Search Dental Tribune

SARS-CoV-2 bi mogao ući u pluća kroz gingivu, kažu stručnjaci

Formalno se pretpostavlja da koronavirus može inficirati pluća kroz krvotok iz usta, a ne samo kroz disajne puteve. (Fotografija: r.kathesi / Shutterstock)
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

ned. 23 maj 2021

save

LAJPCIG, Nemačka: Kako pandemija COVID-19 napreduje, sve više se otkriva o virusu i bolesti. Ranije se pretpostavljalo da SARS-CoV-2 može da zarazi pluća samo preko gornjih disajnih puteva. Sada je formalno objavljena još jedna hipoteza koja sugeriše da se virus prenosi vaskularnim putem iz usne šupljine u pluća.

Istraživački tim naučnika iz okružne bolnice Salisbury i Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji i Instituta za istraživanje Mouth--body u Los Anđelesu u SAD-u i Kejptaunu u Južnoj Africi pretpostavio je da nakupljanje zubnih naslaga i upala parodoncijuma čine verovatnijim da će virus SARS-CoV-2 doći do pluća iz usta i izazvati teže slučajeve infekcije.

Prva posmatranja CT pluća pacijenata obolelih od COVID-19 plućne bolesti od strane konsultanta radiologa dr Grahama Lloyd-Jones, koji je vodeći autor hipoteze, dovela su do saradnje između medicinskih i stomatoloških istraživača na potencijalnom putu ulaska virusa u krvotok.

Model koji ovaj tim predlaže pretpostavlja da su usta rezervoar za širenje virusa u pljuvački, a svako oštećenje oralne imunološke odbrane olakšava ulazak virusa u krvotok. Prelazeći iz krvnih sudova u gingivi, pretpostavlja se da virus prolazi kroz vrat i vene grudnog koša do srca pre nego što se upumpa u plućne arterije i male sudove u bazi i periferiji pluća.

Koautor studije  dr Iain Chapple, profesor parodontologije na Univerzitetu u Birmingemu, izjavio je: „Ovaj model nam može pomoći da shvatimo zašto neke osobe razvijaju COVID-19 plućnu bolest, a druge ne. Takođe bi moglo da promeni način na koji upravljamo virusom - istražujući jeftine ili čak besplatne tretmane usmerene na usnu duplju i, time na kraju, spašavajući živote. “

„Hitno su potrebne naučne studije kako bi se dalje istraživao ovaj novi model, ali u međuvremenu, svakodnevna oralna higijena i kontrola naslaga ne samo da će poboljšati oralno zdravlj, već mogu i način spašavanja života u kontekstu pandemije“, objasnio je dr Chapple.

Ovo otkriće moglo bi efikasnu oralnu-zdravstvenu zaštitu učiniti potencijalno spasilačkom akcijom. Iz tog razloga, istraživači preporučuju preduzimanje jednostavnih, ali efikasnih, svakodnevnih koraka za održavanje oralne higijene i smanjenje faktora koji doprinose parodontalnoj bolesti, kao što je nakupljanje plaka. Te mere uključuju redovnu upotrebu sredstava za ispiranje usta koje bi mogle da smanje rizik od prenosa virusa iz usta u pluća kod osoba sa COVID-19 i spreče ozbiljniju infekciju.

Istraživanje pod naslovom “The COVID-19 pathway: A proposed oral-vascular-pulmonary route of SARS-CoV-2 infection and the importance of oral healthcare measures”, objavljeno je 20.aprila 2021.godine u onlajn izdanju časopisa  the Journal of Oral Medicine and Dental Research.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-