Dental Tribune Serbia & Montenegro
King's College London ističe da njihov stomatološki program uključuje holistički pristup i uzima u obzir ukupne stomatološke i medicinske potrebe pacijenata - QS je ove godine Kings Koledž proglasio najboljom stomatološkom školom na svetu. (Fotografija: Asiastock / Shutterstock)

Najbolje rangirani stomatološki fakulteti u svetu

By Dental Tribune International
September 15, 2020

LONDON, Velika Britanija: Visokoškolski istraživački centar Quacquarelli Symonds (QS) objavio je deseto izdanje svoje rang liste tabele svetskih univerziteta, a King's College iz Londona je na vrhu ovogodišnje liste za stomatologiju. Na listi se nalazi više od 1300 fakulteta koja se "takmiče" po kvalitetu izvođenja njihovih programa kroz 48 predmeta, a iza Kings koledža slede Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam u Holandiji (Akademski centar za stomatologiju Amsterdam) i Univerzitet Mičigen-Ann Arbor u SAD-u. Kako su prošli drugi stomatološki fakulteti i što nam ova rang lista govori o razvoju trendova u visokom obrazovanju?

Na ovogodišnjoj listi došlo je do promena na vrhu rang-liste svetskih stomatoloških fakulteta u poređenju sa listom  iz 2019.godine  Prošle godine je King's College bio na drugom mestu zajedno s Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Međutim, ove godine je na prvom mestu i istisnuo je prošlogodišnjeg predvodnika, Karolinska Institutet iz Štokholma u Švedskoj. QS u objašnjenju navodi da King's College ima istaknutu reputaciju u zdravstvenim granama, uključujući medicinu i stomatologiju. Karolinska Institutet pao je ove godine na osmo mesto i plasirao se iza svog Univerziteta u Geteborgu.

Stomatološki program Univerziteta Harvard popeo se sa sedmog mesta gde je bio 2019.godine na peto mesto ove godine, a Univerzitet iz Tokija popeo se na šesto mesto sa zajedničkog plasmana sa američkim Univerzitetom iz Sijetla na desetom mestu 2019.godine. Univerzitet u Mičigenu - Ann Arbor zauzeo je peto mesto za stomatologiju prošle godine, a usponom na treće mesto popeo se ispred Univerziteta u Hong Kongu koji je ostao na četvrtom mestu. Na QS-ovoj listu od deset najboljih stomatoloških fakulteta za 2020., Univerzitet Bern u Švajcarskoj i Kalifornijski Univerzitet iz San Franciska zajednički su zauzeli deveto mesto.

Od 25 najbolje rangiranih programa stomatologije u 2020., 13 se nalazi u Evropi, 8 ih je iz Severne Amerike, 3 su u Aziji, a jedan u Južnoj Americi - ove brojke su nepromenjene u odnosu  na listu iz 2019. godine SAD ima najviše stomatoloških programa koji su na ovogodišnjoj listi rangirani u top 25 (sedam), a slede ih Velika Britanija (pet), Švedska (tri) i Švajcarska (dva).

Australija ima dva stomatološka fakulteta među prvih 50: univerzitet u Melburnu (25. mesto) i Univerzitet u Adelaidu (28. mesto). Nemački stomatološki fakulteti se nalaze dva puta u prvih 50 - Univerzitet u Frajburgu na 44. mestu, a Ludwig-Maximilians-Universität iz Minhena na 48. mestu. Stomatološki program na novozelandskom Univerzitetu Otago u Dunedinu ponovo je na 33. mestu.

Geografija visokog školstva se menja

Prema QS-u, jedan od trendova koji je naglašen ovogodišnjom celokupnom listom je kontinuirana regresija američkog sistema visokog obrazovanja. U 2018. godini 806 američkih univerziteta nalazilo se na opštoj listi, a to se smanjilo na 769 u 2020.godini. Univerziteti Ujedinjenog Kraljevstva doživeli su skok i njihov rejting je više rastao nego što je padao u celokupnoj tabeli. Ove godine su visokoškolske ustanove u toj zemlji poboljšale svoje ocene u 306 slučajeva, dok ih je 238 palo.

Nacionalni Univerzitet u Singapuru proglašen je najuspešnijom institucijom u Aziji, a osam njegovih programa uvršteno je među deset najboljih na svetu po predmetima. QS navodi da su indijski univerziteti počeli da poboljšavaju pozicije na listi pa se tako 53 programa popelo, dok je 29 zabeležilo pad. Univerziteti u Rusiji takođe su pokazali poboljšanje. Proglašeno je da najbolji sistem visokog obrazovanja u Latinskoj Americi ima Kolumbija, a da su vodeće pojedininačne institucije na kontinentu trenutno Nacionalni Autonomni Univerzitet u Meksiku, sa 12 programa u najboljih 50 i Univerzitet u Sao Paulu iz Brazila s 11 programa u prvih 50.

Massachusetts Institute of Technology proglašen je svetskim liderom u 12 tematskih tabela, što je više nego bilo koja druga institucija. Univerzitet Harvard vodio je na tabeli u 11 predmeta, a Univerzitet Oksford u 8.

QS sastavljasvoju tabelu koristeći četiri izvora. Globalna anketa među naučnicima i poslodavcima upotrebljava se za procenu međunarodne reputacije pojedinih institucija u svakom predmetu, a dva daljnja pokazatelja procenjuju uticaj istraživanja na različite predmete na temelju citiranosti po radu i h-indeksa.

Cela tabela svetskih univerziteta QS-a 2020. možete pogledati https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International