Istraživanje identifikovalo nove vrste bakterija koje su uključene u formiranje zubnog karijesa

Search Dental Tribune

Istraživanje identifikovalo nove vrste bakterija koje su uključene u formiranje zubnog karijesa

Veliko istraživanje sprovedeno na deci pokazalo je veoma složenu mikrobnu interakciju u zubnom plaku. (Fotografija: Evgeniy Kalinovskiy/Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

sre. 2 avgust 2023

Sačuvaj

FILADELFIJA, SAD: Ranije se verovalo da je Streptococcus mutans glavni mikroorganizam odgovoran za karijes zuba. Međutim, u nedavnoj studiji, istraživači su otkrili da druga vrsta bakterija, Selenomonas sputigena, igra glavnu ulogu u razvoju zubnog karijesa. Jedinstveni uvidi stečeni u studiji mogli bi pomoći u razvoju novih strategija za prevenciju karijesa.

U ovoj naučnoj tudiji, istraživači su analizirali uzorke plaka sa zuba 300 dece uzrasta od 3 do 5 godina, od kojih je polovina imala karijes. Zatim su potvrdili svoje nalaze na daljem setu od 116 uzoraka plaka sa zuba dece od 3 do 5 godina. Otkrili su da, iako S. sputigena ne izaziva karijes sam po sebi, S. sputigena stupa u interakciju sa S. mutans na način koji povećava njegovu kariogenu moć.

„Ovo je bilo neočekivano otkriće koje nam daje novi uvid u razvoj karijesa, naglašava potencijalne buduće ciljeve za prevenciju karijesa i otkriva nove mehanizme formiranja bakterijskog biofilma koji bi mogli biti relevantni u drugim kliničkim kontekstima“, rekao je autor Prof. Hyun Michel Koo, osnivački direktor Centra za inovacije i preciznu stomatologiju na Fakultetu za stomatologiju Univerziteta u Pensilvaniji.

Istraživanja su otkrila da Selenomonas sputigena zajedno sa Streptococcus mutans učestvuje u stvaranju karijesa. (Fotografija: © 2023 Cho et al., licencirano pod CC BY 4.0)

Istraživači su objasnili da S. mutans metaboliše šećere da bi proizveo glukane kako bi zaštitio bakterije biofilma i da S. sputigena može biti zarobljena u glukanima. Kada se to dogodi, S. sputigena brzo raste, formirajući nadgradnje u obliku saća koje dalje inkapsuliraju i štite S. mutans, čime se povećava proizvodnja kiseline unutar plaka.

Studija je bila saradnja između Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji i Univerziteta Severne Karoline na Stomatološkom fakultetu Chapel Hill Adams i Škole za globalno javno zdravlje Gillings. „Ovo je bio savršen primer kolaborativne nauke koja se ne bi mogla ostvariti bez komplementarne ekspertize mnogih grupa i pojedinačnih istraživača i pripravnika“, rekao je koautor prof. Kimon Divaris sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu.

Istraživači sada planiraju da dalje istraže kako S. sputigena završava u aerobnom okruženju površine zuba. „Ovaj fenomen u kome se bakterija iz jednog tipa okruženja seli u novu sredinu i stupa u interakciju sa bakterijama koje tamo žive, gradeći ove izvanredne nadgradnje, trebalo bi da bude od širokog interesa za mikrobiologe“, zaključio je prof. Koo.

Ovo istraživanje pod nazivom “Selenomonas sputigena acts as a pathobiont mediating spatial structure and biofilm virulence in early childhood caries”, objavljeno je 22. maja 2023. u onlajn izdanju časopisa Nature Communications.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement