Dental Tribune Serbia & Montenegro

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu među najbolje rangiranim na Šangajskoj listi

By Dental Tribune Serbia & Montenegro
July 10, 2020

Na Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 12 oblasti, a jedna od najbolje rangiranih oblasti je stomatologija koja je između 151. i 200. mesta od 1000.

Na prestižnoj Šangajskoj listi po užim naučnim oblastima Univerzitet u Beogradu rangiran je u 12 oblasti, a jedna od najbolje rangiranih oblasti je stomatologija koja je između 151. i 200. mesta od 1000.

Šangajska lista rangira 1.800 univerziteta, ali objavljuje listu od hiljadu najboljih. Samo prisutvo na ovoj listi je izuzetan rezultat, imajući u vidu da se na njoj nalazi samo dva odsto svetskih univeziteta.

Dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. Aleksa Marković izjavio je za Dental Tribune da je to veliki uspeh za stomatologiju i da je rezultat ulaganja resornog ministarstva, ali i samog fakulteta u nauku.

"Pozicija na Šangajskoj listi rezultat je dugogodišnjeg izuzetnog zalaganja zaposlenih na polju nauke i publikovanja rezultata istraživanja. Treb naglasiti i da je Stomatološki fakultet jedini fakultet na UB koji za dvoje mladih saradnika daje stipendije od 10.000 evra za usavršavanje na prestižnim univerzitetima, gde mogu da provedu od šest meseci do godinu dana", kaže prof. Marković za Dental Tribune.

Na stručnom usavršavanju već je bilo 12 mladih nastavnika i saradnika koji su se vratili u Srbiju i sada na Stomatološkom fakultetu prenose svoje znanje i iskustvo mlađim kolegama.

Sa ulaganjem u nauku nastavlja se i dalje na tom fakultetu. Privode se kraju radovi na izgradnji Implantološko - razvojnog centra, gde će biti šest istraživačkih laboratorija, a sve u cilju da se unapredi nauka na fakultetu i stvore što bolji uslovi studiranja.

Još jedna potvrda kvaliteta je i to što je ove godine Stomatološki fakultet imao rekordan broj kandidata za upis - 826 prijavljenih na 220 mesta za upis u prvu godinu studija.

"Verujemo da mlade ljude najviše opredeljuje kvalitetna nastava da dođu na ovaj fakultet. Imamo i drugi upisni rok, ali samo 20 mesta za studije na engleskom jeziku", naveo je Marković.

Fakultet je iz sopstvenih sredstava nabavio mnogo opreme, a prema savremenim svetskim standardima su uređeni i amfiteatri.

Stomatološki fakultet u Beogradu dobio je akreditaciju za novi ciklus integrisanih i doktorskih studija, a svi studijski programi na fakultetu su potpuno prilagođeni svetskim programima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International