Dental Tribune Serbia & Montenegro

Istraživači planiraju da razviju senzor za pametni telefon kako bi otkrili bol u zubima

By Dental Tribune International
July 02, 2020

MENSFILD, Kontektikat, SAD: U nadi da će pronaći bolji način za otkrivanje zubne boli, tim naučnika sa Univerziteta u Konektikatu trenutno razmišlja da na nov način kvantifikuje zubobolju i razviju za pacijente prilagođen pametni senzor za merenje. Istraživači, sa Klinike za endodontologiju i Odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Konektikat nedavno su dobili sredstva koja podržavaju ovo istraživanje. Dr I-Ping Chen, vanredni profesor za oralno zdravlje i dijagnostičke nauke, i dr Ki Chon, profesor i šef odeljenja za biomedicinsko inženjerstvo, sarađivali su na ovom projektu koji je privukao 462.964 USD donacije od Nacionalnog instituta za stomatološka i kraniofacijalna istraživanja. Kao endodont, dr Chen se brine za pacijente kojima je potrebna endodontska terapija. Međutim, ona i drugi stomatolozi se u velikoj meri oslanjaju na pacijentovo subjektivno mišljenje da bi procenili nivo pacijentovog bola.

"Oslanjanje na reakciju pacijenta, koja je više subjektivna, može biti problematično, posebno kada pacijenti ne mogu komunicirati sa svojim stomatolozima - poput dece, pacijenata sa invaliditetom i pacijenata koji ne govore dobro jezik zemlje u kojoj žive“, rekla je dr Chen.

Na ideju je došla dr Chen kada je saznala da dr Chon koristi komercijalno dostupan uređaj u svojoj laboratoriji koji može otkriti aktivnost simpatičkog nervnog sistema tj. način na koji telo registruje bol. Uređaj se trenutno koristi za otkrivanje provodljivosti kože, što ima potencijal da pokazuje efekte promena nivoa bola na pacijenta. Upotreba ovog kvantitativnog merenja za stomatološku dijagnostiku i otkrivanje zubnog bola je potpuno nov koncept.

„Znala sam da dr Chon ima ovaj uređaj dok sam tražila nešto što bi merilo zubobolju. Nakon razgovora sa dr Chon zaključili smo da to može da se iskoristi kod stomatoloških pacijenata “, objasnila je dr Chen, objašnjavajući kako je nastao ovaj zajednički projekat.

Međutim, postoji jedan problem: Uređaj je veličine laptopa. "Uređaj je već dostupan u prodaji", kaže dr Chon. "Glavni zadatak je da ga smanjimo", što je i drugi cilj prokekta koji je podržao Nacionalni institut za zdravlje. Dr Chon će raditi na pravljenju malog senzora koji se nalazi na pametnom mobilnom uređaju i aplikaciji koja radi sa elektrodermalnim uređajem. U međuvremenu, dr Chon i dr Chen će raditi zajedno na testiranju primene ovog projekta na pacijentima, prikupljanju podataka i utvrđivanju da li je senzor pametnih telefona efikasan i pouzdan uređaj. Projekat će se odvijati u naredne dve godine.

Ako sve pođe dobro, dva istraživača se nadaju da će ovaj uređaj moći da koriste i stomatolozi i njihovi pacijenti u stomatološkim ordinacijama da dobiju tačnije, kvantitativno merenje bola što bi pomoglo u dijagnostici i u terapiji.

"U budućnosti, ako ovo se ovo pokaže kao validan dijagnostički alat, mislim da će se ovaj proizvod naći na tržištu", rekao je Chen. „Mislim da je dugoročni cilj da pacijenti mogu da koriste svoj pametni mobilni telefon na koji bi samo preuzeli aplikaciju i mogli sami da odrede nivo svoje zubobolje kod kuće, a rezultat će poslati stomatologu, a stomatolog će mu dodeliti pravi lek protiv bolova i preporučiti dalju terapiju. "

"Inovacija je analiza koju imamo i kako obrađujemo podatke i merimo bol kvantitativno", dodao je Chon. "To je potencijal."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International