Dental Thermal App nudi „jednostavan, ali intuitivan, klinički zasnovan workflow“

Search Dental Tribune

Dental Thermal App nudi „jednostavan, ali intuitivan, klinički zasnovan workflow“

Prema dr Les Kalmanu, termografija može olakšati ustanovljavanje novih kliničkih tokova rada i sve će se više koristiti u stomatologiji. (Fotografija: Les Kalman)

Stomatologija, baš kao i druge oblasti medicine, nije imuna na digitalne promene, a poslednjih decenija došlo je do značajnog tehnološkog napretka. Dr Les Kalman je asistent na katedri za restaurativnu stomatologiju na Western Univerzitetu u Kanadi i istraživač sa fokusom na inovacije u medicinskim uređajima i tehnologijama, a za ovaj intervju za Dental Tribune International, on govori o prednostima razvoja novih alata i tokova rada za unapredjenje zdravstvene zaštite. On takođe govori o svom novom stomatološkom softveru, Dental Thermal App-u, i objašnjava kako bi to moglo poboljšati kliničko iskustvo stomatoloških stručnjaka.

Dr Kalman, šta je termografija i kakvu upotrebu ima u stomatologiji?
Termografija je proces u kome termalna kamera snima i proizvodi sliku korišćenjem infracrvenog zračenja koje emituje objekat. Slika pruža mogućnost za vidljivo snimanje infracrvene energije ili toplote koja je nevidljiva ljudskom oku. Termografija je neinvazivna, beskontaktna i prenosna metoda snimanja. Koristi se u raznim industrijskim oblastima, kao što su inženjering i građevinarstvo.

Termografija je sada oblast medicine koja se razvija, a njena upotreba kao mogućeg dijagnostičkog alata se istražuje. Trenutno se koristi kao pomoć u dijagnozi vaskularnih malformacija, tiroidnih čvorova i različitih intraokularnih tumora.

Termografija je do sada imala samo ograničenu upotrebu u stomatologiji, ali je, uz nedavni napredak u tehnologiji, korišćena za procenu promena u temperaturi restauracija, za praćenje upaljenog parodontalnog tkiva i bolesti temporomandibularnih zglobova i za identifikaciju intrakoštanih temperaturnih promena. prilikom postavljanja zubnih implantata. Termografija se takođe od nedavno koristi za praćenje upale nakon stomatoloških operacija i pokazala se obećavajućom kao alat za dijagnostikovanje patoloških stanja.

Šta vas je motivisalo da razvijete dentalnu termalnu aplikaciju i koje specifične primene ima ova aplikacija u stomatologiji?
Moja motivacija je uvek bila da poboljšam kliničko iskustvo i istražujem nove mogućnosti. Naše istraživanje je usredsređeno na razvoj medicinskih uređaja i mobilnih tehnologija za pružanje novih tokova rada i aplikacija. Na sajmu potrošačke elektronike pre pandemije gde smo predstavili našu aplikaciju SmileShade, imao sam priliku da se upoznam i sarađujem sa Teledyne FLIR timom, koji su verovatno lideri u termografiji. Nakon naše diskusije, postalo je očigledno da FLIR nema u ponudi primenu za stomatologiju tj.za zube. I tako je počela naša saradnja.

Radili smo nekoliko godina na razvoju softvera. Njegova početna primena bila je usmerena na aditivnu proizvodnju i 3D štampanje kao novu metodu za procenu uklapanja štampanih šipki implantata sa zubnim implantatima. Kako smo proširili testiranje, ubrzo smo shvatili da postoji toliko drugih mogućih primena u stomatologiji i teledontologiji.

Istražili smo nekoliko značajnih primena. To uključuje korišćenje termalne aplikacije kao alternativnog metoda za vizuelizaciju, pružajući nekonvencionalan metod identifikacije i procene temperature površine i temperature pacijenta dobijene hirurškim zahvatima. Druga moguća primena je u kontroli infekcije. Tvrde površine se mogu snimiti da bi se procenila dezinfekcija i može se proceniti prianjanje KN95 maski. Termalna aplikacija se može koristiti u obrazovanju za procenu proceduralnih metrika. Takođe se može koristiti za procenu uklapanja proteza. Oduševljeni smo što su aplikaciju odobrili Teledyne FLIR Developing Community i Google Play!

