DT News - Serbia & Montenegro - Uputstva za pacijente koji su vegetarijanci, vegani ili jedu sirovu hranu

Search Dental Tribune

Uputstva za pacijente koji su vegetarijanci, vegani ili jedu sirovu hranu

Šta preporučiti pacijentima koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani (Fotografija: Image by Freepik)

Vegetarijanstvo je način ishrane i življenja koji podrazumeva izbegavanje bilo kakve okrutnosti nad životinjama, kao što su korišćenje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe.

Postoje različiti „nivoi“ vegetarijanstva: laktovegetarijanci pored biljne hrane konzumiraju jaja i/ ili mleko i mlečne proizvode, peskovegetarijanci uz biljnu hranu jedu i ribu, vegani su strogi biljojedi čija se ishrana zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Oni potpuno odbacuju namirnice životinjskog porekla, uključujući jaja, mlečne proizvode i med.

Veganska ishrana se zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode. Veganstvo se razlikuje od vegetarijanstva jer je u potpunosti svedeno na biljnu ishranu. Ljudi postaju vegani iz mnogo razloga, uključujući etičku brigu za životinje i prirodnu okolinu, kao i neke ličnije razloge, vezane za zdravlje, duhovnost i veru. Što se zdravlja tiče, važno je istaći da proizvodi od mesa, jaja i mleka sadrže visok nivo holesterola i masnoća koje uzrokuju velike štete ljudskom zdravlju.

Sirova hrana ili Raw food je veganski način ishrane u kojem hrana nije termički obrađena. Tu prvenstveno spada sveže voće i povrće, bobice, semenke, orašasti plodovi, bilje i neke vrste algi. Iako su ovi načini ishrane sve popularniji i rasprostranjeniji u svetu, postoji mali broj istraživanja koja se bave povezanošću veganske dijete sa zdravljem usta i zuba. Nemački naučnici sa Odseka za konzervativnu stomatologiju i parodontologiju Univerziteta u Hanoveru su u jednom istraživanju posvećenom toj temi došli do zaključka da vegetarijanci imaju puno bolji parodontalni status, ali da je njihov dentalni status lošiji od kontrolne grupe osoba koje nisu vegetarijanci.

Kod osoba na vegetarijanskoj ishrani istraživanje je pokazalo da postoji manja dubina parodontalnih džepova, manja je pojava krvarenja desni i bolja oralna higijena, međutim je u grupi vegetarijanaca primećeno da postoji veća pojava karijesa i erozija na zubima. Pretpostavlja se da je jedan od osnovnih razloga za ovu pojavu negativan stav prema fluoru u populaciji koja je posvećena vegetarijanskom načinu ishrane, te oni puno ređe koriste zubne paste sa fluorom. Pored toga, kao jedan od osnovnih razloga se navodi i podatak da je, posebno kod osoba na tzv. presnoj ishrani, primećeno da vrlo često u toku dana konzumiraju hranu, posebno voće koje je svojom kiselošću i većom količinom šećera deluje erozivno na zube u dužem vremenskom periodu u toku dana.

Takođe je kod vegetarijanaca problem što konzumiraju veće količine orašastih plodova i dehidrirane hrane koja ima tendenciju lepljenja na zubnu gleđ i „zaglavljivanja“ između zuba. Jedan od negativnih aspekata koji je primećen kod osoba na veganskoj ishrani, posebno kod osoba koje se hrane sirovom hranom je stav da divlje životinje koje se hrane isključivo sirovom biljnom hranom nemaju zubni karijes, pa te osobe smatraju da nije neophodno održavati redovnu higijenu usne duplje jer se to rešava „prirodnim putem“. Međutim, to nije zaista tako jer i životinje, posebno šimpanze koje se najčešće uzimaju kao primer, takođe imaju problema sa karijesom.

Šta preporučiti pacijentima? Veoma je važno da obrate pažnju na to da, ukoliko često u toku dana „grickaju“ sveže voće i povrće isperu usta vodom nakon obroka, a da pranje zuba planiraju oko 30 minuta nakon obroka. Veoma je važno upozoriti ih i na povećanu potrebu upotrebe zubnog konca radi otklanjanja ostataka hrane između zuba. Takođe bi ih trebalo upozoriti na negativan trend izbegavanja upotrebe zubnih pasta sa fluorom.

Napomena uredništva:

Za štampu priredila dr Anita Brzaković, urednica časopisa Dental Tribune Serbia & Montenegro. Ovo je reprint teksta objavljenog u našem DT 2016.godine.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement