Kako ekonomsko usporavanje i inflacija utiču na dentalno tržište

Search Dental Tribune

Kako ekonomsko usporavanje i inflacija utiču na dentalno tržište

Pandemija SARS-CoV-2 i rat u Ukrajini rezultirali su porastom inflacije i smanjenjem poverenja potrošača, što je značajno uticalo na učinak stomatoloških kompanija tokom drugog kvartala ove godine. (Fotografija: Noska Photo/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

Jeremy Booth, Dental Tribune International

sre. 7 septembar 2022

Sačuvaj

LAJPCIG, Nemačka: Tekuća pandemija SARS-CoV-2 i rat u Ukrajini utiču na stomatološko tržišto, a inflacija i recesija su dve reči koje trenutno opterećuju umove stomatologa i njihovih pacijenata. Rezultati za drugi finansijski kvartal ove godine pokazuju da neke stomatološke kompanije, posebno one koje uglavnom prodaju prozirne aligner-e, osećaju posledice pretećeg ekonomskog usporavanja.

Drugi finansijski kvartal ove 2022. godine nije prošao bez uspona i padova. Vodeći proizvođač zubnih lasera ​​BIOLASE prijavio je povećanje prodaje lasera ​​za 70% u SAD i sve veći zamah u prihvatanju zubnih lasera ​​među stomatološkim specijalistima. Za drugu američku kompaniju, Dentsply Sirona, nedostatak kvartalnog izveštaja je bio najvažniji. Kompanija iz Severne Karoline koja je na berzi Nasdaq sada ima dva kvartalna izveštaja sa zaostalim obavezama i nije u skladu sa pravilima listiranja Nasdaq-a od 18. maja. Dentsply Sirona je u avgustu upozorila da neće podneti obrazac 10-K za drugi kvartal, zbog „interne istrage u vezi sa određenim pitanjima finansijskog izveštavanja“. Takođe su pregledali prethodne računovodstvene prakse i procenjivali da li je potrebno prilagođavanje finansijskih rezultata za 2021. Ova kompanija je u poslovnom ažuriranju rekla da očekuje da će u drugom kvartalu izvesti neto zaradu od 1,005 milijardi američkih dolara (1,006 milijardi evra) i da su poteškoće u lancu snabdevanja i pad prodaje u Kini uticali na njen učinak.

Izvršni direktor kompanije Henry Schein Stanley Bergman rekao je analitičarima da su stope zaraze SARS-CoV-2 porasle u junu u nekim regionima, što je dovelo do pada prometa stomatoloških ordinacija zbog smanjenog priliva pacijenata. On je rekao da je inflacija cena stomatološke robe proizvođača brendova koje prodaje Henry Schein dostigla približno 3% tokom kvartala, ali da je uticaj inflacije na prodaju stomatološke opreme bio relativno beznačajan. U julu su godišnje stope inflacije u evrozoni, SAD i UK dostigle 8,9%, 8,5% i 10,1%, respektivno. Globalna prodaja stomatolozima kompanije Henry Schein u drugom kvartalu iznosila je 1,9 milijardi dolara, što predstavlja pad od 3,1%. Stomatološka prodaja multinacionalne kompanije bila je vođena snažnom prodajom opreme zahvaljujući kontinuiranom ulaganju stomatologa u njihove stomatološke klinike, rekao je Bergman.

Proizvođači providnih aligner-a navode neviđene udare

SmileDirectClub (SDC) je oglasio alarm za direktnu prodaju potrošačima-pacijentima (D2C) krajem 2020. godine, a Align Technology je to sada potvrdila za segment koji predvode stomatolozi: prodaja čistih aligner-a nije imuna na makroekonomske pritiske.

Align-ov niz od šest kvartala uzastopnog rasta završio se u prvom kvartalu ove godine, a njegovi ukupni prihodi za drugi kvartal dostigli su 969,6 miliona dolara, što predstavlja pad od 0,4% u nizu i pad od 4,1% u odnosu na prethodnu godinu. Isporuke Invisalign-a od 598.990 bile su iste u poređenju sa prvim kvartalom i manje za 10% u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od Clear aligner-a od 798,4 miliona dolara pali su za 5,1%, a prihodi od imidžing sistema i CAD/CAM usluga su blago porasli i dostigli 171,2 miliona dolara.

„Odluke koje donesemo ove godine imaće trajne strateške implikacije za budućnost naše industrije i situaciju kod konkurentskih kompanija“ – Joe Hogan, izvršni direktor, Align Technology

Izvršni director Align Technology Joe Hogan rekao je u konferencijskom pozivu da je kvartal bio teži nego što se očekivalo. On je naveo tekuće efekte koji su rezultat pandemije SARS-CoV-2 – posebno široka blokada u kineskim gradovima – ali i rastuću inflaciju i pogoršanje situacije kod potrošača kao značajne prepreke sa kojima su se suočili tokom tog perioda. Hogan je rekao analitičarima: „Dok nastavljamo da se krećemo kroz makroekonomsku neizvesnost i slabije poverenje potrošača i uticaje koji se odnose na varijaciju COVID-19, ne možemo izgubiti iz vida snažne osnove našeg poslovanja i ogromnu tržišnu priliku za digitalnu ortodonciju i restaurativnu stomatologiju. Odluke koje donesemo ove godine imaće trajne strateške implikacije za budućnost naše industrije i situaciju kod konkurentskih kompanija.”

Zaista, D2C gigant SDC završio je drugo tromesečje otkrivanjem više detalja o svom prelasku u premium segment prozirnog poravnavanja zuba koji predvode stomatolozi. Kako se kod osnovne demografske grupe SDC-a nastavljaju finansijske poteškoće i kako usmeravaju svoju potrošnju na nešto drugo, kompanija proširuje svoj fokus kako bi ciljala na domaćinstva sa višim prihodima koja se obično mogu odlučiti za Invisalign ili druge vrhunske tretmane za prozirno poravnanje zuba. Ukupni prihod SDC-a za ovaj period iznosio je 126 miliona dolara – što je pad od 17,0% uzastopno i 27,8% u odnosu na prethodnu godinu. U kvartalu je isporučeno 62.705 jedinstvenih kompleta providnih alignera, što je bilo 17,8% manje nego tokom prvog kvartala.

Slično drugim velikim stomatološkim kompanijama, SDC se oslanja na uštede troškova i inovacije kako bi lakše preživeli krizu.

Straumann ima dobre rezultate uprkos neizvesnostima

Zatvaranja u Kini imala su veliki uticaj na učinak Straumann grupe u azijsko-pacifičkom regionu, ali izvršni direktor Guillaume Daniellot je rekao da makroekonomski izazovi tek treba da utiču na grupu. „U prvoj polovini godine još uvek nismo videli veliki uticaj tekućih ekonomskih izazova. Uprkos trenutnim makroekonomskim neizvesnostima, osećamo se sigurnim da ćemo potvrditi naše celogodišnje smernice“, prokomentarisao je Daniellot u saopštenju za medije.

U stvari, kompanija Straumann je poslovala veoma dobro. Prihod u drugom tromesečju od 589,4 miliona CHF (613,9 miliona evra) predstavlja povećanje od 14,3% u odnosu na isti period prošle godine i po prvi put su ukupnu zaradu za prvu polovinu finansijske godine povećali na više od 1 milijardu CHF.

Na godišnjem nivou, Straumannova prodaja je porasla za 12,9% u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike, za 13,0% u Severnoj Americi, za 8,5% u Azijsko-pacifičkom regionu i za 49,5% u Latinskoj Americi.

Inflacija je imala određeni uticaj na broj pacijenata u SAD krajem drugog kvartala, ali je priliv pacijenata u Evropi ostao stabilan, saopštila je kompanija. Međutim, oni navode inflaciju i blokade zbog COVID-19 kao sve veće neizvesnosti.

Envista upozorava na snabdevanje energijom u Evropi

Prodaja u Envisti je umereno porasla tokom ovog perioda, uprkos izazovima koji su uticali na kompaniju i stomatologe i organizacije za stomatološku podršku kojima ona služi. Pošto se nedavno sreo sa više od 100 klijenata Enviste tokom putovanja širom SAD, izvršni direktor Amir Aghdaei je podelio sa investitorima neke od uvida koje je stekao tokom turneje. On je rekao: „Iako nema sumnje da razgovori o inflaciji i potencijalu za usporavanje privrede teško opterećuju umove kliničara dok gledaju u narednih šest do 12 meseci, takođe je jasno da kvalitetni promet pacijenata ostaje snažan i stomatološki profesionalci ostaju sigurni u dugoročne izglede industrije i njihovog poslovanja.”

Aghdaei je objasnio da je učinak stomatoloških klinika bio ograničen tokom perioda uglavnom kao rezultat ograničenja lanca snabdevanja i poteškoća u pronalaženju osoblja, ali da su specijalisti prijavili veliki broj pacijenata.

Envistina prodaja od 645,8 miliona dolara za drugi kvartal predstavljala je povećanje od 1,3%, a osnovni rast prodaje u tom periodu bio je 4,0%. Značajan doprinos dao je Ormco prozirni aligner proizvod Spark, čija je prodaja porasla za 27,8% uzastopno. Glavni finansijski direktor Howard Yu je istakao da je Envisti bilo potrebno tri godine da postigne prekretnicu od 100.000 pokretanja Spark slučajeva i da je 50.000 pacijenata započelo lečenje prozirnim sistemom za poravnavanje u prvoj polovini ove godine.

„Mislimo da će evropska ekonomija i rizik povezan sa snabdevanjem energijom imati veliki uticaj na ovu industriju“ – Amir Aghdaei, izvršni direktor, Envista

Yu i Aghdaei su ukazali na poremećaje lanca snabdevanja, ubrzavanje inflacije i ozbiljno zatvaranje u Kini u vezi sa COVID-19 koji su značajno uticali na performanse Enviste. Yu je rekao da inflacija ima veliki uticaj na industriju i dovodi do pada investicija u kapitalnu opremu i smanjenja zaliha.

Govoreći o efektima koji su rezultat rata u Ukrajini, Aghdaei je rekao: „Mislimo da će evropska ekonomija i rizik povezan sa snabdevanjem energijom imati veliki uticaj na našu industriju. Upravo sada, očekivano, Evropljani su na odmoru, a prognoza šta ćemo videti posle septembra jednostavno nije tako jasna kao ono što smo mogli videti u prošlosti. Čekamo da se prašina slegne da vidimo gde će ovo završiti.”

Yu je rekao da je osnovni rast prodaje u zapadnoj Evropi u tom periodu bio 11,0%, što je znatno ispred Severne Amerike, gde je zabeležen rast od 0,5%. Oko 14–15% Envistinog poslovanja nalazi se u Rusiji i Kini. Osnovni rast prodaje Enviste u Rusiji opao je za srednje jednocifrene cifre tokom kvartala, a rast osnovne prodaje u Kini je pao za 0,3%. Osim Rusije i Kine, tržišta u razvoju nastavila su da se oporavljaju od padova tokom pandemije i pokazala su rast prodaje od približno 20% godišnje.

Stomatologija dobro postavljena da prebrodi oluju?

Govoreći o nadolazećem usporavanju privrede, Bergman je nagovestio da stomatolozi imaju razloga za optimizam. „Tržište na kojem Henry Schein posluje prilično je dobro prebrodilo prošla usporavanja. Tokom izazovnih ekonomskih vremena, potrošačima su i dalje potrebne usluge zdravstvenih radnika koji rade u ordinacijama“, rekao je on.

I dok će izazov biti raditi u trenutnom finansijskom okruženju dok se pandemija nastavlja, stomatološke kompanije će možda moći da iskoriste neke od strategija koje su razvile nakon izbijanja SARS-CoV-2 kako bi ojačale svoje poslovanje.

Na pitanje kako će Align reagovati na scenario u kojem poverenje potrošača nastavlja da tone i u kojem inflacija i nezaposlenost nastavljaju da rastu, Hogan je rekao da će kompanija prilagoditi svoje poslovanje nižoj potražnji, kao što je to uradila na početku pandemije. „Ako bude gore, a moglo bi da se pogorša […] [Glavni finansijski direktor Džon Morici] i ja dolazimo iz preduzeća u kojima smo prošli kroz ove cikluse. Znamo kako da radimo u ciklusu pada“, prokomentarisao je Hogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement