DT News - Serbia & Montenegro - Obimno istraživanje povezuje parodontitis i upalna crvena oboljenja

Search Dental Tribune

Obimno istraživanje povezuje parodontitis i upalna crvena oboljenja

Parodontitis i upalna oboljenja creva su hronične upalne bolesti sa sličnim složenim patogenima. (Fotografija: Emily frost/Shutterstock)
Franziska Beier, Dental Tribune International

Franziska Beier, Dental Tribune International

čet. 25 maj 2023

Sačuvaj

MALMÖ, Švedska: Iako su prethodna istraživanja sugerisala povezanost između parodontitisa i upalnih bolesti creva (IBD), njihov odnos i uticaj nisu istraženi u potpunosti. U opsežnom istraživanju, prvom takve vrste u evropskoj populaciji, istraživači sa Univerziteta Malmö, u saradnji s drugim istraživačima iz Evrope, pronašli su dokaze za snažnu vezu između ova dva oboljenja.

IBD je grupa upalnih poremećaja gastrointestinalnog trakta, prvenstveno Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Incidencija IBD-a raste u svetu, a od njega pati više od 1,3 miliona ljudi u Evropi. Njegov uzrok ostaje nepoznat, ali se smatra da je odgovoran neprikladan imunološki odgovor.

Parodontitis i IBD su hronična upalna oboljenja sa slično složenim patogenima. "Oba ova oboljenja se mogu opisati kao snažna preterana reakcija imunološkog sistema protiv teoretski relativno blagog bakterijskog okidača. Možemo reći da imunološki sistem napada sopstveni organizam", objasnio je koautor prof. Andreas Stavropoulos s Odontološkog fakulteta u univerzitetskom saopštenju za javnost.

Studija je provedena u Danskoj, a na podatke prikupljene putem internetskog upitnika odgovorilo je oko 1100 pacijenata s IBD-om (od kojih je otprilike polovina imala Crohnovu bolest, a ostatak ulcerozni kolitis) i oko 3400 kontrolnih ispitanika bez IBD.

Procena anketnih odgovora pokazala je da su pacijenti sa IBD-om imali veću verojatnoću za lošije ukupno stanje zuba i gingive i da imaju teški parodontitis. Oni pacijenti kojima je dijagnostikovana Kronova bolest davali su podatke o lošijem oralnom zdravlju od onih kojima je dijagnostikovan ulcerozni kolitis i imali su veće izglede da su izgubili više zuba od kontrolne grupe.

"Studija pokazuje da pacijenti s IBD-om imaju više parodontitisa i manje zuba u poređenju s ljudima bez IBD. Takođe se iz istraživanja može videti da pacijenti sa IBD-om i parodontitisom imaju pogoršano crevno oboljenje sa većom aktivnošću od pacijenata sa IBD-om koji nemaju problema sa oralnim zdravljem", komentarisao je prof. Stavropoulos.

Na osnovju rezultata  ove studije, istraživački tim je zaključio da pacijente sa IBD treba držati pod budnim nadzorom kako bi se sprečio razvoj parodontitisa i/ili usporilo njegovo napredovanje. "Isto tako može biti važno da terapija parodontitisa ima pozitivan uticaj na terapiju IBD", naglasio je prof. Stavropoulos.

Ovo istraživanje pod nazivom "Prevalencija parodontitisa u bolesnika s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolešću - PPCC: Studija kontrole slučaja", objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Parodontology u decembru 2022. godine.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement