Dental Tribune Serbia & Montenegro
Istraživači su upoređivali efikasnost i isplativost staklenih hibridnih i kompozitnih restauracija i bili su iznenađeni rezultatima. (Fotografijaa: Microgen / Shutterstock)

Ispuni od staklo-hibridnih materijala jeftiniji, a podjednako efikasni kao i kompoziti

By Jeremy Booth, Dental Tribune International
May 19, 2021

BERLIN, Nemačka: Međunarodna zabrana primene zubnog amalgama putem široko ratifikovane Minamata konvencije o živi znači da je neophodno utvrditi koja je odgovarajuća alternativa. Staklo-hibridni materijali (glass hybrid) i kompoziti su trenutno vodeći kandidati za zamenu zubnog amalgama. Nedavna studija uporedila je efikasnost i isplativost ova dva materijala i otkrila je da Staklo-hibridni materijali pokazuju sličnu efikasnost i veću isplativost, što znači da bi taj materijal mogao biti poželjniji kao zamena za amalgam.

U prvom naučnom istraživanju ove vrste, naučnici su testirali savremeni staklo-hibridni materijal naspram standardnog kompozitnog materijala kod restauracije  okluzijsko-proksimalnih šupljina na molarima. Pacijenti u Hrvatskoj, Italiji, Srbiji i Turskoj sa dva molara kojima je potrebna restauracija učestvovali su u randomiziranom kontrolisanom kliničkom ispitivanju. Kod svakog pacijenta jedna restauracija je završena hibridnim staklenim materijalom, a druga kompozitnim materijalom. Materijali su naknadno upoređivani kod svakog od 180 pacijenata - ukupno 360 molara - a pacijenti su praćeni tokom tri godine i ispitivani od strane istražitelja koristeći kriterijume FDI Svetske stomatološke federacije.

Ukupno 21 pacijentu (27 molara) bilo je potrebno naknadno lečenje zbog komplikacija; međutim, utvrđeno je da ova dva materijala imaju ograničene razlike u vremenu bez komplikacija. Upoređujući isplativost dva materijala, istraživači su zaključili da je kompozit skuplji uz ograničenu kliničku dobrobit.

„Ako u ovim slučajevima želite da koristite kompozitne materijale, moraćete da prihvatite visoke dodatne troškove“

„Koristeći podatke iz svake zemlje, možemo pokazati da su inicijalni troškovi lečenja bili mnogo niži za savremeni staklo-hibridni materijal nego za kompozite u tri od četiri zemlje“, komentarisao je dr Falk Schwendicke, vodeći autor studije i profesor i šef oralne dijagnostike i zdravstvene usluge u Charite — Universitaetsmedizin Berlin. „Sveukupno smo zaključili da je savremeni staklo-hibridni materijal u ovom ispitivanju isplativiji od kompozita i da je to bilo dosledno u različitim okruženjima. Ako želite da koristite kompozit u tim slučajevima, moraćete da prihvatite visoke dodatne troškove “, dodao je.

Dr Schwendicke je objasnio da su istraživači očekivali da će stakleni hibridi biti jeftiniji; međutim, nisu očekivali da će razlika u isplativosti - takođe dugoročno - biti tako velika. „Očekivao sam da će moguće razlike u efikasnosti smanjiti troškovnu prednost staklenih hibrida. Međutim, to nije bio slučaj “, rekao je.

Prema dr Schwendicke-u, rezultati studije ukazuju na to da je savremeni staklo-hibridni materijal obećavajuća alternativa za rekonstrukciju zuba. „Hibrid stakla čini se dobrom alternativom kompozitima u ovoj indikaciji, barem iz perspektive isplativosti“, objasnio je. „Napokon, razlike u troškovima odražavaju razlike u primenljivosti i naporu - izuzetno važnim faktorima. Stomatolozi i pacijenti treba da razmotre savremeni staklo-hibridni materijal za zadnje zube, nakon procene drugih činjenica. U svakom slučaju, rezultati pokazuju da hibrid stakla ne treba smanjivati u značaju - podaci pokazuju da je ovo materijal koji treba razmotriti i na koji se može računati. “

Evropska unija se obavezala da će do 2030. godine u potpunosti ili u velikoj meri eliminisati proizvode koji sadrže živu, kao što je zubni amalgam. Dr Schwendicke je rekao da, iako je potrebno više podataka da bi se potvrdili nalazi studije, oni mogu biti korisni u identifikovanju odgovarajuće zamene. „Kompoziti su dobar materijal i imaju potencijal; međutim, oni postavljaju visoke zahteve prilikom aplikacije. Hibridi stakla su u osnovi manje osetljivi u smilsu tehnike aplikacije i na taj način oni više nalikuju na amalgam. Ovo ispitivanje sada pokazuje da su oni zaista dobra alternativa kompozitima i veoma sam srećan što postoji izbor materijala koje stomatolozi mogu koristiti kada amalgam više nije dostupan. “

Naučno istraživanje pod naslovom  “Cost-effectiveness of glass hybrid versus composite in a multi-country randomized trial” objavljeno je u izdanju Journal of Dentistry u aprilu 2021. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International