Hirurško uklanjanje retencione ciste (mukokele) iz maksilarnog sinusa u ambulantnim uslovima

Search Dental Tribune

Hirurško uklanjanje retencione ciste (mukokele) iz maksilarnog sinusa u ambulantnim uslovima

Dr Danilo Pajičić, spec.oralne hirurgije, Bgd

Dr Danilo Pajičić, spec.oralne hirurgije, Bgd

pon. 1 avgust 2022

Sačuvaj

Cilj ovog prikaza je da se promoviše nov pristup operacije retencione ciste MUKOKELE u ambulantnim uslovima, uz sprovodnu anesteziju N. Maksilaris  jednim ubodom igle i isti približimo stručnoj javnosti i potencijalnim pacijentima.

U našu ordinaciju se javio zdrav i mlad pacijent sa jakim glavoboljama i blagom, golim okom, vidljivom protruzijom bulbusa levog oka.

Dijagnostika i praćenje

Sa stanovišta oralne i maksilofacijalne hirurgije mukokele su ciste koje se prate, jer u većini slučaja spontano perforiraju i dovode do samoizlečenja (znači ne operišu se). U ovom slučaju, cista je dostigla veću razmeru, što smo konstatovali praćenjem pacijenta na ortopan-tomografskom snimku, a na kraju smo uradili i CBCT 3D. U sledećim kontrolama, imali smo pogoršanje same kliničke slike što znači da ipak veće mukokele moramo hirurški odstraniti kako bi olakšali tegobe pacijentu. To je bio okidač da pacijenta podvrgnemo hirurškom zahvatu - uklanjanje ciste, hirurškom procedurom - otvaranjem maksilarnog sinusa po Caldwell Luc-u u očnjakoj jami i uklanjanje ciste u celosti. Navedeni zahvat se može videti na slikama u nastavku teksta.

Pristup  je urađen u lokalnoj anesteziji, ekstraoralnom metodom, za N. Maksilaris, uvođenjem igle u pterigopalatinsku jamu, anesteziranjem njegovih bočnih i završnih grana. Lokalna anestezija je sprovodna za N. Maksilaris i nju sam aplikovao u fronto-zigomatičnom uglu. Prethodnom pripremom, tj. dezinfekcijom kože, potom dermalne igle za anesteziju kože na mestu prodora igle koje sam iscrtao na licu radi lakše orijentacije (slika br. 3). Igla koju sam koristio je spinalna, dužine 8 cm sa mandrenom i graničnikom na 5 cm dužine (dužina na kojoj se nalazimo u pterigopakatinskoj jami, nakon aspiracije aplikaovao sam 2,5 ml anestetika (lidokain 2% adrenalin). Opisani postupak možemo videti na slici br. 4.

Pacijent je nakon 10 min. potvrdio anestezirane regije, što mi je bio siguran znak da je anestezija izvedena uspešno i pristupio sam samom operatovnom aktu. Odizanjem mukoperiosta, trepanacija prednjeg zida maksile 1cm u prečniku, širen otvor malo ka distalno. Strpljivim odvajanjem cističnog zida, odgovarajućim hirurškim instrumentima sam uspeo ukloniti cistu u potpunosti, rana je ušivena po slojevima bez drenaže maksilarnog sinusa jer nije bilo krvi niti bilo kakve druge potrebe za štrajfnu, inače je planirano njeno aplikovanje u sinus i izvlačenje u vestibulum suprotne strane (radi prevencije stvaranja fistule.)

Pacijent je nakon intervencije dobio savet tj. uputstvo o pravilnom  “ponašanju" nakon operacije i dolaska na kontrolu.

Primio je:

  • injekciju diklofen 75 mg/3ml + deksazon amp. 8mg.(dve ampule)
  • Antibiotik Clyndamicin 0,6 (2x1)
  • Nolpaza tbl. 40mg (1x1).

Na moju radost, intervencija je prošla planiranim tokom, pacijent se osecao mnogo bolje i simptomi na koje se žalio su postepeno nestali.

Zaključak

Primenjeni metod je dvostruko koristan, na obostrano zadovoljstvo pacijenta i lekara. Sa jedne strane, pacijent je neposredno nakon intervencije otpušten kući uz redovnu kontrolu i praćenje postoperativnog oporavka, a sa druge strane, kao benefit za stručnu javnost, potvrđena je hipoteza o tome da neke retencione ciste-Mukokele moramo rešiti operativnim putem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement