Stomatologija završila 2022. godinu u neizvesnosti i s merama za smanjenje troškova

Search Dental Tribune

Stomatologija završila 2022. godinu u neizvesnosti i s merama za smanjenje troškova

Dentalne kompanije su imale izazovnu 2022. godinu, uglavnom zbog složenih ekonomskih, društvenih i geopolitičkih posledica ruske invazije na Ukrajinu. (Fotografija: CHOKCHAI POOMICHAIIA/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

Jeremy Booth, Dental Tribune International

pon. 27 mart 2023

Sačuvaj

LAJPCIG, Nemačka: Stomatološka industrija je završila 2022.godinu u tišini jer je to bila godina puna neizvesnosti. Izveštaji najvećih kompanija u dentalnoj industriji u četvrtom kvartalu pokazali su značajan pad prodaje u Kini i Rusiji i postepeno povećanje potražnje za kapitalnom opremom. Većina velikih proizvođača je imala za cilj da smanje troškove tokom godine, a u Dentsply Sirona su najavili planove da globalno smanje svoju radnu snagu za 10%.

Globalna prodaja stomatolozima u Henry Schein kompaniji u četvrtom kvartalu iznosila je 2 milijarde američkih dolara (1,87 milijardi evra), što predstavlja pad u lokalnoj internoj prodaji od 2,6%, što odražava pad od 3,4% u Severnoj Americi i kumulativni pad od 1,4% na međunarodnom tržištu. Prodaja stomatološke opreme u Severnoj Americi dostigla je 536 miliona dolara, što je povećanje od 10,8%.

Za 12-mesečni period, Henry Schein je prodao stomatološku robu u vrednosti od 5,71 milijardi dolara i stomatološku opremu u vrednosti od 1,77 milijardi dolara. Ukupna globalna prodaja u stomatološkom segmentu za 2022. godinu smanjena je za 0,9% na godišnjem nivou na 7,47 milijardi dolara. Globalni rast prodaje stomatološke opreme dostigao je 4,7%. Izvršni direktor i predsednik Stenli Bergman je u izjavi prokomentarisao: „Potražnja za stomatološkom opremom u Severnoj Americi ostaje zdrava, a naša knjiga narudžbi za opremu u Severnoj Americi je stabilna. Iako smo videli veoma dobru prodaju tradicionalne opreme i stalni porast prodaje opreme za digitalno snimanje, došlo je do pada prodaje opreme za digitalnu restauraciju u poređenju sa odgovarajućim četvrtim kvartalom prethodne godine.”

Dentsply Sirona je završila 2022. sa operativnim gubitkom od 937 miliona dolara

Rezultati u četvrtom kvartalu označili su kraj izazovne godine za kompaniju Dentsply Sirona, a predsednik i izvršni direktor Simon Campion rekao je u izjavi da prošla godina predstavlja važnu prekretnicu jer kompanija radi na poboljšanju svojih performansi i obnovi poverenja investitora. Neto prodaja od 983 miliona američkih dolara u tom periodu predstavlja pad od 10,9% u odnosu na isti period prošle godine, a operativni prihod je pao za 62,0% na godišnjem nivou na 65 miliona dolara. Prodaja tehnologije i opreme iznosila je 602 miliona dolara, a prodaja potrošnog materijala iznosila je 381 milion dolara, što predstavlja pad od 11,6% i 9,9% na godišnjem nivou.

Za celu godinu, neto prodaja od 3,92 milijarde američkih dolara bila je 7,3% manja od one u 2021. Prodaja tehnologije i opreme iznosila je 2,3 milijarde dolara, a prodaja stomatološkog potrošnog materijala dostigla je 1,6 milijardi dolara – oba manja za najmanje 7% u odnosu na prethodnu godinu godine.

Kompanija Dentsply Sirona je zabeležila operativni gubitak od 937 miliona USD za 2022. godinu, uglavnom zbog negotovinske naknade od nešto manje od 1,2 milijarde USD za umanjenje tzv. “goodwill impairment” koje je zabeleženo u trećem kvartalu.

Borbeni golijat stomatološke industrije trenutno prolazi kroz velike operativne promene, uključujući smanjenje globalne radne snage za 10%. Campion je rekao: „Kada ulazimo u novu godinu, pažljivo smo fokusirani na promene koje unosimo u našu organizaciju, operativni model i ritam, što je istaknuto planom koji smo nedavno najavili.”

Dentsply Sirona je promenila svoje rukovodstvo u poslednjih 12 meseci kroz niz izvršnih imenovanja, od kojih je poslednje imenovanje Ričarda Rozencvajga, veterana zdravstvene industrije iza kog je 25-godišnje iskustvo koji će služiti kao viši potpredsednik za korporativni razvoj, generalni savetnik i sekretar .

Envista se drži rasta

Envista Holdings je prošao dalju transformaciju tokom 2022. godine, ukidajući svoju niskoprofitnu KaVo jedinicu za tretman i poslovanje sa instrumentima i preusmeravajući svoj fokus na profitabilnije segmente rasta. Predsednik i izvršni direktor Amir Agdaei rekao je investitorima da je kompanija tokom godine smanjila strukturne troškove za više od 30 miliona američkih dolara, za koje je rekao da će „poboljšati korisničko iskustvo uz stvaranje veće fleksibilnosti za suočavanje sa neizvesnostima u makro-okruženju“.

Prihod Enviste u četvrtom kvartalu porastao je za 1,4% na 660,8 miliona USD, a operativni profit je bio 88,0 miliona USD, u poređenju sa 46,1 miliona USD u uporedivom periodu 2021. Glavni finansijski direktor Hauard Ju rekao je analitičarima da je kompanija bila veoma jaka i da su imali rast prodaje u zapadnoj Evropi tokom poslednjeg kvartala i da je to nadoknađeno slabijim rastom u Severnoj Americi. Prodaja u Rusiji i Kini značajno je opala tokom tog perioda, rekao je Ju.

Osnovni međugodišnji rast u ortodontskom portfoliju kompanije premašio je 15% tokom kvartala. Agdaei je rekao da je broj Spark Clear aligner slučajeva porastao na 300.000 tokom tog perioda i da se broj stomatologa koji koriste Spark udvostručio 2022. godine. Envista je bila jedina multinacionalna dentalnka kompanija čija je ortodontske proizvode kupila Kina kao deo svog novi proces masovne nabavke.

Generalni direktor kompanije Align Technology Džozef Hogan upozorio je investitore na smanjenje ortodontskih lečenja koji je počeo u novembru. (Fotografija: edwardolive/Shutterstock)

Osnovni rast prodaje od 4,1% zabeležen je tokom cele godine, rezultat koji je Agdaei pohvalio, posebno imajući u vidu nestabilno radno okruženje. Ukupna prodaja kompanije u 2022. godini od 2,57 milijardi dolara porasla je za 60,2 miliona dolara u poređenju sa 2021.

Align Technology ne daje smernice o prihodima za 2023

Ukupna prodaja kompanije Align Technology u četvrtom kvartalu iznosila je 901,5 miliona dolara. Ovo predstavlja uzastopni porast od 1,3% i pad od 12,6% na godišnjem nivou. Prodaja prozirnih alignera generisala je 731,7 miliona USD u gotovini tokom perioda, što predstavlja pad od 10,3% na godišnjem nivou.

Ukupna prodaja za 2022. dostigla je 3,7 milijardi američkih dolara, uključujući 3,1 milijardu dolara od prodaje prozirnih alignera i 662,1 milion dolara od sistema i usluga. Isporuka Invisalign-a za celu godinu iznosila je 2,4 miliona, 7,4% manje od 2,5 miliona isporučenih 2021.

„Oprezni smo optimisti u pogledu stabilnosti i poboljšanja trendova kako se krećemo kroz godinu.” – Džon Morici, glavni finansijski direktor, Align Technology

Dental Tribune International je prošle godine izvestio da je Align imao težak početak u 2022.godini. Analitičari su nagovestili usporavanje prodaje već u četvrtom kvartalu 2021, a izvršni direktor Džozef Hogan upozorio je investitore  na smanjenje broja ortodontskih slučajeva u novembru. Bio je optimističniji tokom konferencijskog poziva kompanije sa analitičarima 1. februara, ističući da najnoviji rezultati kompanije Align signaliziraju stabilnije radno okruženje.

Glavni finansijski direktor Džon Morici rekao je investitorima u konferencijskom pozivu da je Align bio svedok stabilnijeg radnog okruženja u Severnoj Americi i na tržištima u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA). Morici je objasnio, dodajući upozorenje: „Oprezni smo optimisti u pogledu stabilnosti i poboljšanja trendova kako se krećemo kroz godinu. Međutim, makroekonomsko okruženje je i dalje krhko, a s obzirom na stalne globalne izazove i neizvesnost, ne dajemo smernice za prihode tokom cele godine.”

Hogan je potvrdio da je pad operativnih troškova od 18,6 miliona dolara tokom četvrtog kvartala bio posledica mera racionalizacije troškova, koje su uključivale kontrolisanu potrošnju na oglašavanje i marketing. Restrukturiranje tokom ovog perioda koštalo je proizvođača providnih alajnera 14,3 miliona dolara, što je uključivalo 8,7 miliona američkih dolara troškova vezanih za otpremnine i 5,6 miliona dolara troškova povezanih sa smanjenjem njegovog poslovanja u Rusiji.

Straumann očekuje volatilnost tržišta i stabilan broj pacijenata u 2023

Poremećaj tržišta: Kina je krajem 202.godine najavila planove za masovnu nabavku zubnih implantata koju vodi vlada. (Fotografija: GaroManjikian/Shutterstock)

Kvartal je imao uspone i padove za kompaniju Straumann jer su prvi put premašili prodaju od milijardu CHF (1 milijardu evra) u regionu EMEA i zabeležili prvi pad prodaje u azijsko-pacifičkom regionu. Straumann je prijavio snažan rast prihoda u švajcarskim francima u svim regionima osim u Aziji i Pacifiku. Prodaja je porasla za 11,3% u EMEA, predvođena Nemačkom, Francuskom i Španijom. U Severnoj Americi prodaja je porasla za 13,7%, uz pomoć prodaje vrhunskih implantoloških proizvoda i digitalnih rešenja. Latinska Amerika je bila Straumanov najbrže rastući region u kvartalu, pokazujući rast prodaje od 26,2%. Brazil je dao veliki doprinos ovom rastu. Ukupni prihodi za kvartal dostigli su 592 miliona CHF, što je povećanje od 9,6% na godišnjem nivou.

Prihodi u četvrtom kvartalu u azijsko-pacifičkom regionu opali su za 5,5% na godišnjem nivou, zbog uticaja COVID-19 u Kini i uvođenja nabavke zasnovane na količini. Straumann je rekao da je njegova ponuda u programu nabavki na veliko prihvaćena u prve dve nedelje ove godine.

Za celu godinu, Straumann je ostvario prodaju od 2,3 milijarde CHF — 14,8% više nego 2021 — i rast prihoda je zabeležen u svim regionima. Prodaja je porasla za 14,0% u regionu EMEA, za 15,9% u Severnoj Americi, za 7,7% u azijsko-pacifičkom regionu i za 37,5% u Latinskoj Americi.

Odbijajući trend racionalizacije troškova, Straumann je dodao oko 1.300 radnih mesta svojoj radnoj snazi tokom godine i potrošio više od 100 miliona CHF na istraživanja i razvoj i projekte proširenja. Uprkos tome, izvršni direktor Straumann Guillaume Daniellot potvrdio je da je 2022. bila godina puna neizvesnosti.

Gledajući unapred u ovu godinu, Daniellot je rekao analitičarima: „Iz perspektive globalnog tržišta, očekujemo da će makroekonomske neizvesnosti i nestabilnost tržišta ostati u 2023. Ali sve dok stope nezaposlenosti ostanu niske, verujemo da će globalni priliv pacijenata ostati stabilan. Što se tiče specifičnije dimenzije tržišta implantata, kinesko tržište će proći kroz snažnu godinu tranzicije zbog izvršenja procesa nabavke koju vodi njihova vlada.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement