Dental Tribune Serbia & Montenegro
Stomatološki fakulteti su zbog pandemije SARS-CoV-2 zatvoreni mesecima i studenti su zabrinuti zbog napuštanja obrazovnog okruženja bez dovoljno kliničkog iskustva. (Fotografija: Photographee.eu/Shutterstock)

Studenti stomatologije zabrinuti zbog nedostatka kliničkih veština

By Jeremy Booth, DTI
November 12, 2020

LAJPCIG, Nemačka: Mnogi studenti stomatologije koji su se vratili na zimski semestar na severnoj hemisferi imali su malo ili nimalo kliničke prakse od izbijanja SARS-CoV-2 u martu. Dental Tribune International (DTI) razgovarao je sa studentima stomatologije i mladim predstavnicima javnog mnjenja iz celog sveta i otkrio da su studenti zabrinuti zbog svog profesionalnog razvoja i mogućih promena u stomatološkoj industriji.

Studenti stomatologije širom Azije, Bliskog Istoka, Evrope i Severne Amerike vratili su se u klinička okruženja za obuku. Ali mnogi od njih se suočavaju sa neizvesnošću da li će se zimski program održati kako je planirano. Na primer, oni u indijskom gradu Bangaloreu su u vreme pisanja ovog teksta još uvek čekali odluku državne vlade pre nego što se nastavi nastava u nastavi. Dr Silvi Domnori, potpredsednik za odnose s javnošću u Međunarodnom udruženju studenata stomatologije (IADS), rekao je za DTI da su oni koji se vraćaju na studentske vežbe prijavili pomešane emocije. Nedostatak praktičnog kliničkog iskustva mnoge studente je zabrinuo da neće dobiti optimalnu količinu kliničke prakse pre nego što diplomiraju i napuste okruženje za stomatološko obrazovanje.

Dr Domnori je objasnila: „Moglo bi se pomisliti da bi povratak u kliniku nakon takve pauze - koji se dugo očekivao - došao kao olakšanje. Međutim, prema onome što sam videla među studentima u našoj organizaciji, to je praćeno sa nizom drugih briga, kao što je manji priliv pacijenta zbog potrebe da se rade sa odgovarajućim merama zaštite i izloženost manjem opsegu različitosti slučajeva “. Rekla je da je takođe postojao strah među nekim studentima da bi povratak u kliničko okruženje mogao rezultirati daljim širenjem virusa. Ali dodala je: „Čini se da su nakon pauze studenti veoma željni da preuzmu više praktičnog znanja i novih slučajeva i blagovremeno razviju svoje veštine.“

Učenicima je potrebno više od video i virtuelnih platformi

Dr Huthaifa Abdul Qader, potpredsednik IADS zadužen za nauku i istraživanja, komentarisala je da je obezbeđivanje i učenje potrebnih kliničkih veština studentima stomatologije ove godine bio zastrašujući zadatak za sve stomatološke fakultete širom sveta. Jedna od retkih opcija koju su fakulteti imali bila je angažovanje video i virtuelnih platformi, a Kader je rekla da su stomatološke škole brzo uključile ove platforme kao deo svojih nastavnih programa kako bi studente upoznale sa kliničkim procedurama koje se obično izvode u nevirtuelnim okolnostima.

Dr Beste Ozgur sa Odeljenja za dečiju stomatologiju Univerziteta Hacettepe u Ankari u Turskoj rekla je za DTI da su na fakultetu angažovane mogućnosti video i sinhrone obuke kako bi se nadoknadio nedostatak obuke na licu mesta. „Ova situacija [pandemije] dovela je do toga da studenti starijih godina stomatologije izgube motivaciju“, rekla je. „Ali pokrenuli smo video snimke orijentisane na pacijente, koji se vode licem u lice pod nadzorom člana akademskog fakulteta, dok studenti uživo pokazuju svoje pripreme šupljina da bi prošli kroz proces korak po korak u vizualnim konsultacijama.“

[Čini se] da su studenti veoma željni da prime više praktičnog znanja i novih slučajeva“ - dr Silvi Domnori, potpredsednik IADS za odnose s javnošću.

Kao što se i očekivalo, usvajanje novih digitalnih platformi predstavljalo je proces pokušaja i grešaka. „Stomatološki fakulteti su brzo prešli na onlajn predavanja, što je imalo pozitivan uticaj na to da studenti nisu propustili akademsku godinu“, rekao je Domnori. Istakla je da je IADS pokazao veće interesovanje za sadržaj na mreži - poput vebinara i virtuelnih radionica za razvoj tzv. soft veština - od početka pandemije, što bi moglo signalizirati promenu fokusa i stavova studenata stomatologije u vezi sa digitalnim sadržajem.

Da li je to dugoročno održiva metoda?“ pita se dr Domnori. „Naročito za stomatologiju može se pokazati teškim. Videli smo da studenti kreativno pokušavaju da održavaju svežim svoje praktične veštine dok ih uče na mreži, pa iako se virtuelna predavanja mogu uključiti kao deo obrazovanja, presudno je da se obezbedi neposredna i praktična obuka istovremeno “.

Nova budućnost za stomatološke profesionalce?

Dr Kader je rekla za DTI da, ukoliko se ne pronađe vakcina ili slično efikasno rešenje koje će ubrzati kraj pandemije, pretpostavlja da će rezultat biti pad kliničke kompetencije među sledećom generacijom diplomaca stomatologije. Jana - studentkinja stomatologije povezana sa IADS - rekla je DTI da njen strah od nedovoljnog kliničkog iskustva do sada nije ublažen. „Pojačala se moja zabrinutost zbog toga što neću kao diplomac biti dovoljno kvalifikovana“, rekla je Jana. Dodala je da predviđa da će pandemija „uticati na finansije i stopu zaposlenosti zbog smanjenja broja pacijenata koji svoje stomatološke probleme potencijalno vide kao manje značajne stvari koje se mogu odložiti“.

Uz širok spektar promena koje je SARS-CoV-2 bio potreban u stomatološkim programima, razumljivo je da će neke od njih biti pozitivne. Prema dr Marijani Morgado, mlađoj istraživačici u Interdisciplinarnom istraživačkom centru u Visokoj školi za obrazovanje Egas Moniz u Almadi u Portugaliji, akademskim i naučnim istraživanjima sada se može posvetiti veći fokus u stomatološkim školama.

„Većina stomatoloških fakulteta ima dužnost u vezi sa naučnim istraživanjima, a pandemija je možda pružila sjajnu priliku za sprovođenje akademskih istraživanja, uglavnom putem sistematskih ili sveukupnih pregleda. Vreme će pokazati da li je ovo bila oblast delovanja, na osnovu objavljivanja u indeksiranim časopisima “, rekla je ona. Dr Morgado je dodala da bi jedan dodatni efekat pandemije mogao biti veće poznavanje zaraznih bolesti - mera za njihovo suzbijanje - i povećan interes za prevenciju, minimalno invazivne intervencije i smanjeno aerosolno okruženje.

Pandemija je možda pružila sjajnu priliku za sprovođenje akademskih istraživanja“ - dr Marijana Morgado, mlađi istraživač, Visoka škola za obrazovanje Egas Moniz

Dr. Domnori je rekla da očekuje da će nove zdravstvene mere koje su usvojene za zaustavljanje širenja SARS-CoV-2 imati trajni efekat na stomatološku praksu.Budući da je stomatologija profesija u kojoj je neizbežan blizak kontakt sa pacijentom, verujem da će uticaj zdravstvenih mera koje se preduzimaju u ovom trenutku stalno ostati prisutne u stomatologiji. Sigurnosna udaljenost se uključuje u čekaonice; operacije su odvojene; povećan je naglasak na ventilaciji i sterilizaciji vazduha kako bi se umanjio rizik od prenosa. Da li će se ove promene odraziti na troškove lečenja? Uzimajući u obzir povratne informacije od drugih stomatoloških stručnjaka oko sebe, verujem da hoće. “

I na kraju, ali ne najmanje važno, rad pod pritiskom tokom pandemije - stalna zabrinutost u vezi sa sigurnošću na radu, sigurnošću pacijenta i svim ostalim brigama - mogao bi imati dugotrajan uticaj na mentalno zdravlje stomatoloških profesionalaca i to ne treba zanemariti.“dodala je dr Domnori. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International