Nova metoda sigurne i ugodne aplikacije lekova će biti uskoro komercijalno dostupna

Search Dental Tribune

Nova metoda sigurne i ugodne aplikacije lekova će biti uskoro komercijalno dostupna

Istraživači NUS-a stvorili su lekove u obliku oralnog filma koji injekcije čini prošlošću. (Fotografija: NUS)

SINGAPUR: Određeni načini aplikacije lekova, poput npr. rektalnih, mogu biti uznemirujući i neugodni za pacijente. Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) ponudili su inovativnu metodu davanja lekova, uvodeći lepljive oralne folije/filmove koji su puno jednostavniji za korišćenje i primenu. Ovakav inovativni pristup, osmišljen kako bi olakšao izazove sa kojima se suočavaju određene grupe npr. deca i starije osobe, nije samo efektivan, već je i ekološki održiv i isplativ.

Razvijeno u projektu koji je vodila dr Chan Sui Yung, vanredni profesor na Odseku za farmaciju, ovo otkriće rešava pacijente neugodnosti povezanih sa konvencionalnim metodama primene lijekova, kao što je gutanje pilula ili primanje injekcija. Novo, inovativno rešenje isporučuje lekove u krvotok kroz mukoznu membranu, postavlja se na unutrašnju stranu obraza smanjujući rizike poput gušenja ili grešaka u doziranju koje prevladavaju kod lekova u tečnom stanju.

Ovaj pionirski sistem distribucije i aplikacije lekova komercijalizovan je putem PharLyfe+, NUS start-up firme koji su osnovali dr Chan i njen tim, dr Tan Poh Leng i Chua Qi Shan. Dr Chan je istakla da je tanki oralni film monumentalni skok u medicini usmerenoj ka pacijentu. Tanke, okrugle folije su jednostavne za korištenje, podstiču nezavisnost pacijenata u samolečenju. Kompaktne su, lako se distribuiraju i zbog niskog sadržaja vode imaju produženi rok trajanja u poređenju sa tečnim lekovima. Za početak, novo otkriće cilja na pacijente obolelih od teških bolesti, sa otežanim gutanjem, pružajući im bezbolnu alternativu injekcijama i oralnoj primeni lekova. Istražuju se i potencijalna proširenja njegove upotrebe za stanja poput epilepsije.

Istraživači sa Odseka za farmaciju Nacionalnog univerziteta u Singapuru - Chua Qi Shan, dr Chan Sui Yung i dr Tan Poh Leng (s leva) - prikazuju uzorke lekova razvijenih na oralnim filmovima. (Fotografija: NUS)

Dr Chan je izjavila: “Lek u obliku oralnog filma je ekološki prihvatljiv bez potrebe za skladištenjem i rukovanjem injekcijskim špricevima i iglama,kašikicama/čašicama za lekove i uređajima kao što su sprejevi ili aplikatori, kao i za njihovim odlaganjem nakon upotrebe. Za proizvodnju ovakvog leka potrebne su male količine nekoliko sastojaka uz upotrebu jednostavne opreme.”

Treba napomenuti da je produkcija oralnih lekova u obliku filma održiva i ekonomična. Filmovi se sastoje od premiksa specijalizovanih sastojaka, prilagođenih za pojedinačne lekove, koji se potom dodaje rastvoru leka, tačno se dozira i suši. Ovaj proces proizvodnje troši manje resursa od tradicionalnih metoda. D. Tan, čiji je doktorat fokusiran na oralne filmove, naglasila je prednosti ovih filmova za okolinu i uštedu troškova, posebno usled smanjene potrebe za njihovim pakovanjem, kao i preciznost u doziranju leka.

Predsednica singapurskog Farmaceutskog veća dr Lita Chew, vanredna profesorka na Odseku za farmaciju, pohvalila je inicijativu, rekavši: „Inovativni pristup spajanju propisanih lekova u oralni film menja pravila igre za isporuku lekova, posebno pacijentima koji imaju poteškoća sa primanjem tradicionalnih oblika doziranja kao što su tablete, kapsule, sirupi i injekcije. Radujem se danu kada će se setovi premiksa za oralni film moći proširiti na kućnu upotrebu, poput mnogih kompleta za samotestiranje na policama apoteka.”

Gledajući unapred, istraživački tim NUS-a podneo je zahtev za privremeni patent za ovu tehniku. Trenutno testiraju svoje oralne filmove na razne lekove, uključujući protivotrove, opšte lekove i lekove za kućne ljubimce, sa ciljem dobijanja regulatornih odobrenja u Singapuru i SAD. Sarađuju sa institucijama kao što je HCA Hospice Care, najveći pružatelj kućne hospicijske nege u Singapuru. Za početno lansiranje proizvoda žele sarađivati i ​​sa investitorima, regulatornim stručnjacima i farmaceutskim stručnjacima kako bi dalje bili u mogućnosti komercijalizovati svoj proizvod.

Više informacija možete pronaći na pharlyfeplus.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement