Mentalno zdravlje stomatologa i stomatoloških higijeničara variralo tokom pandemije COVID-19

Search Dental Tribune

Mentalno zdravlje stomatologa i stomatoloških higijeničara variralo tokom pandemije COVID-19

U studiji se pokazalo da simptomi anksioznosti i depresije variraju tokom vremena i da su stope bile veće za anksioznost nego za depresiju. (Slika: Robert Petrovic/Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

sub. 20 avgust 2022

Sačuvaj

ČIKAGO, SAD: U prvoj američkoj studiji te vrste, istraživači su nedavno procenili mentalno zdravlje stomatologa i stomatoloških higijeničara tokom pandemije COVID-19. Otkrili su da su stomatološki zdravstveni radnici prijavili različite stepene simptoma anksioznosti i depresije tokom vrhunca pandemije. Pored toga, studija je bila prva koja je ispitala vezu između vakcine protiv COVID-19 i mentalnog zdravlja i izvestila da su stomatološki zdravstveni radnici koji su bili vakcinisani pokazali manju prevalenciju simptoma anksioznosti u poređenju sa onima koji nisu vakcinisani.

Studija je deo zajedničkih istraživačkih napora između Američkog stomatološkog udruženja (ADA) i Američkog udruženja stomatoloških higijeničara (ADHA) kako bi se shvatio uticaj COVID-19 na stomatološke zdravstvene radnike. Sprovedena je od juna 2020. do juna 2021. godine i obuhvatila je 8.902 stomatološka radnika.

Tokom perioda istraživanja, 17,7% stomatoloških zdravstvenih radnika je prijavilo simptome anksioznosti, 10,7% je prijavilo simptome depresije, a 8,3% je prijavilo simptome i anksioznosti i depresije.

Zanimljivo je da su zubni higijeničari pokazali veću prevalenciju i anksioznosti i depresije tokom studije nego što su pokazali stomatolozi. Prema podacima, stope simptoma depresije (maks. 17,3%) i anksioznosti (maks. 28,3%) bile su najveće na kraju 2020. godine, ali su opadale 2021. godine. Stope simptoma depresije kod stomatologa ostale su uglavnom nepromenjene tokom cele godine, a njihovi simptomi anksioznosti su se značajno smanjili u drugoj polovini perioda istraživanja.

Na kraju perioda istraživanja, 11,8% stomatologa i 12,4% higijeničara pokazalo je simptome anksioznosti, a 8,1% stomatologa i 8,4% stomatoloških higijeničara je pokazalo simptome depresije.

„Interesantno je da su stomatološki zdravstveni radnici prijavili nižu stopu simptoma anksioznosti i depresije nego opšta populacija, uprkos tome što su bili na prvim linijama fronta i pružali oralnu zdravstvenu negu tokom pandemije“, koautor dr Stejsi Derševic, vanredni profesor kliničke psihologije i direktorka Centra klinike na programu profesionalne psihologije Univerziteta Džordž Vašington, navodi se u saopštenju za javnost.

„Kako se pandemija nastavlja, od ključne je važnosti da stomatološki radnici nastave da razvijaju svoju sposobnost da prepoznaju i adresiraju znakove i simptome poremećaja mentalnog zdravlja u sebi i svojim kolegama, promovišu zdravo radno okruženje, smanje uticaj stresa na profesiju, i učine podršku dostupnom onima koji imaju emocionalnih problema“, nastavila je ona.

„Kao zdravstveni radnici, moramo biti posvećeni sopstvenom zdravlju i dobrobiti kako bismo optimalno brinuli o drugima“— Prof. Maria L. Geisinger, Univerzitet Alabama u Birmingemu

Prema istraživačima, primanje vakcine protiv COVID-19 pružilo je malo olakšanja za učesnike studije. Podaci su pokazali da su nevakcinisani stomatolozi koji su nameravali da se vakcinišu imali značajno više simptoma anksioznosti (20,6%) u poređenju sa stomatološkim zdravstvenim radnicima koji su bili potpuno vakcinisani (14,1%).

„Nadamo se da je ovo samo prvi od mnogih koraka u praćenju mentalnog zdravlja celog tima za oralnu negu“, prokomentarisala je koautorka dr JoAnn Gurenlian, direktokar obrazovanja i istraživanja za ADHA. „Postoji mnogo posla koji treba da se uradi na uklanjanju barijera za lečenje i davanju prioriteta dobrobiti u okruženju za oralnu negu, kao i na razmatranju budućih istraživanja o faktorima koji doprinose mentalnim bolestima koji mogu biti jedinstveni za ove profesije“, primetila je ona.

„Kao članovi stomatološke profesije, posvećeni smo poboljšanju oralnog zdravlja naših pacijenata i zajednice. Štaviše, kao zdravstveni radnici, moramo biti posvećeni sopstvenom zdravlju i dobrobiti kako bismo optimalno brinuli o drugima“, izjavila je koautorka prof. Maria L. Geisinger, direktorka programa naprednog obrazovanja iz parodontologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta. iz Alabame u Birmingemu. Ona je napomenula da bi stvaranje profesionalnog okruženja koje podstiče otvorenu komunikaciju o opštem blagostanju moglo smanjiti stigmu oko dijagnoze i lečenja poremećaja mentalnog zdravlja za stomatološke zdravstvene radnike.

Studija pod nazivom  “US dental health care workers’ mental health during the COVID-19 pandemic” objavljena je zajedno u izdanjima  Journal of the American Dental Association i Journal of Dental Hygiene u avgustu 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement