Manuelna vs električna četkica za zube: Šta je bolje?

Search Dental Tribune

Manuelna vs električna četkica za zube: Šta je bolje?

Dr Marko Kovačević, Beograd

Dr Marko Kovačević, Beograd

uto. 27 septembar 2022

Sačuvaj

Ako pripadate grupi ljudi koja održavanju oralne higijene pristupa temeljno i shvata važnost i značaj jedne tako „obične“ stvari kakva je pranje zuba, zasigurno ste bar jednom postavili sebi pitanje šta je bolje po vaše zube: manuelna ili električna četkica sa soničnom tehnologijom? Da li se sa oba metoda postižu isti rezultati ili ipak, neka od metoda ima određenu prednost i koja bi to bila?

Istražimo malo dublje ovu temu.

Šta su benefiti korišćenja soničnih četkica u odnosu na manuelnme četkice za zube?

Bolje uklanjanje dentalnog plaka i na teško dostupnim mestima kao kod npr pacijenata sa ortodontskim aparatima

Električne četkice za zube sa klinički dokazanom soničnom tehnologijom ( 62000 vibracionih i pulsacionih pokreta u minuti ) uklanjaju značajno više plaka od manuelne četkice , uključujući teško dostupna mesta. 1

Bolja tehnika pranja zuba i bezbednost primene

Senzori pritiska će onemogućiti nastajanje klinastih erozija na zubima. Takođe, zahvaljujući aplikaciji koje određeni modeli imaju, lakše se može kontrolisati kvalitet i unaprediti sama tehnika pranja zuba. Kao da imate ličnog trenera za održavanje oralne higijene.

Poboljšani fokus pranja

Dvominutni program pranja zuba, sa meračem vremena koji na svakih 30 sekundi signalizira da se promeni kvadrant koji se pere, omogućava bolji fokus i obezbeđuje podjednako kvalitetno pranje svih površina na zubima.

U cilju postizanja najboljih i vidljivih rezultata pri primeni električne četkice za zube, preporuka je da se odabere adekvatna glava četkice koja se koristi, u zavisnosti od individualnih potreba ili afiniteta ( npr glave četkice za temeljno uklanjanje plaka, za masažu desni itd..).

Zatim, imperativ je upariti glavu četkice sa odgovarajućim programom pranja ( clean, gum health, whitening) kao i redovna zamena glave četkice ( na svaka 3 meseca) na šta će vas i sama četkica upozoriti svetlosnom signalizacijom.

Sonična tehnologija sa 62.000 kombinovanih ( vibracionih i pulsirajućih) pokreta glave četkice u minuti je pre tri decenije predstavljala pionirski, patentom zaštićeni poduhvat, a danas govorimo o klinički dokazanoj soničnoj tehnologiji u službi oralnog zdravlja.

Kombinacija velike brzine pokreta glava četkice i nežnih vlakana osigurava dinamično fluidno delovanje koje usmerava mešavinu paste i salive duboko između zuba, ispod linije desni, kao i oko bravica na fiksnim ortodontskim aparatima, što omogućava znatno lakše održavanje oralne higijene kod svih grupa pacijenata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement