Dental Tribune Serbia & Montenegro
Efekti promena nivoa polnih hormona na zdravlje parodoncijuma moraju se uzeti u obzir, posebno kod pacijentkinja. (Fotografija: wavebreakmedia / Shutterstock)

Intervju: Polni hormoni i parodontalno zdravlje

By
November 03, 2020

Promene u nivou polnih hormona povezane su sa pojavom i napredovanjem parodontalne bolesti. Dr Ali Çekici, vanredni profesor na Katedri za parodontologiju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu u Turskoj, nedavno je održao vebinar na tu temu, a njegovo predavanje izazvalo je značajno interesovanje međunarodne stomatološke zajednice, posebno u vezi sa problemima parodontologije tokom trudnoće. U razgovoru za Dental Tribune International, dr Çekici se osvrnuo na važnost uzimanja u obzir polnih hormona prilikom planiranja i pružanja parodontalne nege.

Dr Çekici, koji su specifični periodi u životu tokom kojih promene polnih hormona utiču na parodontalno tkivo?

Polni hormoni igraju presudnu ulogu u čovekovom životu u smislu rasta, zarastanja i odgovora organizma domaćina na infekcije. Odavno je poznato da polni hormoni mogu potencijalno da utiču na oralno tkivo, uglavnom parodontalno tkivo poput gingive i alveolarne kosti. Postoje određeni periodi u životu kada se nivo polnih hormona fiziološki povećava ili smanjuje. Pošto su ove promene fiziološke, njihov uticaj na oralno tkivo ne treba smatrati patologijom ili bolešću. Pubertet, menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza glavne su epizode u životu tokom kojih se nivo polnih hormona drastično menja. Takođe promene nivoa testosterona kod muškaraca mogu uticati na oralno tkivo.

Kako promene nivoa polnih hormona u različitim periodima života utiču na oralno zdravlje?

Polni hormoni imaju sposobnost da na specifičan način promene ravnotežu oralnog tkiva. Jedna od njih su promene na oralnoj mikroflori. Na primer, jedna od dobro poznatih parodonto-patogenih bakterija, Prevotella intermedia, može da koristi estrogen i progesteron kao faktor rasta. Takođe, ponašanje različitih vrsta ćelija oralnog tkiva se menja usled kolebanja nivoa polnih hormona. Naročito epitelne ćelije, fibroblasti i ćelije imunog sistema mogu drugačije da deluju kada dođe do povećanja nivoa estrogena i progesterona.

Dr Ali Çekici nedavno je održao vebinar o uticaju polnih hormona na parodontalno zdravlje u okviru serije EFP Perio Sessions. (Slika: Dr Ali Çekici / EFP)

Da li svaka žena pati od parodontalne bolesti tokom trudnoće?

Veoma je često da trudnice imaju problema sa otokom gingive i krvarenjem iz gingive tokom pranja zuba ili čak samo dok jedu hranu. Tačno je da će se tokom trudnoće, zbog ogromnog povećanja nivoa estrogena i progesterona, verovatno videti vanredan odgovor epitelnih ćelija gingive. Preterano reaguju na bakterije iz zubnog biofilma i to uzrokuje otok. Za više informacija o ovome potražite web stranicu kampanje Evropske unije za parodontologiju (European Federation of Parodontolgy EFP) o oralnom zdravlju i trudnoći, koja uključuje infografike, brošure, animacije i puno informacija kako za stomatološke stručnjake, tako i za pacijente.

Važno je znati da će, ukoliko je oralno zdravlje žene dobro pre trudnoće, efekti kolebanja polnih hormona na parodontalno tkivo biti mali. Ali ako žena već ima zapaljenje parodontalnog tkiva kada zatrudni, posledice će biti ozbiljne, što će potencijalno rezultirati oticanjem gingive, čak i pojavom benignih tumora gingive (piogeni granulomi).

Koji je pravi trenutak za lečenje parodontalne bolesti kod trudnica?

Ako trudnica pati od parodontalne bolesti tokom trudnoće, treba je staviti pod kontrolu, ne samo da bi trudnicu oslobodila nelagode koju bolest uzrokuje, već i da bi se sprečili negativni uticaji na sam tok trudnoće kao što su mala porođajna težina i prevremeni porođaj zbog aktivne upale parodoncijuma. Pored toga, teška parodontalna bolest može sprečiti trudnicu da jede uravnoteženu i zdravu ishranu ili je ograničiti u tome, a to može uticati na zdravlje nje i bebe. Vreme lečenja je jednako važno. Poznato je da je drugo tromesečje trudnoće sigurnije za stomatološke zahvate, ali, prema nivou bolesti, u nekim težim slučajevima parodontalno lečenje može započeti odmah nakon konsultacija sa akušerom.

