Upotreba nanočestica može biti bolji način za izbeljivanje zuba

Search Dental Tribune

Upotreba nanočestica može biti bolji način za izbeljivanje zuba

Nedavni pregled upotrebe nanočestica u izbeljivanju zuba sugeriše da bi one mogle postati najbolje i najbezbednije sredstvo za izbeljivanje zuba. (Slika: Shutterstock/MarcinK3333)

SEUL, Južna Koreja: Pregled istraživača sa Univerziteta Sungkyunkwan, Južna Koreja sugeriše da bi određene vrste nanočestica mogle biti sledeće vodeće rešenje u lečenju izbeljivanja zuba. Ranije nije bilo poverenja u te čestice zbog potencijala da izazovu štetu ako se koristi za invazivne procedure izbeljivanja, pokazalo se da mnoge nanočestice poboljšavaju izbeljivanje kada se koriste na neinvazivne načine i dodatno pružaju antibakterijska, antiinflamatorna i remineralizujuća svojstva.

Nanočestice su već u širokoj upotrebi u stomatologiji, uključujući protetsku i restaurativnu stomatologiju i parodontologiju. Sadašnji agensi za izbeljivanje koji se koriste klinički, kao što su karbamid-peroksid i vodonik-peroksid, mogu biti potencijalni uzrok patološkog oštećenja usled stvaranja slobodnih radikala. Pregled sugeriše da, ne samo da su nanočestice korisne kada se dodaju za abraziju proizvodima za izbeljivanje, već i da se koriste kao agensi za izbeljivanje, a mogu da funkcionišu čak i bolje od postojećih proizvoda zbog svoje sposobnosti da promovišu remineralizaciju i oslobađanje reaktivnih vrsta kiseonika korisnih za izbeljivanje.

Proizvedene reaktivne vrste kiseonika zavise od nanočestice: cink-oksid i nanočestice zlata proizvode vodonik-peroksid, a nanočestice na bazi srebra proizvode hidroksilne radikale. Pregled je izvestio o istraživanju koje je otkrilo da je vodonik-peroksid imao pojačan efekat beljenja kada su korišćene nanočestice zlata i o drugoj studiji koja je pokazala da upotreba nanočestica zlata nije stvorila biološke probleme kod testiranih životinja. Međutim, prema autorima ovog istraživanja potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se potvrdilo da li ove nanočestice potencijalno mogu predstavljati rizik od toksičnosti.

U kombinaciji sa svetlom dugih talasa, druga studija o kojoj je izveštavano sugeriše da kompozit cink-oksida i ugljenika iz biomase daje superiorne rezultate izbeljivanja i nije pronašla očiglednu toksičnost. Slična studija je pokazala da, kada se aktivira pomoću diodnog lasera ​​od 405 nm, 3,5% rastvor vodonik-peroksida koji sadrži nanočestice titanijum-dioksida obezbeđuje jednak nivo beljenja kao i 35% rastvor vodonik-peroksida.

Tim je takođe izvestio o istraživanju hidroksiapatita, za koji je poznato da dodaje snagu zubima dodavanjem apatita demineralizovanoj gleđi. Jedna studija je utvrdila da nanočestice hidroksiapatita poboljšavaju boju zuba u obliku paste za zube, a druga je pokazala da su proizvodi za oralnu negu koji sadrže nanočestice hidroksiapatita generalno bezbedni.

Ovo istraživanje pod naslovom “Nanoparticles as next-generation tooth-whitening agents: Progress and perspectives” objavljeno je onlajn 15. juna 2022. u časopisu ACS Nano, pre objavljivanja u štampanom izdanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement