Stomatološke asistente i zubne tehničare Kanada dodala u program imigracije kvalifikovanih radnika

Search Dental Tribune

Stomatološke asistente i zubne tehničare Kanada dodala u program imigracije kvalifikovanih radnika

Stomatološki asistenti su veoma traženi u Kanadi i zemlja se nada da će dodavanje ovog zanimanja u njen savezni program kvalifikovanih radnika pomoći da se privuku kandidati iz inostranstva. (Slika: iVazoUSky/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

Jeremy Booth, Dental Tribune International

pet. 10 februar 2023

Sačuvaj

OTAVA, Kanada: Zanimanja stomatološki asistent i zubni tehničar dodata su kanadskom programu Federal Skilled Worker (FSW), što olakšava kvalifikovanim kadrovima da se presele u tu zemlju, a stomatolozima u Kanadi da regrutuju osoblje na međunarodnom nivou.

 

Immigration Canada objavila je promenu u saopštenju za javnost, navodeći da je to bilo neophodno kako bi se rešio nedostatak stomatoloških higijeničara i stomatoloških asistenata, dve profesije koje su bile „hot” tj.veoma tražene u zemlji.

Prema dr Brajanu Baretu, izvršnom direktoru Stomatološkog udruženja ostrva princa Edvarda, nedostatak stomatoloških asistenata je akutan i u porastu. On je u saopštenju za javnost prokomentarisao: „Jedini način je da se obuči mnogo više [dentalnih higijeničara i asistenata] i, pošto se to ne može brzo uraditi, problem će biti tu prisutan narednih nekoliko godina. Prosečna starost ljudi u tim zaniumanjima se takođe povećava i sve će se više njih takođe penzionisati, tako da neće doći do brzog rešavanja problema.”

U saopštenju za javnost se navodi da je sredinom januara u Kanadi postojalo 1.491 slobodno radno mesto za stomatološke asistente i da je prosečna godišnja plata stomatoloških asistenata u zemlji trenutno 48.223 kanadskih dolara (33.236 EUR).

U novembru prošle godine na listu FSW je dodato ukupno 16 novih radnih mesta. Program FSW nudi kandidatima pristup kanadskom imigracionom sistemu Express Entry i uključuje 370 kvalifikovanih zanimanja. Zanimanje stomatolog je već bilo na listi, kao i zanimanja zubnog higijeničara, stomatološkog terapeuta, dentalnog tehnologa i zubnog tehničara.

Ostali poslovi u zdravstvu koji su dodati na listu prihvatljivih zanimanja su medicinska sestra, tehnički pomoćnik u apoteci i sl. Više informacija o programu FSW može se naći na web stranici kanadske vlade.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement