Dental Tribune Serbia & Montenegro
Upotreba lične zaštitne opreme u stomatologiji reaguje na povećan rizik, poput HIV-a i nedavno SARS-CoV-2. (Fotografija: DC Studio / Shutterstock)

Kako bolesti menjaju standarde u stomatologiji

By Monique Mehler, DTI
May 05, 2021

LAJPCIG, Nemačka: Osamdesetih godina prošlog veka HIV virus - koji uzrokuje AIDS - modifikovao je praksu oralne zdravstvene zaštite. Sada 40 godina kasnije, pandemija COVID-19 dovela je do sličnih promena, poput povećane upotrebe lične zaštitne opreme (LZO).

Naučna studija iz 2020.godine sa Univerziteta British Columbia u Kanadi istraživala je paralelne efekte HIV-a i SARS-CoV-2 na stomatologiju. Između ostalog, sagledali su promene u merama upotrebe zaštitne opreme. Da bi to uradili, intervjuisali su 45 lokalnih stomatologa, koji su svi izjavili da se, bez sumnje, stomatologija trenutno ne može raditi bez upotrebe zaštitnih rukavica i maski kao minimumom LZO.

Jedan od učesnika studije, sertifikovani stomatološki asistent, objasnila je da je “gola“ stomatologija tj. rad bez zaštitne opreme bila norma do pre pojave HIV-a: „Kada sam tek počela da radim, nismo koristile maske ni rukavice. Ali to se sve promenilo - svi smo bili testirani na HIV što je značilo da smo svi mogli da se zarazimo i budemo izvor zaraze. I bili smo jako svesni toga i od tada smo počeli da nosimo zaštitne naočare, maske i rukavice. Sada nikada ne biste pomislili da radite na nekome bez ičega od toga.

„Danas ne mogu ni da zamislim lečenje pacijenta bez rukavica, ali tada je to bilo normalno“ - prof. Lior Shapira

U intervjuu za Dental Tribune International predsednik Evropske federacije za parodontologiju prof. Lior Shapira podelio je svoja iskustva tokom svoje duge i uspešne stomatološke karijere: „Kada sam pre mnogo godina bio student [smeh], radio sam bez rukavica, maske ili zaštitnog odela, a zatim se pojavio HIV. I onda smo naučili kako da se zaštitimo od tog virusa poboljšanjem mera lične zaštitne opreme. Danas ne mogu ni da zamislim lečenje pacijenta bez rukavica, ali tada je to bilo normalno. “

„A sada se isto dešava sa korona virusom i mislim da je najvažnija lekcija koju smo iz ove pandemije naučili spoznaja da stomatolozi moraju u potpunosti da se zaštite. Naročito kada izvodimo postupke kod kojih dolazi do stvaranja aerosola, koristićemo zaštitna odela i kape, N95 maske - koje ranije nismo koristili - i štitnik za lice povrh svega. Sve ove poboljšane mere lične zaštite su verovatno tu da ostanu i postaće novi standard, “dodao je.

Teže je nositi se sa pandemijom COVID-19

Tokom vrhunca pandemije HIV / AIDS-a, pružaoci oralne zdravstvene zaštite bili su posebno oprezni da izbegavaju kontakt sa krvlju tokom procedura. Sada je sa COVID-19 zabrinutost pojačana, jer se virus prenosi vazduhom i širi kapljicama i aerosolima, kojih ima svuda kad god se radi bilo koji stomatološki tretman. Kanadski naučnici objašnjavaju da na ovu zabrinutost uglavnom utiče „nedostatak potpunog razumevanja prenosivosti i perceptivnog uticaja virusa na troškove i vreme povezane sa smanjenjem ili uklanjanjem rizika od prenosa u stomatološkom okruženju“.

Kao i mnoga druga vladina tela širom sveta, Uprava za zaštitu na radu (OSHA), koja je deo Ministarstva rada SAD-a, objavila je smernice za stomatološke radnike i zaposlene na svojoj veb stranici. OSHA-ini PPE standardi nisu nova zakonska obaveza, ali uključuju preporuke koje treba izvršiti na radnom mestu radi zaštite pacijenata i osoblja od potencijalnog prenosa virusa. Kao što je pomenuo prof. Shapira, OSHA takođe navodi jednokratne maske za lice koji filtriraju, ogrtače i štitnike za lice koji su sertifikovani od strane Nacionalnog instituta za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja kao odgovarajući sastav LZO.

Uvid u ono što dolazi

Šira javnost se nada da će pandemija korona virusa u jednom trenutku biti završena - po mogućnosti što pre nego kasnije. Međutim, nedavno istraživanje koje je sprovela i objavila kompanija Nature stavilo je to na pod znak pitanja. Pokazalo se da „naučnici očekuju da virus koji uzrokuje COVID-19 postane endemičan, ali bi vremenom mogao predstavljati manju opasnost“.

U tom članku je dr Jesse Bloom, evolutivni biolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Sijetlu u SAD-u, sugerisao da će SARS-CoV-2 verovatno postati „manje ozbiljan problem i nešto poput virusa gripe“. Ipak, rekao je i da će se kod nekih ljudi i dalje razvijati ozbiljni simptomi.

Baš kao i HIV ili bilo koja druga bolest koja je teško pogodila društvo, i korona virus je ovde da ostane na ovaj ili onaj način i imaće trajni uticaj na upotrebu LZO u stomatologiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International