Da li parodontalno lečenje treba planirati prema menstrualnom ciklusu?

Promene nivoa polnih hormona tokom menstrualnog ciklusa imaju konstantan fiziološki efekat na parodontalno tkivo. Neke žene mogu doživeti veliku nelagodu tokom menstruacije. Takođe se povećava rizik od pojave aftičnih čireva tokom menstruacije. Slični efekti se mogu videti kod upotrebe oralnih kontraceptivnih lekova. Međutim, nema dokaza da treba da izbegavamo lečenje zuba ili parodoncijuma tokom menstrualne faze. Uvek treba imati na umu da će, uz zdravu usnu šupljinu, efekti hormonalnih fluktuacija na zdravlje parodonta biti minimalni.

Da li se zarastanje alveolarne kosti menja kod žena u postmenopauzi? Kako hormonska supstituciona terapija utiče na zarastanje?

Postoji nekoliko studija koje su pokušale povezati osteoporozu i gubitak alveolarne kosti sa parodontalnom bolešću. Ono što možemo reći je da je tokom menopauze nagli pad nivoa polnih hormona povezan sa tendencijom gubitka koštane mase. Ne pati svaka žena u postmenopauzi od osteopenije ili osteoporoze. U slučaju osteoporoze, trabekule kostiju se proređuju i verovatno je, ali nije dokazano da bi gubitak alveolarne kosti mogao biti lakši u prisustvu parodontalne bolesti. Zarastanje kosti tokom menopauze nije značajno pod uticajem. Međutim, treba imati na umu da u slučaju osteoporoze jedna od metoda lečenja uključuje upotrebu bisfosfonatnih lekova oralno ili intravenozno, što će imati drastične efekte na metabolizam kostiju.

Kako promene nivoa testosterona utiču na parodontalno tkivo?

Istraživanja pokazuju da kada je nivo testosterona visok, gubitak alveolarne kosti postaje verovatniji u prisustvu parodontalne upale. Isti efekat nije pronađen kada se nivo testosterona smanji. Ako nema zapaljenja parodontalnog tkiva i oralno zdravlje je dobro, nivo testosterona ne stvara razliku u promeni nivoa alveolarne kosti.

Vaš nedavni webinar o uticaju polnih hormona na parodontalno zdravlje bio je deo serije EFP Perio Sessions. Kako je bilo sarađivati sa drugim stomatološkim stručnjacima na ovu temu?

Učestvovanje na EFP Perio sesijama dalo mi je priliku da podelim znanje i razmišljanja sa kolegama iz preko 55 zemalja. Za mene je bilo zaista uzbudljivo obratiti se tako raznolikoj grupi iz celog sveta, posebno u vreme kada smo svi bili teško pogođeni pandemijom SARS-CoV-2. Na mom webinaru, tema parodontalnih problema tokom trudnoće dobila je veliku pažnju i pokrenula mnoga pitanja. Definitivno je to bilo sjajno iskustvo za mene i iskreno se nadam da je bilo i za prisutne.

EFP Perio Sessions je nova inicijativa - šta nam možete reći o tome?

Bio sam šesti govornik koji je EFP izabrao da učestvuje u ovoj seriji webinara uživo. Otvorena je za sve stomatologe i fokusira se na nova pitanja u parodontologiji i implantologiji. EFP će nastaviti program nakon oktobra, a ovo je prvorazredna prilika za stomatološke klinike, naučnike i studente danešto novo nauče.

Hvala Vam za intervju.

Ovaj intervju je objavljen u prevention—international magazine for oral health Vol. 4, Issue 2/2020.

Napomena uredništva: Dr Ali Çekici je stekao zvanje doktora nauka i doktorirao na Univerzitetu u Istanbulu 2000. i 2007. godine, a postdoktorske studije završio je na Institutu Forsyth u Bostonu u SAD-u 2012. godine. Član je odbora Turskog društva ya parodontologiju od 2014. godine i ambasador je EuroPerio10 za Tursku.

EFP kampanju za oralno zdravlje i trudnoću možete pogledati ovde: www.efp.org/gum-disease-general-health/oral-health-pregnancy/

Webinar pod nazivom „Seksualni hormoni - da li oni utiču na zdravlje parodoncijuma?“, Dr Ali Çekici , webinar je bio deo EFP Perio Sessions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International