DT News - Serbia & Montenegro - Stomatologija je među najbolje rangiranim diplomama u 2023.godini

Search Dental Tribune

Stomatologija je među najbolje rangiranim diplomama u 2023.godini

U nedavnom istraživanju, poslodavci su rangirali stomatologiju i medicinu kao najcenjenije netehnološke diplome. (Fotografija: Olena Yaroshenko/Shutterstock)

DŽERSI SITI, Njujork, SAD: U okruženju visokog obrazovanja koje se brzo razvija, vrednost diploma se stalno pomera kako bi se uskladila sa zahtevima dinamičnog tržišta rada. Poslednjih decenija, tehnologija je kao oluja ušla u stomatologiju, a njen sve veći uticaj se proteže na više specijalnosti. Stoga ne čudi da su, prema nedavnoj anketi koju je sproveo Forbes Advisor, ove godine najcenjenije diplome zasnovane na inovacijama i tehnologiji.

Prema istraživanju, najprestižnije diplome ove godine su one koje se bave veštačkom inteligencijom (AI; 25%), informacionim tehnologijama (IT; 21%) i računarstvom (18%), dok su medicina i stomatologija zauzeli zajedničko peto mesto (16%). U svetu u kojem tehnološki napredak preoblikuje industrije, uključivanje stomatologije među najcenjenije diplome 2023. godine odražava njenu trajnu važnost i priznanje kao oblasti koja stoji na raskrsnici zdravstvene zaštite i inovacija.

Istraživanje je takođe pokazalo da su, prema 25% kompanija u Velikoj Britaniji, diplome usredsređene na AI postale veoma cenjene. Pored toga, 21% smatra da je IT diploma izuzetno poželjna, dok 18% smatra da je diploma informatike najistaknutija u 2023.

Ističući sveprisutnost veštačke inteligencije u današnjem društvu, veštine veštačke inteligencije su se pojavile kao najtraženije sposobnosti na tržištu rada, a zapanjujućih 40% učesnika ankete veruje da je stručnost veštačke inteligencije najtraženija stručnost na radnom mestu. Rast AI će takođe verovatno povećati potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti u budućnosti, a zapanjujućih 96% ispitanika je uvereno da će AI značajno uticati na buduće tržište rada.

Komentarišući rezultate istraživanja, Kevin Pratt, poslovni stručnjak u Forbes Advisor-u, rekao je u saopštenju za štampu: „Kontinuirana dominacija diploma vezanih za tehnologiju, posebno onih sa jakim fokusom na AI, na listi najcenjenijih diploma od strane poslodavaca naglašava dubok uticaj koji AI ima na promene radnih mesta."

Prema Prattu, diplome vezane za tehnologiju su veoma tražene već nekoliko decenija, a ovaj trend će verovatno još više rasti. Dalje je naglasio da sticanje traženih kvalifikacija ne samo da daje relevantne veštine diplomcima, već ih takođe pozicionira na čelo inovacija i evoluirajućeg pejzaža zapošljavanja.

Integracija veštačke inteligencije u stomatologiju obećava značajno poboljšanje tretmana pacijenata, poboljšanje dijagnostike i efikasnije stomatološke ordinacije.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement