Search Dental Tribune

Novi kompozit koji su razvili istraživači sa MIT-a

Istraživači sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu razvili su novi kompozitni materijal koji bi jednog dana mogao da se koristi za izradu implantata. (Fotografija: MIT)
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

čet. 17 februar 2022

save

KEMBRIDŽ, Masačusets, SAD: U uzbudljivom novom razvoju potencijalnog materijala za 3D štampanje i konvencionalnog livenja u stomatologiji, istraživači sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) su konstruisali kompozit napravljen uglavnom od nanokristala celuloze, lanaca organskih polimera raspoređenih u kristalnoj potki i neki sintetički polimer. Izjavili su da je tvrdoća ovog potpuno organskog materijala uporediva sa tvrdoćom tipičnih legura aluminijuma, i da je jači i čvršći od nekih vrsta kostiju.

U studiji, istraživači su rekli: „Zbog svojih izuzetnih mehaničkih i hemijskih svojstava i njihovog prirodnog obilja, nanokristali celuloze (CNC) su obećavajući gradivni blokovi održivih polimernih kompozita.”

U saopštenju za štampu MIT-a, koautor dr A. Džon Hart, profesor mašinstva, rekao je: „Kreiranjem kompozita sa CNC-ovima pri velikom opterećenju, možemo dati materijalima na bazi polimera mehanička svojstva koja nikada ranije nisu imali.“ Nastavljajući dalje, primetio je: „Ako možemo da zamenimo plastiku na bazi nafte prirodnom celulozom, to je verovatno bolje i za planetu.”

Ovaj materijal-kompozit  je 3D odštampan i izliven u komade materijala veličine novčića i testiran je na osobine kao što su snaga i izdržljivost. U jednom od tih testova, istraživači su takođe oblikovali kompozit u oblik zuba kako bi pokazali da bi se materijal jednog dana mogao koristiti za izradu zubnih implantata na bazi celuloze.

Studija pod nazivom “Printable, castable, nanocrystalline cellulose-epoxy composites exhibiting hierarchical nacre-like toughening” objavljena je 10. februara 2022. u onlajn izdanju časopisa Cellulose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *