Dental Tribune Serbia & Montenegro

Naučnici otkrili metod za kontrolu razvoja korena zuba

LOS ANĐELES, USA/SIČUAN, Kina: Iako su genetska istraživanja u poslednje vreme vrlo relevantna na polju medicine i biologije, ona se relativno malo koriste u stomatologiji. U ovom istraživanju, koje predstavlja korak napred u tom smislu, naučnici su dokazali da epigenetska regulacija, koja se bavi promanama u organizmu uzrokovanim modifikacijama u genskoj ekspresiji, može da konntroliše oblikovanje i razvoj korena zuba, što bi potencijalno moglo da se primeni jednog dana za regeneraciju zuba.

Naučnici sa Univerziteta iz USA i Kine (University of Southern California’s Herman Ostrow School of Dentistry and Sichuan University’s West China Hospital of Stomatology) zajedno su sproveli studiju u kojoj su istraživali protein koji se zove Enhancer of zeste homolog 2 (EZH2), za koji se zna da pomaže razvoj kostiju lica. Ono što nije bilo poznato je šta se dešava kad EZH2 nije prisutan prilikom razvoja molara. Istraživanje je dokazalo da je za pravilan razvoj i oblik korena zuba i njegovu integraciju u viličnu kost neophodno prisustvo proteina EZH2, kao i proteina koji se naziva AT-rich interactive domain-containing protein 1A (ARID1A). Pored neophodnosti istovremenog prisustva oba ova proteina važan je i njihov balans.

“Uzbuđen sam zbog ovog otkrića jer ono pokazuje zbog čega je kroz evoluciju, zbog uticaja promena u načinu ishrane i spoljnih faktora okoline na naš epigenom, došlo do razlike u formiranju korena zuba i uopšte u denticiji u odnosu na ljude neandertalskog doba,” izjavio je dr Jang Čai (Dr.Yang Chai), prodekan za nauku na  Herman Ostrow School u intervjuu za web stranicu USC. Kkao je istkao dr Čai. korenovi zuba Neadertalaca su bili duži od korenova zuba modernog čoveka, i razlog tome je najverovatnije povećanje prisustva proteina EZH2 and ARID1A kao rezultat promena u ishrani i načinu života.

Dr Čai je dalje objasnio da je cilj njihovog istraživanja da ustanove mogućnost regenaracije korenova molara i postavljanje krunica na njima, mad aim je krajnji cilj da pronađu način za potpunu regeneraciju zuba. “To bi bilo najbolje: prirodna integracija korena zuba u vilici sa parodontalnim vlaknima koja se već tamo nalaze, uz skraćenje vremena koje je potrebno za izradu krunice i restauraciju funkcije zuba”.

Ovo istraživanje, pod nazivom “Antagonistic interaction between Ezh2 and Arid1a coordinates root patterning and development via Cdkn2a in mouse molars,” objavljeno je 1.jula 2019.gdoine u onlajn izdanju eLife.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International