FDI o veštačkoj inteligenciji u stomatologiji

Search Dental Tribune

FDI o veštačkoj inteligenciji u stomatologiji

Bela knjiga koju je objavila Svetska stomatološka federacija FDI ističe potrebu za uspostavljanjem standarda i mogućnosti obrazovanja kako bi se veštačka inteligencija sigurno i efikasno primenjivala u svim područjima dentalne medicine. (Fotografija: Shutterstock/Willyam Bradberry)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

sre. 9 avgust 2023

Sačuvaj

ŽENEVA, Švajcarska: Prema Svetskoj stomatološkoj federaciji FDI, veštačka inteligencija (AI) odvešće dentalnu medicinu u budućnost. U beloj knjizi koju je objavila Radna grupa za veštačku inteligenciju FDI, četiri su područja dentalne medicine – javno zdravstvo, planiranje radne snage, individualna briga o pacijentu i obrazovanje i istraživanje – gdje veštačka inteligencija može imati vitalan uticaj. Pridržavajući se dodatna četiri cilja, kliničari i druge organizacije koje ulažu u oralno zdravlje pacijenata moći će maksimalno da iskoriste veštačku inteligenciju na siguran i produktivan način.

Bijela knjiga definiše AI kao "mašine koje obavljaju intelektualne zadatke, za koje se obično pretpostavljalo da ih mogu obavljati samo ljudi". Budući da veštačka inteligencija može i konsolidovati i proceniti velike količine informacija gotovo trenutno, sposobna je da "uči" identificikujući obrasce u velikim skupovima podataka. Ovo je posebno dragoceno u dentalnoj medicini, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da programi veštačke inteligencije u nekim slučajevima mogu otkriti znake raznih stanja čak i tačnije od obučenih i iskusnih kliničara. AI se može upotrebljavati i za inteligentno kreiranje terapijskih rešenja u ortodonciji, endodonciji, hirurgiji i mnogim drugim područjima.

Bela knjiga se takođe bavi i potencijalnim budućim problemima sa veštačkm inteligencijom, uključujući potrebu za primenom alternativnih pristupa reviziji mimo tradicionalnog pristupa koji uključuje kolege pri oceni efikasnosti i mogućnosti primene. Biti svestan procesa evaluacije je ključno za zadržavanje svesti o pristranosti, ograničenjima, rizicima i potencijalnim problemima s implementacijom i održavanjem veštačke inteligencije u kliničkom okruženju.

Ciljevi uključuju:

  • davanje definicije veštačke inteligencije za stručnu zajednicu;
  • stvaranje sistema jasnih dokaza o dobrobiti veštačke inteligencije za obrazovanje, istraživanje i pružanje oralno-zdravstvene nege;
  • određivanje područja u kojima se veštačka inteligencija može upotrebiti za ostvarivanje FDI Vizije 2030.;
  • okupiti se kao zajednica kako bi se uočili rizici i razvili standardi i najbolje prakse za rad sa veštačk inteligencijom.

Autori takođe pozivaju na oprez u balansiranju nužnosti zaštite podataka i prednosti veštačke inteligencije. Podupiru se daljnja istraživanja tehnologije koja podstiču tu ravnotežu. Prioritet treba dati dobrobiti za pacijente, pružatelje usluga i sisteme zdravstvene nege, a potrebno je pronaći i dodatne dokaze za demonstraciju jasne kliničke primene. Ovi ciljevi se mogu postići samo edukacijom o veštačkoj inteligenciji kako bi se proširila pismenost o njenim primenama i načinu kojim veštačka inteligencija upotrebljava podatke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement