Dental Tribune Serbia & Montenegro

Istraživači i stomatolozi udružuju snage kako bi produžili trajnost zubnih ispuna

By Dental Tribune International
March 25, 2021

BERLIN / POTSDAM, Nemačka: Iako je stomatologija veoma napredovala, većina zubnih nadoknada ne traje zbog demineralizacije ispuna oralnim biofilmom, kao i zbog drugih razloga. Istraživači i stomatološki stručnjaci iz institucija u Potsdamu i Berlinu uključeni su u istraživački projekat čiji je cilj učiniti zubne ispune i restauracije zuba trajnijim u budućnosti.*

U saopštenju za štampu Instituta za koloide i interfejse Max Planck (MPICI), naučnica koja je stručnjak za materijale dr Cecile Bidan, vođa grupe u Odeljenju za biomaterijale na Institutu, objasnila je ovo istraživanje: „Zajedno sa kolegama stomatolozima iz Charite-a, proučavaćemo kako mineralizovani biofilmovi stupaju u interakciju sa veštačkim materijalima za ispune. Na kraju, ovo osnovno znanje pomoći će u dizajniranju materijala kako bi se sprečilo taloženje zubnog kamenca.“ Ovaj tim naučnika istraživaće formiranje, rast i mineralizaciju biofilmova.

Da bi sledili svoj cilj, istraživači i stomatolozi će kombinovati alate iz inženjerstva materijala sa pristupima stomatoloških istraživanja kako bi poboljšali postojeće materijale za restauraciju zuba. Kompoziti na bazi polimera, legure metala i razne vrste keramika koriste se u materijalima za punjenje zuba, ali njihova trajnost uveliko varira. U tom kontekstu, saznanja o interakciji između čvrsto priraslog zubnog kamenca i obnovljenih površina zuba biće od suštinskog značaja.

Naučnici će istražiti moguće interakcije između zubnog kamenca i materijala za punjenje zuba. (Fotografija: Institut za koloide i interfejse Max Planck)

Posebna karakteristika istraživačkog projekta je saradnja između istraživača i stomatoloških kliničara, što rezultira prednostima za obe strane. „Ovaj projekat omogućava ne samo prevođenje rezultata iz osnovnih istraživanja u praksu, već i obratno, nadahnuće za osnovna istraživanja kliničkim pitanjima“, rekao je prof. Peter Fratzl, direktor Odeljenja za biomaterijale u MPICI.

Istraživački projekat je nazvan InterDent i predstavlja saradnju između Instituta za koloide i interfejse Max Planck Instituta, Stomatološke klinike Charite - Universitatsmedizin Berlin, Technische Universitaet Berlin i Helmholtz-Zentrum Berlin fur Materialien und Energie (Helmholtz-ov centar za materijale i energiju , Berlin). Nemačka fondacija za istraživanje finansira ga sa 2,1 milion evra, inicijalno na tri godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International