Prvo istraživanje o vezi između e-cigareta i vapinga sa pojavom karijesa

Search Dental Tribune

Prvo istraživanje o vezi između e-cigareta i vapinga sa pojavom karijesa

Novo istraživanje je objavilo da je upotreba e-cigareta i vaping uređaja povezana sa većim rizikom od pojave karijesa. (Fotografija: art_of_galaxy/Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

ned. 15 januar 2023

Sačuvaj

BOSTON, SAD: Dodajući postojeće dokaze o vezi između vapinga i pogoršanja oralnog zdravlja, istraživači sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta Tufts nedavno su procenjivali povezanost između upotrebe e-cigareta i uređaja za vaping i nivoa rizika od karijesa. Otkrili su da vaping povećava rizik od razvoja karijesa kod pacijenata. Imajući u vidu ove nalaze, oni su preporučili da upotreba e-cigareta i uređaja za vaping ne samo da bude uključena u rutinske upitnike o stomatološkoj i medicinskoj istoriji, već bi trebalo da se smatra i među faktorima rizika koji povećavaju nivo rizika od karijesa kod pacijenata.

 

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju (CDC) bolesti, oko 9,1 miliona odraslih Amerikanaca i dva miliona tinejdžera koriste proizvode za vaping na bazi duvana. Međutim, uprkos rastućim dokazima koji povezuju vaping sa pogoršanjem sistemskog zdravlja, postoji mala svest javnosti o ovom pitanju. Prethodna istraživanja su objavila da korišćenje elektronskih uređaja za vaping može povećati rizik od razvoja parodontalne bolesti i oštetiti zubnu gleđ. Međutim, bilo je potrebno više istraživanja da bi se razumela veza između upotrebe e-cigareta i oralnog zdravlja, a ova studija je bila prva koja je istraživala povezanost između vapinga i povećanog rizika od pojave karijesa. U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke od preko 13.000 pacijenata starijih od 16 godina koji su lečeni u stomatološkim klinikama Tufts od 2019. do 2022. godine. Otkrili su da je približno 79% pacijenata koji su pušili ili koristili e-cigarete imalo veći rizik od razvoja karijesa. u poređenju sa samo 60% kontrolne grupe. Istraživači su primetili da nije ispitivano da li korišćeni uređaji sadrže nikotin ili tetrahidrokanabinol, glavno psihoaktivno jedinjenje koje se nalazi u kanabisu. „Važno je razumeti da su ovo preliminarni podaci“, rekla je u saopštenju za štampu glavni autor dr Karina Irusa, docent za sveobuhvatnu negu na Univerzitetu. „Ovo nije 100% konačno, ali ljudi moraju da budu svesni onoga što se dešava“, dodala je ona.

Prema istraživačima, upotreba e-cigareta može doprineti razvoju karijesa zbog visokog sadržaja šećera i viskoznosti tečnosti za vaping. Kada se rasprši i udiše, tečnost se lepi za zube, a aerosoli za vaping menjaju oralni mikrobiom, omogućavajući bakterijama odgovornim za karijes da uđu u usnu šupljinu. Takođe se pokazalo da vaping može da podstakne pojavu karijesa na mestima gde se obično ne javlja, kao što su donje ivice prednjih zuba.

U svetlu ovih nalaza, istraživači su preporučili da stomatolozi treba da pitaju pacijente o upotrebi e-cigareta kao deo uzimanja medicinske anamneze. Ovo uključuje i pedijatrijske stomatologe, jer je broj učenika srednjih i srednjih škola koji koriste elektronske cigarete visok u SAD i dostigao je 7,6% 2021. godine, izvestio je CDC.

Pored toga, istraživači veruju da pacijenti koji koriste e-cigarete treba da prate rigorozniji protokol za upravljanje karijesom, koji bi mogao da uključi pastu za zube sa fluorom na recept i ispiranje sa fluorom, aplikacije fluora u ordinaciji i veći broj stomatoloških pregleda.

„Potrebno je mnogo ulaganja vremena i novca za lečenje karijesa, u zavisnosti od toga koliko se pogoršava“, prokomentarisala je dr Irusa. „To je začarani krug koji ne prestaje“, zaključila je ona.

Studija pod nazivom “A comparison of the caries risk between patients who use vapes or electronic cigarettes and those who do not: A cross-sectional study” objavljena je u izdanju časopisa Američkog stomatološkog udruženja Journal of the American Dental Association. u decembru 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement