DT News - Serbia & Montenegro - Istraživači sa UCLA razvijaju tehnologiju za značajno smanjenje periimplantitisa

Search Dental Tribune

Istraživači sa UCLA razvijaju tehnologiju za značajno smanjenje periimplantitisa

Nova UV tehnologija podiže oseointegraciju i dezinfekciju implantata na potpuno novi nivo, potencijalno čineći da periimplantitis postane prošlost (Slika: Hryshchyshen Serhii/Shutterstock)
Anisha Hall Hoppe, DTI

Anisha Hall Hoppe, DTI

uto. 23 januar 2024

Sačuvaj

LOS ANĐELES, SAD: Sa prijavljenim slučajevima od čak 19%, borba protiv periimplantitisa čini da kliničari i istraživači neprestano traže načine da osiguraju da procedure terapije sa dentalnim implantatima budu efikasnije i manje sklone postoperativnim komplikacijama. U ovoj potrazi, istraživači sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) najavili su novu tehnologiju koja značajno smanjuje rizik od postoperativnog periimplantitisa kroz poboljšanu oseointegraciju i uklanjanje organskih materijala sa površine implantata za manje od jednog minuta.

Studija je istraživala novi pristup kako bi titanijumski implanti bili kompatibilniji sa ljudskim telom. Vremenom se površinska svojstva i bioaktivnost titanijumskih implantata degradiraju usled nagomilavanja organskih molekula na njihovoj površini, ometajući oseointegraciju kada se postave. Konvencionalno, metoda koja se zove UV fotofunkcionalizacija koristi se za čišćenje površine titanijuma i poboljšanje njene sposobnosti da se vezuje za kost. Međutim, ova metoda je spora i nije baš praktična u kliničkom okruženju jer traje od 12 minuta do 48 sati. Nova tehnologija istražena u ovoj studiji koristi posebnu vrstu ultraljubičastog svetla pod nazivom vakuum UV (VUV) sa talasnom dužinom od 172 nm, koja je veoma efikasna u razbijanju neželjenih organskih molekula na površini titanijuma.

Istraživači su koristili metilen plavo da simuliraju ove molekule i otkrili su da VUV svetlost može ukloniti 57% ove boje za samo 1 minut. Ovaj brzi proces čišćenja sa VUV svetlom ima i nekoliko drugih potencijalnih prednosti, pored brzine. Implantati tretirani VUV-om pokazali su skoro 100%-tnu oseointegraciju, što je dvostruko povećalo sidrenje i smanjilo punih 60% na merenju osetljivosti bakterija. Svi testovi su upoređeni sa netretiranim kontrolnim implantatima.

Dr Takahiro Ogava, vođa istraživačkog tima i profesor na Stomatološkom fakultetu na UCLA, komentarisala je u saopštenju za javnost: „Ušli smo u novu eru u dentalnoj implantologiji. Ova UV tehnologija ne samo da poboljšava efikasnost zubnih implantata, već i poboljšava kvalitet života pacijenata. Mogućnosti su neograničene, a ja sam neverovatno uzbuđen zbog potencijalnog uticaja na oralno i celokupno zdravlje. Naš cilj je iskorenjivanje periimplantitisa."

VUV radi dobro na različitim tipovima titanijuma i bio je efikasan u tretiranju titanijuma u ​​kvarcnim ampulama, što ukazuje na mogućnost tretiranja implantata u njihovoj ambalaži radi očuvanja sterilnosti. Takođe ima potencijalnu upotrebu sa drugim materijalima, a pošto su vreme i efikasnost ključni u medicinskim okruženjima, čini se da je VUV proces prikladniji od postojećih metoda. Ova tehnologija bi takođe mogla da dovede do toga da proteze zahtevaju manje implantata za njihovu podršku i smanjenu potrebu za krunicama za implantate smanjene veličine, navodi se u saopštenju za štampu.

Početak decenije istraživanja o tehnologiji koju je izveo dr Ogava detaljno je opisana u članku objavljenom u Journal of Functional Biomaterials. U najnovijem istraživanju o VUV-u iz 2023. godine, dr Ogava je dalje ilustrovala da je novi tretman UV od 1 minuta bio u stanju da indukuje ćelije gingive da formiraju prsten mekog tkiva oko implantata. Ova nova tehnologija smanjuje mogućnost bakterijske kontaminacije implantata i povezanog periimplantitisa.

Nova tehnologija upotrebe VUV svetlosti nudi brži i efikasniji način pripreme titanijumskih implantata za operaciju, potencijalno poboljšavajući stope uspeha implantata obezbeđujući bolju oseointegraciju i zaptivanje. Ovo bi mogao biti značajan napredak u medicinskim procedurama koje uključuju implantate, čineći ih sigurnijim i pouzdanijim.

Studija pod nazivom “Vacuum ultraviolet (VUV) light photofunctionalization to induce human oral fibroblast transmigration on zirconia” objavljena je 29. oktobra 2023. u onlajn izdanju časopisa Cells.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement