DT News - Serbia & Montenegro - Intraoralni skeneri korisni u pedijatrijskoj stomatološkoj komunikaciji – studija

Search Dental Tribune

Intraoralni skeneri korisni u pedijatrijskoj stomatološkoj komunikaciji – studija

Istraživači koji stoje iza nedavne studije o upotrebi intraoralnih skenera u pedijatrijskoj stomatološkoj nezi kažu da se tehnologija „jasno može preporučiti kao vizuelna pomoć za poboljšanje komunikacije“. (Slika: Inna photographerf/Shuterstock)

čet. 18 april 2024

Sačuvaj

GIESSEN, Nemačka: Nemački istraživači su proučavali efikasnost intraoralnih skenera kao komunikacijskog alata u pedijatrijskoj stomatologiji upoređujući razumevanje informacija datih u verbalnim objašnjenjima sa onim koji su dopunjeni skeniranjem usta pacijenta. Prema istraživačima, tehnologija je imala pozitivan efekat, a upotreba intraoralnih skeniranja mogla bi dovesti do većeg prihvatanja lečenja među primarnim starateljima.

U studiji je kod ukupno 60 dece obavljen stomatološki pregled, a kod polovine njih je skenirana situacija u ustimaa pomoću TRIOS4 intraoralnog skenera. Informacije o zubima pacijenata i predloženim planovima lečenja usmeno su objašnjeni primarnim starateljima u kontrolnoj grupi, a intraoralni skenovi su korišćeni kao vizuelna pomoć pored verbalnog objašnjenja za studijsku grupu. Primarni staratelji su zatim popunili upitnik o dijagnozama dece, predloženim potrebama lečenja i oralnoj higijeni.

Pacijenti su imali 441 stalni i 276 mlečnih zuba. U osnovnoj denticiji ukupno 114 zuba je imalo karijes, 13 je nedostajalo, a 24 su bila plombirana. Od stalnih zuba, 42 su pokazala karijesne lezije, tri su nedostajala, a 35 je plombirano. Uočena je hipomineralizacija molarnih sekutića kod 28 zuba, a zabeležena su dva slučaja lateralne okluzije.

Istraživači su primetili značajnu razliku između odgovora na upitnik iz dve grupe. Studijska grupa je bila u stanju da odgovori tačno na 85,5 pitanja, u poređenju sa 57,2 tačnih odgovora u kontrolnoj grupi. Konkretno, primećeno je da je kontrolna grupa imala poteškoća da odgovori na pitanja u vezi sa potrebama lečenja i predloženom terapijom.

Istraživači su objasnili da su članovi studijske grupe pokazali značajno veće razumevanje stanja oralnog zdravlja svoje dece i da je korišćenje intraoralnih skeniranja kao vizuelnih pomagala omogućilo stomatologu koji leči da detaljnije i jasnije opiše zahvaćene zube ili područja koja zahtevaju poboljšanu oralnu higijenu. „Predlozi za planirano lečenje bolje su shvaćeni, što može rezultirati boljim prihvatanjem lečenja“, napisali su autori.

„[Intraoralno skeniranje] se jasno može preporučiti kao vizuelna pomoć za poboljšanje komunikacije stomatoloških nalaza sa [primarnim starateljima] u pedijatrijskoj stomatologiji jer značajno povećava razumevanje, posebno u vezi sa pitanjima lečenja“, zaključuju autori.

Ova naučna studija pod nazivom “Improving the communication of dental findings in pediatric dentistry by using intraoral scans as a visual aid: A randomized clinical trial, objavljena je 17. januara 2024. u časopisu Dentistry Journal.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement