Obećavajući rezultati stomatološke anestezije bez igle

Search Dental Tribune

Obećavajući rezultati stomatološke anestezije bez igle

Iako se dentalna anestezija tradicionalno daje iglom, novi uređaj koji su razvili i isprobali istraživači na Novom Zelandu omogućava davanje anestezije bez igle. (Fotografija: hedgehog94/Shutterstock)
Brendan Day, DTI

Brendan Day, DTI

pon. 21 novembar 2022

Sačuvaj

DUNEDIN, Novi Zeland: Dentalna anksioznost i dalje je značajna prepreka pacijentima u dobijanju adekvatne stomatološke nege, a minimalno invazivni pristupi postali su sve popularniji u svim granama dentalne medicine. Nova saradnja između istraživača sa Univerziteta Otago, Univerziteta Auckland i Tehnološkog univerziteta Auckland na Novom Zelandu rezultirala je ispitivanjem uređaja koji administrira stomatološku anesteziju bez upotrebe igle, a prvi rezultati su obećavajući.

U stomatološke ordinacije svakodnevno dolaze ljudi s velikim strahom od intervencije. Boje se čak i rutinske kontrole zbog čega često zanemaruju svoje oralno zdravlje. Pri tome se ne radi se samo o deci koju je ponekad čak i lakše smiriti obećavanjem nagrade ili medaljom za hrabrost, nego vrlo često i o odraslima, što svaku njihovu posetu stomatologu čini malom traumom. Pacijente obično užasava zvuk "brusilice", pomisao na gubitak kontrole, strah od bola, ali najvećim okidačem straha smatra se pogled na iglu za anesteziju. Stoga već neko vreme postoje napori da se razvije metoda administriranja lokalne anestezije bez upotrebe igle.

U ovo istraživanje uključeno je osam učesnika od kojih je kod svakog bilo potrebno bilateralno vađenje gornjeg zuba kao deo plana liječenja. Njihove nivoe teskobe i nelagode zabeležene su pre primanja anestezije pomoću uređaja bez igle i uz tradicionalni pristup s iglom. Prema koautoru istraživanja prof. Andrewu Taberneru s Instituta za bioinženjering Auckland na Univerzitetu u Oklendu, uređaj koji pokreće tihi motor, jedinstven je po tome što je dizajniran posebno za upotrebu u stomatologiji i nije prilagođen za primenu u druge medicinske svrhe.

“Svi drugi dentalni mlazni injektori upotrebljavaju opruge ili komprimirani gas za pokretanje ubrizgavanja; oni imaju nedostatak što proizvode buku i udarce kada se lek administrira,” komentarisao je prof. Taberner u saopštenju za štampu. "Štoviše, u ovom istraživanju prvi put sam video da se mlaz ubrizgava kroz tanki štapić koji pomalo nalikuje na alat "tri u jedan" i može se lako uvesti u zadnji deo usta."

Nakon obavljenih ekstrakcija, svi su pacijenti izrazili svoju sklonost primanju anestezije bez igle, a šest od osam učesnika izjavilo je da je anestezija kod njih uz ovaj uređaj bila bezbolna. Preostalo dvoje učesnika zahtevalo je dodatnu anesteziju primenom tradicionalnih metoda iglom. Tokom sledećih sedam dana procenjeni su zarastanje i odgovor gingive na mestima apliciranja anestezije i smatralo se da nije bilo problema bez obzira na primenjenu tehniku.

Prof. Paul Brunton, vodeći autor istraživanja i prorektor Odeljenja za zdravstvene nauke na Univerzitetu Otago, istaknuo je da dentalna anksioznost ostaje značajna prepreka za pristup stomatološkoj nezi i da je čest uzrok straha “pogled na iglu tokom davanja lokalne anestezije”.

“Iako je ovo bio samo dokaz valjanosti koncepta, ovaj bi uređaj zasigurno mogao smanjiti ili eliminisati teskobu i nelagodnost kod pacijenta zbog fobije od igle”, dodao je.

S obzirom na malu veličinu uzorka i ograničen opseg istraživanja, biće potrebna dodatna klinička ispitivanja kako bi se potvrdila efektivnost uređaja za provođenje lokalne anestezije bez igle i potvrdilo da li se može upotrebljavati i za druge stomatološke zahvate.

Ovo istraživanje pod nazivom "Jet injection needle-free dental anaesthesia: Initial findings” objavljeno je u časopisu Journal of Dentistry u julu 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement