of Dental Medicine u Jerusalimu. „Sada su dostupni efikasni tretmani za bolesti koje se ranije nisu lečile. Međutim, čini se da su deca posebno osetljiva na štetne efekte radioterapije i hemoterapije. Ova rastuća populacija dece i mladih koji su preživeli rak zahteva značajnu pažnju medicinske i stomatološke zajednice dok identifikujemo buduće rizike“, dodala je dr Halperson.

Značaj stomatološke nege za onkološke pacijente

Razgovarajući o tome kako tretmani protiv raka mogu povećati rizik od razvojnih anomalija zuba, dr Halperson je rekla za Dental Tribune International (DTI) da je morfogeneza i kalcifikacija zuba stalan, složen proces koji počinje u materici i traje do 14-15 godine života. Ona je prokomentarisala: „Trajni sekutići i prvi trajni kutnjaci počinju da se mineralizuju oko vremena rođenja, ali mineralizacija trajne denticije se često završava tek godinama kasnije. Aberacije u inicijaciji i proliferaciji zuba obično dovode do neuspeha u razvoju zuba, dok negativni efekti tokom histodiferencijacije dovode do abnormalne strukture gleđi i dentina.

U svetlu nalaza, istraživači su istakli važnost stomatološke nege za pojedince koji su primili onkološki tretman pre 6 godine života, posebno ako je bio kombinovan sa radioterapijom u predelu glave ili vrata.

Dr Halperson veruje da bi rezultati mogli da pomognu u uspostavljanju međunarodnih smernica za praćenje i lečenje dece sa DDA, kao i da pomognu u identifikaciji rizika od štetnih dentalnih efekata za specifične tretmane i u određenim fazama razvoja deteta. Međutim, ona je takođe rekla za DTI da su potrebne dalje studije u velikim medicinskim centrima da bi se dobili veći uzorci istraživanja i da bi se trebalo fokusirati na identifikaciju rizika od štetnih efekata na zube specifičnih za lečenje.

Studija pod nazivom „ The prevalence of dental developmental anomalies among childhood cancer survivors according to types of anticancer treatment”, objavljena je 16. marta 2022. u u onlajn izdanju Scientific Reports.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement