„Digitalizacija stomatološke prakse biće od vitalnog značaja za rast ordinacije“

Search Dental Tribune

„Digitalizacija stomatološke prakse biće od vitalnog značaja za rast ordinacije“

Nexa3D koristi svoju sopstvenu tehnologiju fotoočvršćavanja podsloja lubrikanta (LSPc) za tačnu, doslednu i bržu proizvodnju delova. (Fotografija: Nexa3D)
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

čet. 9 jun 2022

save

Dental Tribune International (DTI) je imao priliku da razgovara sa Jimom Zarzour-om, šefom stomatoloških solucija u Nexa3D, kompaniji specijalizovanoj za razvoj ultra brzih polimernih 3D štampača. Zarzour je sa DTI podelio informacije o uticaju trendova 3D štampanja na stomatološku industriju i ukazao na koje Nexa3D proizvode misli da će učiniti 3D štampanje u ordinaciji izvodljivijim za što više stomatoloških klinika. DTI je i ranije obaveštavao o dostignućima Nexa3D i njihovim najnovijim tehnologijama, koje imaju za cilj unošenje inovacija u ortodontsku industriju.

Gospodine Zarzour, očekuje se da će potreba za uigranijim kliničkim tokovima rada, bržim vremenom obrade i manjim brojem pregleda kod stomatologa podstaći rast tržišta stomatološkog 3D štampanja, jer je verovatno da će stomatolozi ulagati u digitalne tehnologije kako bi se izborili sa povećanjem zahteva. Koje trendove generalno predviđate za ovo tržište?
Posedovanje digitalne prakse biće od vitalnog značaja za rast ordinacije. Stomatologija “u istom danu” trenutno je veoma popularna. Mogućnost da pacijent izađe iz ordinacije sa aparatom, uz ograničenje broja poseta ordinaciji, ključno je za celokupno iskustvo za pacijenta.

Jim Zarzour, šef stomatoloških solucija u Nexa3D. (Fotografija: Nexa3D)

Nexa3D-ov NXD 200 3D štampač velikog formata dizajniran je posebno za aplikacije za 3D štampanje u stomatološkom sistemu velike propusnosti i koristi tehnologiju foto-očvršćavanja podsloja lubrikanta (LSPc) kompanije. Možete li objasniti prednosti sistema u poređenju sa drugim sistemima za digitalnu obradu svetlosti (DLP) i stereolitografiju (SLA) na tržištu?
LSPc je vrsta maskirane stereolitografije (mSLA) tehnologije, koja polimerizuje smole izlaganjem ultraljubičastom svetlu. Umesto praćenja svakog sloja laserskim snopom, kao u DLP-u, koristi se izvor ultraljubičastog svetla veće površine koji je maskiran LCD ekranom. Ovo omogućava svetlosti sa uzorkom da izloži smolu dosledno i istovremeno preko ravni očvršćavanja - pomislite na reflektorsku lampu sa mikro uzorkom, umesto da traga snopom nalik olovci. Ovo čini mSLA mnogo bržim od konvencionalnog SLA. Pored toga, sa našim patentiranim nizom ultraljubičastog svetla, u mogućnosti smo da postignemo potpunu ujednačenost svetlosti na celoj površini vezivanja, obezbeđujući tačnost i konzistentnost delova.

 Mogućnost da pacijent izađe iz ordinacije sa aparatom, uz ograničenje broja poseta ordinaciji, ključno je za celokupno iskustvo za pacijenta.


Šta se tačno može štampati i s kojim materijalima?
NXD 200 je validiran za upotrebu sa svim zubnim smolama kompanije Keystone Industries—KeyTrai, KeyModel Ultra, KeySplint Soft, KeyGuide i KeyOrtho IBT—kao i sa Nexa3D xMODEL 2505 koji pokreće BASF Forward AM. Nekoliko primera onoga što se može odštampati su dentalni modeli specifični za pacijente, hirurški vodiči, udlage, ležišta i noćni štitnici.

Prošle godine, Nexa3D je najavio XiP, desktop 3D štampač pogodan za upotrebu u stomatološkim ordinacijama svih veličina i za isporuku otisaka u ordinaciji. Koje su karakteristične karakteristike XiP-a i kada će postati dostupan?
XiP će biti komercijalno dostupan u drugom kvartalu 2022. godine, a kupci se mogu pridružiti našem programu liste čekanja jednostavnim posetom našoj veb stranici. XiP je stona jedinica jednostavna za upotrebu sa prilično velikom zapreminom od 4,8 litara i integrisanim tokom rada. XiP je solidna mašina i njena lakoća upotrebe će biti važna za stomatološku/ortodontsku praksu. Stomatološke klinike su prezauzete poslom i važno je imati 3D štampač koji je jednostavan za upotrebu. Pametni dozator smole, ploča za brzo povezivanje i jedinica za skladištenje u bačvi koja se može slagati olakšavaju upotrebu svima u ordinaciji. Ne zaboravite da ga cena ispod 6.000 američkih dolara (5.450 evra) ga čini veoma pristupačnim za stomatološku praksu, dok ga veličina radne površine čini pristupačnijim iz perspektive praktičnog rada.

Na Formnext 2021, Nexa3D je najavio novo partnerstvo sa Oqton koji je start-up u proizvodnji novog stomatološkog softvera kojeg pokreće veštačka inteligencija. Možete li objasniti kako korisnici vaših 3D štampača mogu imati koristi od ove saradnje?
Oqton softver je automatizovani proizvodni sistem sa veštačkom inteligencijom i potpuno integrisanim interfejsom za programiranje aplikacija sa NXD 200. To je rešenje zasnovano na cloud-u, tako da sa proizvodnog stanovišta pruža lakoću korišćenja za kupca. Omogućava podešavanje više zadataka za štampanje odjednom. Korisnik može naručiti, pripremiti, zakazati, pratiti, analizirati i pratiti. Štaviše, omogućava pripremu podataka jednim klikom kako bi se uvezli, smestili, označili i dodali podrška, itd. Ova integracija je važna za velike laboratorije i proizvođače, i mi smo uzbuđeni što vidimo to u radu za naše klijente.

Gotovi delovi koji izlaze iz Nexa3D desktop 3D štampača. (Fotografija: Nexa3D)

Zbog sve veće potražnje za aditivno proizvedenim dentalnim modelima, restauracijama i alignerim-a (alajneri), zubne laboratorije su već neko vreme deo digitalne revolucije. Sada, sa novim, pristupačnijim i lakšim modelima 3D štampača na tržištu, stomatološke ordinacije su u mogućnosti da štampaju uređaje i u ordinaciji. Koje faktore treba uzeti u obzir pri planiranju kupovine 3D štampača?
Stomatološke ordinacije vole ideju da mogu da štampaju u ordinaciji. Može im pomoći da pokažu činjenicu da su digitalna ordinacija, što je ovih dana važno za iskustvo pacijenata i, u nekim slučajevima, stomatologiju „u istom danu“. Omogućavanje pacijentu da napusti ordinaciju sa svojim aparatom može biti važno za celokupno iskustvo pacijenta. Pored toga, može pomoći sa stanovišta profitabilnosti. Mnoge prakse imaju 3D štampače u oedinaciji i ne koriste ih iz više razloga – npr. tok rada za štampač nije lak, a ordinacija nema člana osoblja koji je u stanju da ga koristi. Pružanje jednostavnog i lakog za korišćenje rešenja, kao što je Nexa3D XiP, moglo bi biti ključno za uspeh digitalne ordinacije.

Brojke koje je nedavno objavio ADA Institut za zdravstvenu politiku pružile su dodatne dokaze da vlasništvo nad ordinacijama opada, dok konsolidacija i ukrupnjavanje u stomatologiji nastavlja da se ubrzava. Gledajući na ovo kao na globalni trend, kako će prelazak na velike korporativne prakse, koje treba da proizvode velike količine aparata dnevno, podstaći usvajanje i upotrebu 3D štampača u stomatologiji?
Potražnja za internim štampanjem će nastaviti da raste, pošto organizacije za stomatološku podršku (DSO) imaju sve manje prihoda i traže načine da povećaju marže i smanje troškove. Konsolidacija prakse će se nastaviti kako ODS nastavljaju da proširuju svoje prisustvo, a jedan broj većih ODS-a traži 3D štampače kako bi doneli rešenja u svojoj kilinici. Postoji i konsolidacija zubotehničkih laboratorija. Ukupan broj laboratorija se smanjio, ali obim štampe naglo raste, kao i ukupni rast tržišta za laboratorijski posao. Globalno tržište dentalnih laboratorija iznosi oko 27 milijardi dolara i očekuje se da će porasti do 2028. na preko 40 milijardi dolara. Sve ovo zaista ukazuje na povećanu potrebu za većom propusnošću, većim brzinama i lakšim radnim tokovima kako bi se povećale stope produktivnosti i na kraju brojke vezane za  profitabilnost.

Iako digitalna stomatologija nastavlja da napreduje, jedna od poznatih barijera za usvajanje novih tehnologija je nedostatak kvalifikovanog osoblja i obuke – okolnost koja bi mogla da spreči sveukupno usvajanje 3D štampe. Kako kompanije poput Nexa3D mogu pomoći postojećim i potencijalnim kupcima da održe korak sa brzom evolucijom rešenja za 3D štampanje?
U svakoj laboratoriji sa kojom razgovarate, kadrovi su pravi problem, posebno nedostatak kvalifikovanih radnika. Način na koji Nexa3D pomaže u ovome je pružanjem rešenja lakih za korišćenje, zajedno sa validiranim tokovima rada i poboljšanom ekonomikom proizvodnje, tako da osoblje stomatološke klinike i zubotehničke laboratorije može potrošiti manje vremena na rešavanje problema sa opremom za 3D štampanje i biti više vremena fokusirani na rezultate i pacijente.

Editorial note:

Više informacija o Nexa3D možete pronaći na njegovoj web stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement