DT News - Serbia & Montenegro - Istraživači pomažu kliničarima u izboru sportskih štitnika za usta

Search Dental Tribune

Istraživači pomažu kliničarima u izboru sportskih štitnika za usta

Napredak u proizvodnji aditiva još nije dostigao postojeće tehnike za stvaranje zaštitnih sportskih štitnika za usta. (Slika: Suzanne Tucker/Shutterstock)
Anisha Hall Hoppe, DTI

Anisha Hall Hoppe, DTI

sre. 29 novembar 2023

Sačuvaj

São José Dos Campos, Brazil: Orofacijalna trauma je uobičajena u sportu i zato su zaštitni štitncie za usta od suštinskog značaja. Štitnici za usta se upotrebljavaju u sportu više od 100 godina. Studija objavljena u posebnom izdanju Applied Sciences pruža koristan sveobuhvatan pregled klasifikacija štitnika za usta, materijala, metoda proizvodnje i tehnika ojačanja uključenih u proizvodnju. Pregled naglašava značaj standardizovanih metoda proizvodnje, potrebu za ojačanim materijalima i potencijal tehnologije 3D štampanja da poboljša bezbednost i performanse sportista.

Štitnici za usta su kategorizovani u tri tipa: stock (prefabrikovani), boil&bite (formiraju se u ustima) i custom made tj.po meri (termoformirajući), a Američko stomatološko udruženje daje različite preporuke za upotrebu štitnika za usta za različite sportove u kojima se koriste.

Termoplastični štitnici za usta napravljeni su od termoplastičnih materijala i omekšavaju se u kipućoj vodi, a zatim se oblikuju tako da individualno odgovaraju ustima sportiste. Međutim, ovaj proces može dovesti do neslaganja i različitih debljina, potencijalno ugrožavajući zaštitu, posebno za zadnje zube.

Ergonomski štitnici za usta po meri, međutim, nude precizno pristajanje i ergonomske oblike, pružajući prednosti poput poboljšanog govora i udobnosti. Oblikuju se na gipsanim modelima, dobijenim od oralnih otisaka, zagrevanjem termoplastičnih materijala, obično etilen vinil acetata (EVA). Štitnici za usta napravljeni po meri smatraju se najefikasnijim i najudobnijim izborom, nudeći vrhunsku zaštitu od povreda tokom sporta. Istražena je upotreba ojačanja pomoću vazdušnih šupljina ili materijala kao što su sorbotan, sunđer, akrilna i najlonska vlakna kako bi se poboljšao kapacitet štitnika za usta da upijaju udarce.

Metode aditivne proizvodnje mogu se koristiti u proizvodnji štitnika za usta kako bi se prevazišla neka od ograničenja konvencionalnih metoda. Iako su 3D štampani štitnici za usta pokazali ujednačenost površine i konzistentnu debljinu, oni još uvek ne nadmašuju mehaničke performanse tradicionalnih EVA štitnika za usta, zahtevajući dalje usavršavanje i karakterizaciju. U pregledu je naglašena potreba za daljim istraživanjem za procenu različitih polimera i uspostavljanje bezbedne kliničke primene. Međutim, 3D štampani štitnici za usta nude prednosti u pogledu okluzalne ravnoteže, obezbeđujući simetričnu bilateralnu okluziju u centričnoj okluziji.

Pregled takođe naglašava važnost istraživanja novih materijala i metodologija proizvodnje za poboljšanje kapaciteta apsorpcije stresa, jačanje štitnika za usta i poboljšanje udobnosti sportista. Sve u svemu, standardizacija i inovacije u proizvodnji štitnika za usta su ključne za osiguranje optimalne zaštite za sportiste.

Ovo naučno istraživanje pod nazivom  “Ergonomic sports mouthguards: A narrative literature review and future perspectives” objavljeno je 16. oktobra 2023. u časopisu Applied Sciences.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement