Search Dental Tribune

Nova istraživanja o oralnom zdravlju, ovaj put u svemiru

U potrazi za boljim razumevanjem rasta i metabolizma oralnih biofilmova, naučnici sprovode novi eksperiment za oralnu negu u svemiru. (Fotografija: Dima Zel / Shutterstock)
Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

By Iveta Ramonaite, Dental Tribune International

čet. 15 jul 2021

save

NJUJORK, SAD: Kao što se kaže, nebo je granica. Ovo važi za naučnike koji sprovode prvi oralni zdravstveni eksperiment u svemiru kako bi istražili rast i odgovor oralnih bakterija na sredstva za lečenje u nultoj gravitaciji. Projekat, koji sponzoriše Američka nacionalna laboratorija Međunarodne svemirske stanice, a sprovodi se u saradnji sa NASA i Colgate-Palmolive, trajaće dva meseca i delimično je usmeren na poboljšanje oralnog lečenja na Zemlji.

Za eksperiment, inženjeri sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu (UNLV) dizajnirali su nove 3D štampane mikrofluidne pumpe koje rade automatski. Dana 3. Juna 2021.godine, ovi uređaji su poslati u svemirsku stanicu u 25 kompleta koji uključuju pljuvačku i bakterije prikupljene od 30 pacijenata stomatološke klinike na UNLV. Bakterije se sastoje od onih koje se nalaze u zdravom oralnom okruženju i onih koje uzrokuju zubni karijes i parodontalne bolesti.

U svemiru će istraživači uzgajati oralne bakterije na čipovima od 5 mm hidroksiapatita u pumpnim uređajima na 37°C tj. temperaturi ljudskog tela. Uređaji će kontinuirano dozirati tečne hranljive sastojke koji su odgovorni za rast bakterija preko čipa pri izuzetno niskoj brzini protoka kako bi imitirali uslove u ustima, a svaki test će trajati 48 sati.

„Postoji mnogo sjajnih proizvoda za oralnu higijenu. Ali ako razmišljate o dugotrajnim svemirskim putovanjima, ne postoji garancija da će zemaljske metode funkcionisati u nultoj gravitaciji “, rekao je u saopštenju za štampu saradnik na projektu prof. Jeffrey Ebersole, prodekan za istraživanje na Stomatološkom fakultetu na UNLV. „Ovaj eksperiment će pomoći da razumemo kako da se neko bavi oralnim zdravljem - i održavanjem kvalitetne oralne nege i lečenjem bolesti - u svemiru.“

Nakon otprilike dva meseca, kompleti će biti poslati na Zemlju brodom SpaceX Dragon, a istraživači će ispitati efekte mikrogravitacionog okruženja na oralne bakterije i efikasnost sredstava za borbu protiv bakterija koja se nalaze u proizvodima za oralno zdravlje kompanije Colgate-Palmolive protiv metabolizacije hranljivih sastojaka i stvaranja biofilmova u svemiru. Podaci o bakterijama uzgajanim na svemirskoj stanici potom će se upoređivati sa podacima dobijenim na osnovu sličnih bakterija uzgajanih na Zemlji.

Višekanalni mikrofluidni uređaj koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Nevadi u Las Vegasu. (Fotografija: Shengjie Zhai / Univerzitet u Nevadi, Las Vegas)

Komentarišući najavu ovog istraživanja, šef za tehnologije u kompaniji Colgate-Palmolive dr Patricia Verduin je u saopštenju za štampu rekla: „Svrha Colgate-a je da zamisli zdraviju budućnost svih ljudi, njihovih kućnih ljubimaca i planete. Neprestano težimo da pomeramo granice istraživanja i razvoja - a sada idemo još dalje, u svemir. “

Nepotrebno je reći da je projekat izazvao veliko uzbuđenje među saradnicima i čak je pomogao da se ispune neki životni snovi. „Zajedno sa vatrogascem i lovcem na dinosauruse, čini se da se astronaut nalazi na listi poslova iz snova svakog deteta“, komentarisao je saradnik na projektu dr Shengjie (Patrick) Zhai, naučni istraživač sa Odeljenja za mašinstvo na Univerzitetu. „Sada se moj san o tome da budem astronaut ostvario na drugi način.“

Po završetku projekta, istraživači će koristiti podatke za pronalaženje novih načina za suzbijanje bolesti oralnog zdravlja i za razvoj poboljšanih stomatoloških zdravstvenih terapija na Zemlji. „Naše jedinstveno partnerstvo sa ISS National [Laboratori] i [UNLV] će nam pomoći da prevaziđemo ono što se očekuje, da odemo dalje od onoga što je poznato, pa čak i dalje od naše planete da bismo testirali i ubrzali razvoj znanja o oralnom zdravlju“, zaključio je Verduin.

Napomena uredništva: Ovo je prvi od nekoliko istraživačkih projekata koje su Colgate-Palmolive i Nacionalna laboratorija ISS planirali da izvedu u svemiru. Projekat je pokrenut 2019. godine, ali je morao biti zaustavljen zbog pandemije COVID-19.

Naučno istraživanje Oralno zdravlje Svemir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-