Zašto bi stomatolozi trebalo da se raduju zbog ove tehnologije i kako će ona olakšati klinički workflow (radni tok)?
Digitalna stomatologija je uzbudljiva i došlo je do značajnog razvoja u akviziciji slike, digitalnom dizajnu i izlazu. Tehnologija može poboljšati kliničko iskustvo i za pacijenta i za kliničara, dok održava ili premašuje standard nege. To je uzbudljivo! Nadam se da kliničari i tehničari pozdravljaju nove tehnologije raširenih ruku i procenjuju njihovu vrednost u svojim tokovima rada.

Razvili smo Dental Thermal aplikaciju sa jednostavnim, ali intuitivnim, klinički zasnovanim tokom rada. Aplikacija pruža alate potrebne za novi pristup slikanju i odgovarajuću dokumentaciju. Kako će ova tehnologija uticati na kliničke tokove rada je najvažnije pitanje. Pandemija je poremetila stomatologiju i usmerila nas ka digitalno povezanom prostoru. Sada postoji izuzetna prilika da se istraži ovaj prostor razvojem novih alata i tokova rada za proširenje povezane platforme za oralnu zdravstvenu negu.

Da li postoje neki izazovi koji mogu da ometaju korišćenje aplikacije od strane stomatologa?
Promena je uvek izazov. Stomatologija je zasnovana na tradiciji i istoriji. Mnogi ljudi, uključujući kliničare, ne vole da menjaju svoj način rada. Međutim, trebamo imati na umu nove tehnologije i tokove rada koji mogu poboljšati kliničko iskustvo. Svaka nova tehnologija će zahtevati evaluaciju, povratne informacije, reviziju i podršku stomatološke zajednice. Čuvanje otvorenog uma i svest o mogućnostima je ključno. Ako se vratimo na originalni iPhone, shvatićemo da tehnologija evoluira kako je prihvatamo.

„Stomatologija mora biti dobro predstavljena na tehnološkoj sceni“

Digitalna tehnologija nastavlja da menja budućnost stomatologije, nudeći nove načine za dijagnostikovanje stomatoloških stanja i planiranje lečenja. Kako je taj napredak oblikovao Vašu karijeru stomatologa, i da li mislite da je ta promena uvek jednaka napretku?
Kao doživotni tehnološki entuzijasta i istraživač u oblasti stomatoloških uređaja, verujem da je napredak ključ. Ako napredak može poboljšati efikasnost i iskustvo pacijenata i smanjiti troškove, onda je to “win-win” situacija i za kliničara i za pacijenta. Ovaj napredak takođe daje priliku da se poboljšaju održivost i dostupnost stomatološke nege pacijenata. Ovi faktori podstiču strast i uzbuđenje, a to podstiče moju karijeru!

Promena ne znači uvek napredak. Moramo da procenimo sve pokretače promena i da obezbedimo da se održava standard stomatološke nege, poboljša održivost i da nove ideje budu podržane naučnim dokazima. Ali nemojmo biti previše kruti, jer promena mora negde da počne, a nisu sve nove ideje loše ideje.

Da li želite da dodate još nešto?
Želeo bih da naglasim da što više alata imamo u našoj „kutiji sa alatkama“, to bolje. Alati pružaju alternativne metode snimanja, procene i dokumentacije. Međutim, oni ne mogu biti zamena za principe i osnove. Oni su samo alati i kao kliničari moramo da znamo kada da ih koristimo. Međutim, ne treba da se plašimo tehnologije već da je prihvatimo. Stomatologija mora biti dobro zastupljena na tehnološkoj sceni. Samo se setite filmskih kamera i razmislite kako je evoluiralo snimanje slika i video zapisa. Hajde da unesemo ovu evoluciju u našu profesiju u nadi da ćemo poboljšati kliničko iskustvo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement