Preterano krvarenje: važnost uzimanja anamneze u stomatologiji

Search Dental Tribune

Preterano krvarenje: važnost uzimanja anamneze u stomatologiji

Razumevanje istorije bolesti pacijenata može dati važan uvid u njihovo zdravlje i pomoći u pružanju najprikladnije nege i izbegavanju komplikacija tokom liječenja. (Fotografija: Valeri Potapova/Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

sre. 19 april 2023

Sačuvaj

SIDNEJ, Australija: Uzimanje detaljne anamneze je od vitalnog značaja jer pomaže u prepoznavanju stanja koja mogu da utiču na stomatološko lečenje, a time se i smanjuje rizik od potrebe za hitnom medicinskom pomoći pacijentu. Osim toga, pomaže u prepoznavanju oralnih manifestacija sistemskih bolesti. S obzirom na to da određeni lekovi i dodaci prehrani koje pacijenti uzimaju takođe mogu povećati rizik od krvarenja tokom stomatološke terapije, predsednik Australijskog stomatološkog udruženja (ADA) dr Stephen Liew upozorio je doktore dentalne medicine da ne podcenjuju važnost uzimanja i evidentiranja istorije bolesti pacijenata kako bi se poboljšali ishodi lečenja, ali je i upozorio na opasnosti nepoznavanja istorije bolesti pacijenta.

Prema ADA, dve trećine Australijanaca redovno uzima komplementarne lekove. Dokazi sugerišu da su određeni dodaci prehrani i biljni lekovi, kao npr.kurkuma, đumbir, beli luk, ginko biloba, ginseng, glukozamin, ulje noćurka i riblje ulje, faktori rizika za krvarenje pacijenata. Osim toga, neki lekovi koje prespisuju lekari, kao što su antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i razređivači krvi, kao i određene kombinacije lekova, mogu pojačati krvarenje.

"Doktori dentalne medicine ponekad leče ljude ne poznajući celi niz lekova, komplementarnih lekova ili suplemenata koje pacijenti uzimaju jer mnogi nisu svesni važnosti deljenja ovih vitalnih informacija sa svojim lekarima", komentarisao je dr Liew. "To može da bude problematično kada izvodimo postupak u kojem je potrebno kontrolisati krvarenje, kao što je vađenje zuba", dodao je.

Uzimanje potpune anamneze tokom prve posete pacijenta je ključni korak u proceni pacijenta. Sadrži informacije o porodičnoj anamnezi, prošlim operacijama i zahvatima, bolestima te trenutnim i prethodno uzimanim lekovima. To je kamen temeljac sigurnog i uspešnog lečenja, kao i personalizovanog tretmana. "Radi se o otvorenom odnosu punom poverenja između kliničara i pacijenta", komentarisao je dr Liew.

Prema ADA, njeni članovi dobijaju redovnu obuku i ažuriranja o tome kako različiti lekovi deluju u organizmu i kako međusobno deluju jedni na druge, a imaju i pristup farmaceutskom savetniku koji može da odgovori na pojedinačne situacije.

"Ponekad to može značiti savetovanje pacijenta da prestane da uzima određene lekove na određeno vrijeme – u dogovoru sa svojim lekarom – pre stomatološkog zahvata koji bi mogao da rezultira krvarenjem."

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement