DT News - Serbia & Montenegro - U 7 koraka od operatera do vlasnika ordinacije

Search Dental Tribune

U 7 koraka od operatera do vlasnika ordinacije

Vlasnik razmišlja i bavi se uzrokom problema, a operator reaguje i bavi se simptomima ili posledicama problema.
Siniša Drobnjak, Hrvatska

Siniša Drobnjak, Hrvatska

uto. 2 jul 2024

Sačuvaj

U svojih 30 godina saradnje s privatnim stomatološkim ordinacijama, sa sigurnošću mogu reći da je najveći broj stomatologa u ulozi operatera/umetnika. Umetnik im je potreban da mogu osmisliti kvalitetan i estetski privlačan plan terapije, a operater je onaj koji će ga sprovesti u delo.

Problem sa umetnikom je da je “zaljubljen” u uslugu/proizvod i da u načelu ne zna da zarađuje novac - svi znamo barem nekoliko stomatologa koji su klinički izvrsni, ali su u stalnom finansijskom stresu.

No, puno je veći problem s operaterom - jer on reaguje na probleme “dana”, koji se počnu pojavljivati od trenutka kad zakorači u ordinaciju. I na kraju, bez obzira na količinu novca, postaje umoran i frustriran, jer ne koristi veštine i strateška znanja vlasnika, već na taktičke probleme odgovara taktičkim rešenjima - koja najčešće znače ulaganje dodatnih sati sopstvenog rada.

Ukratko, vlasnik razmišlja i bavi se uzrokom problema, a operator reaguje i bavi se simptomima ili posledicama problema.

Kad bih morao izabrati najvažniju, ali i najzahtevniju tranziciju u biznisu, onda bi to svakako bila tranzicija iz uloge operatera u ulogu vlasnika.

Te su dve uloge toliko različite, a s druge strane gotovo podjednako bitne za naš poslovni uspeh - šanse da uspemo bez i jedne od tih uloga su minimalne. Usudio bih se reći da je nemoguće uspeti bez zastupljenosti obe uloge.

Ipak, iz sopstvenog primera mogu reći da nam svima treba puno više vlasnika u našem poslovanju, jer smo svi previše “zarobljeni” u ulozi operatera.

Razlog je jednostavan - tehnologija i društvene mreže su izgradile mit o zaposlenosti. Ako nismo i ne izgledamo zaposleno, nešto s nama definitivno nije u redu.

Borim se s tim osećanjem iz dana u dan, svestan da je svako moje uskakanje u “operativu” radi gašenja požara, neplaniranih događanja u okolini i međuljudskih odnosa, privremeno odustajanje od uloge vlasnika.

Taktički problemi, generišu taktička rešenja. Tretiranje simptoma i posledice, ne rešava uzrok - samo nas čini zaposlenim.

Iz ove perspektive mogu slobodno reći da je jedna od mojih najvećih taktičkih greški bila izrada poslovnog plana za pojedine segmente poslovanja, umesto da sam taj dio prepustio svojim kolegama.

Umesto da sam se bavio uzrokom problema, osećao sam se korisnim kreirajući planove - često za probleme koji to nisu bili. Oduzimajući pravo i autonomiju članovima mog tima, da sami kreiraju plan i budu odgovorni za njegovo izvršenje.

Uspešna tranzicija iz uloge operatera u ulogu vlasnika time postaje jedna od ključnih promena koju moramo da implementiramo u svoje poslovanje, ako želimo da uspemo. Ako želimo da napravimo svoje poslovanje održivim. Ako želimo da zaradimo novac i zadržimo ga.

Ne postoji čarobna formula koja čini ovo putovanje lakim i jednostavnim.

Ako Vam bilo ko kaže da je to jednostavno, verojatno želi da Vam proda svoju knjigu, kurs ili webinar.

Ipak, postoje delovi puta za koje sam siguran da ih moramo proći i ne smemo ih preskočiti - svrstao sam to u 7 kategorija, koraka ili disciplina koje će nam pomoći da uvedemo još više veština vlasnika u svoje poslovanje operatera.

 1. JASNOĆA O TRENUTNOJ POZICIJI

Prva stvar ili disciplina koja je presudna za uspeh je brutalno iskrena jasnoća o tome gde se naš biznis trenutno nalazi.

Svi smo prilično dobri u fantaziranju i vizualizaciji odredišta našeg poslovnog putovanja - često nam je lakše pričati sebi priču i uveravati se da ćemo tamo i završiti jer smo preživeli ceo put do ove tačke.

Ali, puno manje preduzetnika ima hrabrosti da sagleda realnu situaciju u kojoj se njihov biznis trenutno nalazi - uključujući i autora ovog teksta, koji si je ispričao ceo niz priča u pojedinim fazama svog tri decenije dugog poslovnog puta.

Moramo skupiti hrabrosti i prvo sebi, a onda svim ostalima reći, gde se zaista nalazimo - direktno, tačno i racionalno. Moramo pri tom isključiti emocije, jer nam u ovoj fazi putovanja emocije nisu prijatelj - one će nam biti potrebne kasnije.

 1. POLUGA “MERLJIVOSTI”

Ne možemo ustanoviti gde se nalazimo ako ne merimo ključne ishode i preduzete aktivnosti, stoga je druga disciplina merljivost - jedna od najjačih poluga vlasnika.

Moramo meriti - za ovo nema alternative. Jer ono što merimo, time možemo upravljati. A ono čime upravljamo, može eksponencijalno da raste.

Zaposlenici koji ne žele ili izbegavaju merljivost, nisu vrhunski igrači i verojatno ne žele da preuzmu ni odgovornost za ishode koje su postavili - pri tom nemojte ponavljati moju grešku i postavljati ishode drugima.

Kad bih morao izabrati disciplinu presudnu za uspeh, onda bi to bila merljivost. Kad znamo koje ključne akcije rezultiraju kojim ishodima, onda znamo na šta se moramo fokusirati.

Kad naši zaposlenici znaju koje ishode i pokazatelje moraju postići da bi ostvarili uspeh, onda je komunikacija unutar tima transparentna i gradi kulturu odgovornosti.

 1. JASNOĆA O NAJVEĆOJ PREPRECI

Kad znamo gde smo i kad imamo disciplinu merljivosti, koja ujedno stvara i podržava kulturu odgovornosti za ishode i aktivnosti, sledeći korak u ovom delu putovanja je definisati prepreku koja nam se nalazi na putu do našeg odredišta.

Tek kad utvrdimo prepreku, možemo definisati strategiju, resurse i aktivnosti kojima ćemo je savladati.

 1. PLAN (KOJI JE NAPRAVIO VAŠ TIM)

Kad smo definisali prepreku, možemo pristupiti izradi plana kojim ćemo tu prepreku i savladati.

Vredi istaknuti da je veština planiranja, puno bitnija i važnija od samog plana. Plan će se menjati, jer je jedina sigurna stvar u biznisu promena - planiranje nam omogućuje da prilagođavamo plan novim okolnostima, jer smo kroz proces planiranja upoznati sa svim delovima plana.

Najveća greška koju možete napraviti je da sami kreirate plan i predstavite ga svom timu. Problem je u tome što je to onda Vaš plan, a ne njihov.

Puno je bolji put da Vaš tim kreira plan uz Vaš nadzor i korekcije, jer onda je to njihov plan - koji obavezno mora da sadrži ishode, rokove i datume isporuke.

 1. STRUKTURA

Dve najjače poluge vlasnika su merljivost i struktura.

Struktura podrazumeva sisteme, procese, protokole, smernice i zadatke koji će osigurati efektivno izvršenje plana.

Zapamtite, u stvarnom životu nikad ne rastemo do nivoa postavljenog cilja - uvek padamo na nivo procesa i sistema kojim želimo ostvariti taj cilj.

 1. VRHUNSKI SARADNICI

Bez vrhunskih saradnika ne možemo sprovesti ni jedan plan u delo.

Kako ćemo prepoznati imamo li pored sebe takvog saradnika?

Evo nekoliko karakteristika pomoću kojih ćete ih preoznati:

 • Imaju snažnu unutarnju motivaciju i emotivnu potrebu da uspeju
 • Vole merljivost - poput učenika koji jedva čekaju kraj školske godine da pokažu zaključene ocene iz svoje knjižice
 • Fokusirani su na izvršavanje zadataka
 • Cene visoke standarde i izvrsnost
 1. SEMAFOR

“Ako nemate semafor, ne znate da li gubite ili pobeđujete.” - rekao je najpoznatiji investitor na svetu Warren Buffett.

Dodao bih na to - “Ako ne znate pročitati rezultat na semaforu, nećete uspeti u biznisu.”

Da, stomatologija je biznis. Kliničke veštine su neophodne, ali ne i dovoljne da uspemo u današnjem kompetitivnom svetu stomatologije.

Semafor vašeg poslovanja mora sadržavati ključne pokazatelje poput broja novih pacijenata, broja prvih pregleda, stopu konverzije prvih pregleda i slično, uz ostale finansijske pokazatelje poput dnevnog/nedeljnog prihoda i prosečne zarade na sat.

Bez semafora sa stvarnim pokazateljima najčešće ćemo dobiti “priču” od članova tima koji ne pridonose na kvalitetan način poslovanju.

Semafor nam pokazuje ono što trebamo da znamo, a ne ono u šta želimo da verujemo.

Ovih sedam disciplina je ključno za tranziciju iz operatera u vlasnika jer zahtevaju strateško promišljanje, a ne privid “zaposlenosti” i taktička rešenja.

No, budite oprezni - iz sopstvenog iskustva mogu da posvedočim da ova tranzicija nije za one “slabog” srca. Nebrojeno sam puta pogrešio i dozvolio dnevnim problemima da me iznova uvuku u svoju “zečju rupu”.

Učenje iz sopstvenih grešaka najskuplja je verzija edukcije. Metoda pokušaja i promašaja će naneti više štete nego koristi Vašem biznisu.

Stoga, učite iz mojih grešaka, hrabrog srca zakoračite na svoje poslovno putovanje i dovedite još više veština i promišljanja vlasnika u svoj život operatera - operater u Vama će Vam biti zahvalan.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement