Dental Tribune Serbia & Montenegro
Pušači su imali značajno veću incidencu parodontitisa i nastavak korišćenja duvanskih proizvoda bi mogao da spreči poboljšanje parodontalnog zdravlja. (Fotografija: Alekseenko Irina/Shutterstock)

Smanjenje štete od duvana osnovni element parodontalne terapije

By Jeremy Booth, Dental Tribune International
November 11, 2021

FRANKFURT NA MAJNI, Nemačka: Stručnjaci pozivaju na integraciju strategija smanjenja štete od upotrebe duvana i duvanskih proizvoda (THR) u stomatološku terapiju i prevenciju. Prof. Dirk Ziebolz, glavni lekar Medicinskog centra Univerziteta u Lajpcigu u Nemačkoj, kaže da su stomatolozi u EU u poziciji da informišu svoje pacijente o THR-u, ali trenutno nemaju znanja o ovoj temi. Kada je u pitanju regulatorna podrška, zdravstvene vlasti u SAD su mnogo naprednije u smislu usvajanja THR stretegija, dok donošenje stretegija u EU pokazuje neuspeh i nedostatak inovacija i hrabrosti što dovodi do njihovog izostavljanja prilikom kreiranja politike.

Nemački stomatolog dr Ingo Schröder čuva primere novih nikotinskih proizvoda u svojoj klinici u Kelnu na zapadu Nemačke. Pokazuje ih pacijentima koji se bore da prestanu od upotrebe cigareta. „Mislim da smo mi ovde na prvoj liniji fronta i mi smo ti koji to možemo da objasnimo našim pacijentima“, rekao je dr Schröder u septembru 2020.

Govoreći o pacijentima koji su prešli sa klasičnih cigareta na e-cigarete koji su zapravo uređaji za zagrevanje duvana, dr Schröder je rekao: „Oni sami vide razliku koju bi prestanak pušenja doneo, ali za one koji ne mogu da ga prestanu, mi ih obaveštavamo o alternativama.”

Novi duvanski proizvodi kao što su e-cigarete, uređaji za grejanje duvana i nikotinske kesice su dizajnirani da ponude zdravije načine konzumiranja nikotina onima koji su zavisnici i ne mogu da prestanu. U poređenju sa cigaretama, one isporučuju manje štetnih komponenti i nude alternativne strategije za prestanak pušenja. Prema prof. Zibolz , novi duvanski proizvodi su štetni, ali manje štetni za oralno zdravlje i sistemsko zdravlje od cigareta.

„Uzbuđujući i veoma atraktivan deo zašto je prestanak pušenja u širem kontekstu stomatološke nege vredan truda, jeste da su prednosti prestanka pušenja trenutne“ – Prof. Dirk Ziebolz, Medicinski centar Univerziteta u Lajpcigu

Prof. Zibolz je govorio o strategijama za smanjenje štetnosti duvana (THR) i stomatologiji na oktobarskoj konferenciji koju je organizovao Institut za istraživanje zavisnosti na Univerzitetu primenjenih nauka u Frankfurtu. Tokom svog izlaganja pod nazivom „E-cigarete, grejači za duvan, nikotinske kesice itd.-značenje i posledice po stomatološku negu“, prof. Zibolz je istakao da su pušači imali značajno veću incidencu pojave parodontitisa i pratećih posledica smanjenja koštane mase i gubitka zuba. zbog promena u oralnom mikrobiomu i da bi nastavak upotrebe duvana mogao da spreči poboljšanje parodontalnog zdravlja.

„Uzbuđujući i veoma atraktivan deo zašto je prestanak pušenja u širem kontekstu stomatološke nege vredan truda, jeste to što su prednosti prestanka pušenja neposredne,“ rekao je prof. Zibolz. Ukazujući na empirijske podatke, on je objasnio da su bivši pušač i neko ko nikada nije pušio, imali jednak kratkoročni uspeh u lečenju u pogledu stabilizacije zdravlja.

Prof. Zibolz je naglasio da savet o smanjenju ili prestanku pušenja treba da bude ključni element parodontalne terapije i da THR može da podrži stomatološke pacijente u smanjenju ili prestanku pušenja i da se suprotstavi njegovim negativnim efektima.

„Apsolutno je važno da ohrabrenje pušača da održivo odustanu od pušenja dolazi od stomatologa. Na kraju krajeva, ovo je jedina strategija koju zapravo imamo“, rekao je on.

Citirajući kohortnu studiju „Elektronske cigarete i oralno zdravlje“, koja je objavljena 25. marta u Journal of Dental Research i koja je sumirala potencijalne prednosti i nedostatke upotrebe e-cigareta, prof. Zibolz je rekao da, uprkos nedostatku podataka o dugoročnim uticajima vapinga na zdravlje, izveštaji o kliničkim ispitivanjima su pokazali da su e-cigarete dvostruko efikasnije od konvencionalne terapije zamene nikotina u pomaganju pušačima da prestanu da puše.

Novi nikotinski proizvodi nisu bezopasni – oni imaju za cilj da isporuče manje štetnih supstanci od cigareta i na taj način smanje zdravstvene rizike za pojedince koji nisu u stanju da odustanu od upotrebe nikotina. (Fotografija: Ina Lihach/Shutterstock)

„Stomatolozi bi trebalo da se pozabave THR-om kao mogućom prilikom za dopunu ili podršku smanjenju i prestanku pušenja“, tvrdi prof. Zibolz. Sumirajući ciljeve za budućnost koji će biti potrebni da se strategije THR ugrade u stomatološki tretman, prof. Zibolz je rekao da je, prvo, od velike važnosti da stomatolozi budu u poziciji da informišu svoje pacijente o THR-u i da procene rizike koji novi duvanski proizvodi predstavljaju za oralno zdravlje. S tim u vezi, požalio se: „Stomatolozi to ne znaju – nemaju pojma.”

Izrada koncepta za prevenciju štete uzrokovane upotrebom duvana bila je neophodna, rekao je prof. Zibolz, kao deo strategije za smanjenje štete uzrokovane upotrebom duvana. Stomatolozi u Nemačkoj i drugim delovima Evrope suočavaju se sa preprekama u ugrađivanju THR strategija u svoju praksu, međutim, zbog činjenice da regulatori EU nastavljaju da zauzimaju oštar stav prema novim nikotinskim proizvodima. Niz popularnih nikotinskih proizvoda nestao je sa polica u Nemačkoj ranije ove godine, na primer, jer su zdravstveni regulatori otkrili da potrošački proizvod koji sadrži nikotin, ali ne i duvan, ne spada ni u jednu legalnu kategoriju proizvoda.

Stručnjaci za zdravstvenu politiku osuđuju stav EU o smanjenju štete od duvana

U oktobru je američka Uprava za hranu i lekove izdala svoj prvi nalog za stavljanje u promet e-cigarete, nakon što je utvrdila da bi prodaja proizvoda bila odgovarajuća za zaštitu javnog zdravlja. Agencija je prošle godine odobrila prodaju uređaja za zagrevanje duvana kao duvanskog proizvoda modifikovanog rizika. Regulatori EU, međutim, izostavili su e-cigarete i druge nove nikotinske proizvode iz novog dugoročnog plana za borbu protiv raka.

Upotreba duvana šteti oralnom i sistemskom zdravlju, a tome se može pripisati oko 27% svih slučajeva raka u EU. Okosnica Evropskog plana za borbu protiv raka je obezbeđivanje 4 milijarde evra državama članicama kako bi im se pomoglo u prevenciji, otkrivanju i lečenju bolesti, kao i u poboljšanju kvaliteta života pacijenata i preživelih od raka. Plan ima za cilj stvaranje „generacije bez duvana“ do 2040. bez pomoći novih nikotinskih proizvoda – jedva da ih pominje, osim zalaganja za primenu strožih pravila i poreza.

Prema Klajvu Bejtsu, bivšem direktoru Britanske akcije o pušenju i zdravlju, EU je pogrešila. Bejts je bio jedan od arhitekata sveobuhvatne Okvirne konvencije o kontroli duvana (FCTC) Svetske zdravstvene organizacije (SZO), za koju je vezan novi plan EU. Bejts je 2012. osnovao organizaciju koja se zalaže za naučno zasnovanu politiku smanjenja štete u javnom zdravlju—i od tada je postao jedan od najglasnijih kritičara SZO i drugih zdravstvenih tela koja su odlučila da ne inkorporiraju THR u svoje smernice i kreiranje politike.

„Dokazi nikada neće biti savršeni, ali ono što znamo je da ekskluzivna upotreba nikotinskih proizvoda bez dima predstavlja rizik koji je jedan do dva reda veličine manji od pušenja“– Klajv Bejts

U aprilskom intervjuu za Snusforumet, Bejts je rekao: „Postoji ogromna prilika da se smanji rak tako što će se oni koji koriste nikotin prebaciti sa visokorizičnih duvanskih proizvoda na nikotinske proizvode niskog rizika, uključujući snus, vaping, [zagrejane] duvanske proizvode i nikotinske kesice.

„Dokazi nikada neće biti savršeni, ali ono što znamo je da isključiva upotreba nikotinskih proizvoda bez dima predstavlja rizik koji je jedan do dva reda veličine manji od pušenja. Umesto da smislimo kako bismo mogli da iskoristimo tu ogromnu razliku u riziku za dobrobit za javno zdravlje, čini se da evropski plan za borbu protiv raka pušačima otežava i čini manje privlačnim prelazak na te manje rizične proizvode. Rezultat plana, tvrdi on, "biće više pušenja i više raka".

Bejts nije parija, niti jedini koji kritikuje zdravstvena tela zbog neusvajanja politike THR-a. Oktobarsko zajedničko pismo akterima koji donose FCTC u SZO, koje poziva SZO da promovišu THR, potpisali su Bejts i 99 drugih stručnjaka za javno zdravlje i bolesti zavisnosti, uključujući dr Dejvida Nata, Edmonda J. Safru, profesora neuropsihofarmakologije na Imperijal koledžu u Londonu; dr Džon Briton, emeritus profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Notingemu; i dr Kejtlin Notli, profesor nauka o zavisnosti na Medicinskom fakultetu u Noriču na Univerzitetu Istočne Anglije, svi iz Velikoj Britaniji. PDF kopiji pisma možete pristupiti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International