Dental Tribune Serbia & Montenegro

Zubni ispuni možda nisu najbolji izbor tretmana kod dečijeg karijesa

By Dental Tribune International
December 17, 2019

LIDS, Velika Britanija: Iako se zubni ispuni smatraju kao metoda izbora kod terapije dentalnog karijesa u stalnoj denticiji, njihova primena kod mlečne denticije ostaje pod znakom pitanja kao najbolji izbor tretmana i tema je rasparve u stručnim krugovima. Novo istraživanje podržava ove sumnje jer se pokazalo da ne postoje dokazi da su konvencionalni zubni ispuni efektivniji od drugih načina lečenja u cilju sprečavanja daljeg razvoja karijesa i/ili pojavi bola kod dece.

Istraživanje je analiziralo rezultate tzv. FiCTION (Filling Children’s Teeth: Indicated or Not) testiranja koje se odnosi na pitanje da li kod dece treba postavljati zubne ispune ili ne. Testiranje je obuhvatilo 1.144 dece uzrasta 3 do 8 godina starosti i kod kojih je dijagnostikovan zubni karijes u mlečnoj denticiji. Testiranje je kod neke dece trajalo i do 3 godine. Svakom detetu koje je učestvovalo u testiranju je metodom slobodnog izbora kariozni zub tretiran na jedan od 3 načina:
- standardna metoda preparacije i otklanjanje karioznog dela zuba i postavljanje zubnog ispuna;
- minimalna invazivna metoda zalivanja karioznog zuba i postavljanje metalne krunice ili ispuna na taj zub i
- izbegavanje postavljanja bilo kakvog ispuna, ali uz preporuku da se kod deteta smanji unos šećera i obrati dodatna pažnju na bolju oralnu higijenu.

Kod ukupnog broja od 450 učesnika je ustanovljeno da je i pored tretmana postojao bol i da je nastavljen razvoj karijesa, kao i da nije postojala značajna razlika u rezultatima kod bilo koje od izabarne metode lečenja.

Naše istraživanje o načinima tretmana karoiznih mlečnih zuba je pokazalo da je kod dece koja su imala juvenilni karijes velika šansa za pojavu bolova i razvoj abscesa nezavisno od toga koju metodu tretmana karijesa stomatolog izaber,” izjavio je Prof dr Nikola Ines (Prof. Dr Nicola Innes), načelnik odeljenja za dečiju stomatologiju na Stomatološkom fakultetu Univeriteta Dundee i voža ovog istraživanja.

Ono što je sigurno ovo istraživanje potvrdilo je da ne postoji najbolji način tretmana zubnog karijesa kod dece, svejedno da li se radi o postavljanju ispuna ili zalivanju, tako da i dalje ostaje kao najvažnija preventiva pojave karijesa, posebno kod dece,” dodao je dr Ines.

Ovo istraživanje, pod nazivom Child caries management: A randomized controlled trial in dental practice”, objavljeno je 26.novembra 2019.godine u onlajn izdanju u časopisu  Journal of Dental Research, pre objavljivanja u štampanom izdanju.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International